Що читати у сімейному колі

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 25 червня 2018 13:15

shytaty_razomСтара добра традиція - читати дітям книжки. Спільне читання налагоджує стосунки у родині, батьки й діти знаходять «спільну мову».

Як приємно дивитися, коли зручно влаштувавшись на канапі, матуся пригортає до себе маленького синочка та донечку і читає їм казку в голос. Діти слухають уважно, цікавиться малюнками у книжці... Це момент справжньої сімейної гармонії.

А коли ви востаннє читали своїй дитині?

Новинки для читання у сімейному колі

shytaty_razom_2Пропонуємо для спільного читання батьків та дітей серію «Видатні особистості». Це книги з серії мотивуючих біографій найуспішніших людей. Її можуть читати як діти, так і дорослі. Вони написані в захоплюючий і доступній формі. Головні герої книг – відомі особистості, які досягли видатних результатів завдяки наполегливій праці і невичерпній вірі в свої сили.

В кінці кожного розділу – добірка запитань, які допоможуть дитині зрозуміти і запам'ятати найважливіше.

Книги серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» навчать дитину досягати цілей, не боятися труднощів, ніколи не здаватися та завжди вірити в успіх!

Книги цієї серії розповідають про дивовижні та неймовірні історії відомих в усьому світі людей: про Альберта Ейнштейна, Стіва Джобса, Коко Шанель, Маргарет Тетчер, Ніколу Тесла, Блеза Паскаля. Для дитини – це чудова мандрівка по життю хлопчика чи дівчинки, котрі в кінці розповіді стають людьми, які увійшли до історії людства.

Книги серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» - це найкращий спосіб познайомити дітей з наукою, історією, досягненнями людства та світовими відкриттями.

Крім того, книжки серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» надихають проводити вільний час разом з усією родиною. Адже спільне читання дозволяє щиро говорити з дитиною про важливе, зміцнює стосунки з нею і додає любові до книг.

Читайте та надихайтеся!

Чому варто читати дітям

"Тільки там, де читають батьки, зростає дитина, яка читає", - казав Януш Корчак.

  •  Читання малюкові сприяє зміцненню його прихильності до батьків. Теплий голос батька, фізичний контакт з ним дають дитині відчуття комфорту і захищеності. Час, проведений з дитиною за книжкою, допомагає вам виразити малюкові його значимість для вас. Особливо важливий такий спосіб відновлення зв'язку з дитиною для працюючих батьків. Крім того, спільне читання служить і розвитку соціальних навичок малюка через взаємодію з мамою і татом.
  •  Читаючи своєму малюкові, ми допомагаємо розвитку його мови та розширенню словникового запасу. Батькам слід читати з почуттям, з інтонацією, змінюючи голос, коли є рольові сцени, щоб дитина могла вловити відтінки змісту і настрою. Читаючи емоційно і з виразом, ми даємо дитині зразок читання. Коли дитина підросте, то й сама буде читати правильно, звертаючи увагу на інтонацію і розділові знаки. Читання книг збагачує мову дитину словами більш складними і різноманітними, ніж ті, які ми використовуємо в повсякденному житті.
  •  Читання чудово розвиває пам'ять. Часто діти просять почитати їм одну і ту ж книжку з дня на день. Не відмовляйте дитині в повторному читанні його улюбленої книжки, такі багаторазові повтори допомагають дитині добре зрозуміти і засвоїти текст, а також запам'ятати його. Прекрасно тренують пам'ять вірші, вони легше запам'ятовуються завдяки своєму ритму, до якого маленькі дітки дуже сприйнятливі.
  •  На відміну від мультиків, що дають готові, однакові для всіх образи, дитяча книга розвиває уяву і образне мислення дитини, спонукаючи його самостійно представляти в деталях те, про що йдеться у творі. При цьому картини, намальовані уявою дитини, не будуть схожі ні на чиї інші.
  •  Читання дітям служить і цілям морального виховання, за допомогою книжкових метафор, дитина знайомиться з поняттями добра і зла, засвоює життєві цінності та принципи.
  •  Книгу можна використовувати і для вирішення психологічних проблем дитини, існує навіть такий спосіб психологічної допомоги - казкотерапія. Дитина, співпереживаючи героєм казки, у яких виникають схожі проблеми, і які успішно їх вирішують до кінця казки, підсвідомо вчиться справлятися зі своїми труднощами.
  • Доведено, що ті діти, яким батьки регулярно читали вголос у дошкільному віці, краще вчаться в школі і легше знаходять спільну мову з однолітками.
  •  Спільне читання може стати важливим елементом ритуалу перед сном, що допомагає дитині переключиться з активних занять на спокійні, розслабитися і заснути швидше і міцніше.
  •  В процесі спільного читання виникає атмосфера любові та емоційної захищеності. Вона починає асоціюватися у дитини з читанням, а це згодом призводить до того, що дитина, з якою батьки регулярно проводили вечори за книжкою, звикає читати і самостійно. Таким чином, читаючи дітям, ми прищеплюємо їм любов до читання на все життя.
  •  Батьківське читання – один з найбільш емоційних та пам'ятних моментів для дітей. Коли батьки читають дитині – вона відчуває турботу про неї та любов.

Запрошуємо до обговорення

Будь ласка, поділіться в коментарях

  • Чи любите Ви читати дітям?
  • Чи є у Вас щовечірній ритуал читання казки на ніч?
  • Чи продовжуєте Ви читати дітям, які вже вміють читати самі?
  • Які Ваші улюблені дитячі книжки?