«Дивіться на зорі, а не під ноги»: пізнаємо світ з книжками Стівена Гокінга

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 22 березня 2018 11:45

goking_zastavka«Дивіться на зорі, а не під ноги», - закликав людство найзнаменитіший британський вчений Стівен Гокінг.

«Один із найвпливовіших фізиків сучасності», «сила духу та розуму», «в'язень власного тіла», «людина, що відкидає перепони». Так описують Стівена Гокінга – видатного фізика, якому в 21 рік поставили страшний діагноз. Він зміг перебороти перепони, спричинені прогресуючою хворобою, вибудувати успішну наукову кар'єру та примусити мільйони людей по всьому світу зацікавитись дивами Всесвіту та полюбити фізику.

Про Стівена Гокінга

Людина-легенда

Людина, чиє тіло було ув'язнене в полоні тяжкої хвороби. Він з 20 років страждав на аміотрофічний , склероз, був повністю паралізований і говорив за допомогою синтезатора мови. Попри тяжку хворобу і невтішні прогнози лікарів, він займався наукою, був двічі одружений, став батьком трьох дітей. Помер у віці 76 років (14 березня 2018 р), хоча у 20 років лікарі, діагностувавши йому важку хворобу, визначили, що жити йому залишилось 2,5 роки.

Великий мислитель і теоретик сучасності

Стівен Гокінг – математик, космолог, фізик-теоретик, що вивчав походження Всесвіту, зокрема теорію виникнення світу і теорію чорних дір. Зробив багато відкриттів. Він є одним із засновників квантової космології. Стівен Гокінг – член Британського наукового Королівського товариства та Академії наук США.

Стівен Гокінг мав 12 почесних наукових ступенів, його наукові заслуги відзначені безліччю премій і нагород.

Активне суспільне життя

Його життя не можна назвати нудним і одноманітним, як зазвичай говорять про людей, які прикуті до інвалідного крісла і перебувають під постійним наглядом. Гокінг - вів активне насичене життя.

Виступав із доповідями, спілкуючись зі світом за допомогою комп'ютера з синтезатором мови. У 2017 році Гокінг у вигляді голограми з'явився на форумі YES – 2017 у Києві.

Про життєвий шлях ученого зняли кілька документальних і художніх фільмів. Він сам себе озвучував у популярних мультсеріалах «Сімпсони», «Футурама». Знімався в епізодах популярних телесеріалів, зокрема «Теорія Великого вибуху».

Побував у невагомості

У 2007 році Гокінгу вдалося трохи наблизитися до своєї мрії – побувати в космосі та відчути нульову гравітацію. Під час польоту на спеціально модифікованому літаку Гокінг опинився у стані півхвилинної невагомості, вісім разів повторивши цикли. Повернувшись на землю, Гокінг сказав, що це було чудове відчуття, заявивши: «Космосе – ось і я».

Вислови Стівена Гокінга

«Життя було б трагічним, якби не було настільки кумедним»

«Людина – єдина тварина, яка знає, що її оточує смерть, і єдина, яка сумнівається в кінцевості життя»

«Дивіться на зорі, а не під ноги, будьте допитливими »

«Якщо ви потрапили в чорну діру, не здавайтеся»

"Примітивне життя дуже поширене. Розумне ж – рідкість"

"Не впевнений, що людство проживе ще хоча б тисячу років, якщо не знайде можливості вирватися в космос. Існує безліч сценаріїв того, як може загинути все живе на маленькій планеті. Але я оптиміст. Ми точно досягнемо зірок "

«Головний ворог знання – не невігластво, а ілюзія знання»

«Своїм дітям завжди раджу - ніколи не кидайте згаряча роботу. Робота дає зміст життю, без неї дні стають порожніми. Якщо знайшли коханих, бережіть їх і пам'ятайте про них за будь-яких обставин»

Стівен Гокінг – письменник

Гокінг багато зробив для популяризації сучасної науки. Він володів талантом розтлумачити зрозумілими словами найбільші таємниці нашого світу і Всесвіту.

Читайте! Ці книги є у нашій бібліотеці!

stiven_gokingСтівен Гокінг і Леонард Млодінов «Найкоротша історія часу»

Природі простору і часу, походженням Всесвіту присвячена ця науково-популярна книга знаменитого англійського астрофізика Стівена Гокінга, написана в співавторстві з популяризатором науки Леонардом Млодіновим.

