Вітаємо лауреата премії імені Г.Х. Андерсена!

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 12 квітня 2018 15:02

11
В Болоньї назвали лауреатів премії імені Г. Х. Андерсена.

З-поміж письменників перемогла Ейко Кадоно з Японії. Саме вона створила одну з героїнь мультфільму Хаяо Міядзакі — чаклунку Кікі. Ейко Кадоно – японська дитяча письменниця. Відома вона насамперед завдяки роману «Служба доставки Кікі», що був опублікований у 1985 році. У 1989 році на

основі її роману був створений анімаційний фільм.

                                         kiki_obkladynka                   kikis_delivery

Кікі — 13-річна відьма, що вчиться і живе в селі у своєї матері, також відьми, що виготовляє цілющі настої для місцевих жителів. Кікі досягла віку, коли за традицією вона має покинути свій дім і прожити рік в незнайомому місті — щось на зразок стажування. Героїня сідає на материнську мітлу зі своїм компаньйоном — чорним котом Джі-Джі, і, насилу справляючись з новою мітлою, відправляється в далекий шлях. Незабаром вони потрапляють в чарівне містечко, що витягнулося уздовж затоки. Це містечко називалося Коріко. Після деяких труднощів, їй вдалося влаштуватися і відкрити свою невелику службу з доставки речей за допомогою польотів на мітлі. В роботі Кікі і її котові доводилося стикатися з труднощами: літати в дощ, після чого Кікі захворіла, також вони стикалися з невдячністю і грубістю клієнтів. Окрім всього цього, на плечі юної відьми падає тягар ностальгії та самотності.

«В роботах цієї видатної японської авторки є невимовний шарм, співучасть та імпульс. Чи то у її численних дивовижних і смішних книжках-картинках, чи то у великій серії романів про чаклунку Кікі, чи то в романі про сміливу дівчинку, яка повинна пройти через страшний тунель із дерев, щоб дістатися до школи в часи Другої світової війни – книжки Кадоно завжди дивовижні, цікаві та емпатичні. І майже завжди веселі. І завжди життєствердні» , – відзначило журі.

          kiki_kadono                               kiki_1