155 років від дня народження Сельми Лагерлеф

Print

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Субота, 16 листопада 2013 13:37

Він став другом, порадником, прикладом доброти, чуйності, щирості і сучасним дітям, які й сьогодні, затамувавши подих, мандрують разом із ним на спині гусака Мартіна та з дикими гусками всією Швецією, потрапляють у безліч незвичайних пригод.

Як народився Нільс Хольгерсон? Цікаво знати? Про це трошки згодом. А зараз здійснимо подорож у дитинство письменниці Сельми Лагерлеф.

Народилася Сельма 28 листопада 1858 року у Вермланді. Батько дівчинки, дворянин, був відставним військовим, а мати – вчителькою. Тож спершу Сельма отримала домашню освіту, займаючись разом із мамою.

Садиба, де провела Сельма найкращі роки свого дитинства, знаходилась в одній із наймальовничіших областей Західної Швеції. Мале дівча бачило, як сіяли хліб, саджали троянди, ткали полотно, співали народні пісні. Майже кожного вечора дівчинка слухала казки, легенди, народні оповідання, які розповідала бабуся. Все бачене і почуте розвивало творчу уяву дівчинки, яка вже в роки свого безтурботного дитинства списувала стоси паперу власними віршами, казками, оповіданнями, п'єсами. Навіть організувала при садибі театр, де акторами були діти. Згодом згадувала Сельма Лагерлеф у своїй автобіографічній повісті: «Вже з семи років я думала про те, щоб стати письменницею». Але спочатку вона, закінчивши вчительську семінарію, стала вчителькою, викладала різноманітні предмети у початковій школі для дівчат.

Чудесна мандрівка Нільса

У 1901 році Спілка народних учителів Швеції звернулася до Сельми Лагерлеф із пропозицією написати підручник з географії рідної країни для дев'ятирічних дітей. І от на тривалий час Сельма Лагерлеф стає не тільки письменницею, а й перебирає на себе професії етнографа, географа, ботаніка, орнітолога, історика й зоолога. Але перелічених професійних знань для написання книги не вистачало, і авторка вирішила здійснити мандрівку рідною країною. Вона об'їздила, обдивилася та облазила щонайглухіші куточки своєї країни. Вона подумки запитувала себе: «Що мусить у першу чергу знати дитина?»

Проте остаточний задум книги сформувався у письменниці лише 1905 року після відвідин колишнього маєтку батьків. Тут як у дитинстві поринула вона у фантазійний світ, в якому й зустріла хлопчика – мізинчика на ім'я Нільс, який мандрував усією Швецією із гусячою зграєю.

Повернувшись до Стокгольма, Сельма Лагерлеф одразу засіла за письмовий стіл. 24 листопада 1906 року Нільс Хольгерсон уперше відправився в політ – до дітей Швеції, аби згодом облетіти майже всіх дітей світу!..

Цікаво знати!

  • У 1909 році повість «Чудесна мандрівка Нільса Хольгерсона на диких гусях по Швеції» була удостоєна найвищої у світі літературної нагороди – Нобелівської премії «за благородний ідеалізм та багатство фантазії».
  • Повість-казку перекладено на сорок мов, а в рідній Швеції вона витримала сотню видань.
  • Нільс Хольгерсон став національним героєм Швеції, одним із її символів.
  • З 1950 року встановлено премію за кращу книгу для дітей – премію імені Нільса Хольгерсона.
  • Майже у всіх готелях Швеції висять рекламні плакати й роздаються буклети з пропозицією здійснити мандрівку по країні за маршрутом Нільса.
  • У Швеції безліч сувенірів з глини, дерева, порцеляни, каменю, пов'язаних з цією казкою. А зображення «головного гусенавта Швеції» можна зустріти на марках, сірникових етикетках, листівках, конвертах тощо.
  • Книга про чудесну мандрівку Нільса Хольгерсона створювалася як підручник географії, проте ось уже майже десять поколінь дітей світу читають і перечитують славнозвісну книгу Сельми Лагерлеф.

А ти читав повість-казку «Чудесну мандрівку Нільса»? Ні? Тоді чимдуж до бібліотеки! «Чудесна мандрівка Нільса Хольгерсона на диких гусях по Швеції» чекає на тебе!