Це нова версія всесвітньо відомої «Короткої історії часу», поповнена останніми даними космології, спроба ще простіше і зрозуміліше викласти найскладніші теорії.

У центрі уваги авторів знаходяться основні проблеми науки і філософії. Як виник Всесвіт, і куди вона рухається? Які сили лежать в основі її розвитку? Яка природа простору і часу? Як наука здобула знання про них, і наскільки ці знання є достовірними? Чи є надія створити єдину теорію всього сущого? Чому наш світ такий, яким ми його спостерігаємо? І, можливо, найцікавіше запитання, яким задавався ще Альберт Ейнштейн: чи володів свободою Господь Бог, коли створював Всесвіт?

gok_kn_3Люсі Гокінг, Стівен Гокінг «Джордж і таємний ключ до Всесвіту»

З 2007 року Гокінг разом з дочкою Люсі написали серію пригодницьких книг для дітей. Першою з них стала – «Джордж і скарби космосу», де на фоні пригод дітлахів розповідається про фізичні явища та дослідження.

Геніальний фізик Стівен Гокінґ разом із донькою Люсі запрошують тебе, любий читачу, у неймовірну мандрівку Всесвітом... верхи на астероїді! Які таємниці приховує Сусідський Сад? Що це за суперкомп'ютер, який уміє розмовляти? Чому не варто стрибати на кометі, коли вона мчить крізь космічний простір? І чи вдасться головному героєві — допитливому сміливцеві Джорджу — визволити свого приятеля з чорної діри? На сторінках цієї книги, сповненої гумору й карколомних пригод, розкрито найцікавіші загадки Всесвіту, а важливі наукові факти переплетено з веселими і часом небезпечними витівками. Це не лише захоплива історія про дружбу, космічні мандри та шкільні перипетії, а й неймовірна оповідь про те, як влаштований світ, у якому ми живемо.

Люсі Гокінг, Стівен Гокінг «Джордж і скарби космосу»

Чому Земля така особлива, що саме на ній зародилося життя? Чи пощастить нам колись познайомитися з прибульцями? Що цікавого знайшли марсоходи на червоній планеті? Які зоряні системи називають потрійними? Відповіді на ці та багато інших питань шукають невгамовні і допитливі дітлахи, мандруючи космосом за допомогою чудо-комп'ютера. Вони сваряться і миряться, радіють і засмучуються, до нестями бояться і виявляють неабияку мужність – ну і, звісно, не завжди прислухаються до настанов дорослих. Але тільки задля того, щоб порятувати рідну планету Земля від страшної і таємничої небезпеки. Тож хутчій розгортай цю захопливу книгу, аби дізнатися, чи їм це вдасться!

gr_kn_2Люсі Гокінг, Стівен Гокінг «Джордж і великий вибух»

У твоїх руках, любий читачу, третя книга про Джорджа та його приятелів, які й далі мандрують космосом і відкривають його таємниці. Наші герої дорослішають, переходять до нових шкіл, у них з'являються нові члени сім'ї, нові залицяльники і, звісно, нові... вороги. Тож пригоди тільки набирають обертів. Цього разу друзі мандрують на Місяць, шукають планети, схожі на Землю, блукають у глибинах адронного колайдера, намагаються викрити антинаукову організацію ТУПАКів, вибратися з таємничої пастки і навіть... урятувати людство від колосального вибуху! Отож ти поринеш у таку неймовірну круговерть, що не встигнеш дочитати цю історію до кінця, як знову чекатимеш на наступні космічні пригоди!

goking_tekst

Скільки відкриттів і знань залишив після себе неймовірний вчений Стівен Гокінг? У скількох людей він зміг вселити віру, своїм прикладом. Завдяки своїй силі волі та бажанню "копатися" в теоріях Усесвіту, він показав людству, в якому унікальному світі ми живемо. Про своє життя він писав: "Перспектива рано померти змусила мене зрозуміти, що життя варте того, щоб його прожити. Так багато можна зробити, кожен може зробити так багато! У мене дійсно є відчуття, що, незважаючи на свій стан, я вніс значний вклад в людські знання. Звичайно, мені дуже щастило"

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу