Підтримайте тих, хто поруч

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Субота, 01 грудня 2018 11:05

dity_z_osobl_2Щороку в грудні люди всього світу відзначають Міжнародний день людей з особливими потребами.

Цей день нагадує нам про те, що суспільство зобов'язане піклуватися про тих, хто слабкий і немічний, хто потребує підтримки.

На жаль, не всі діти можуть учитися в школі. Є хворі малюки. Їм потрібна допомога. Можливо, десь поруч з вами живуть дівчинка або хлопчик, які навчаються вдома, адже вони хворі. Бувають, що діти народжуються з інвалідністю або стають хворими внаслідок нещасних випадків або хвороби. Багато людей, обмежених у своїх фізичних можливостях, - люди дивовижної долі. Їхньою мужністю і силою волі можна тільки захоплюватися. Незважаючи на труднощі, вони працюють, займаються творчістю, спортом.

До людей з особливими потребами треба відноситися не тільки зі співчуттям, але й з повагою. Добрий погляд, щира усмішка, привітне слово, вчасна допомога – все це так потрібно людям, що мають проблеми зі здоров'ям. Як навчитися співчувати іншій людині, відгукуватися на її горе, бути милосердним, з добротою та людяністю відноситися до всіх людей? Як навчитися допомагати тим, хто цього справді потребує?

Книжки можуть допомогти тобі виховати емпатію, зрозуміти, як-то житті, коли від народження чи у силу якихось обставин, маєш вади здоров'я. Пропонуємо вам художню літературу, яка допоможе вам зрозуміти таких людей, навчитися співпереживати, а головне – допомагати їм у силу своїх можливостей.

Книжки, які варто прочитати

«Самотність одиноких чисел», Паоло Джордано

dzordanoЦей роман холодний та депресивний на поверхні. Проте усередині – вогонь. Цей вогонь все ще захований, але приправлений криками, ізоляцією та болем. Ця історія настільки трагічно прекрасна, що на завжди залишиться у серці.

Книга Паоло Джордано " Самотність простих чисел " говорить нам про те, що прості числа можуть ділитися із такими самими (простими числами), або на один. Вони ніколи не підходять до інших чисел в розрахунках. Аліче та Матія – обоє "самотні числа", вони не пасують іншим, і тому вони завжди одинокі. Гнані власними сімейними трагедіями, вони не підпускають нікого у своє життя. Коли у юному віці Аліче та Матія знайомляться, вони упізнають усередині один одного той самий зламаний дух.

Математично обдарований Матія приймає пропозицію посади, що віддаляє його від Аліче на тисячі миль. Обоє залишаються обірваними та розділеними. Проте якось один випадок змушує їх знову зустрітися...тоді емоції випливають на поверхню.

Книга " Cамотність простих чисел " писалася упродовж 20 років. Із кожним розділом ви відкриваєте нові двері до кімнати, яка наповнена соціальними незручностями. У той час, як Аліче хоче, щоб її прийняли, але задихається, Матія живе лише відповідно до математичних формул. Їхня дружба – міцна, проте мовчазна та недоторкана. Вона не може його повністю відкрити, а він не знає, як відкрити себе для когось іншого.

Для читачів старшого шкільного віку.

«Загадковий нічний інцидент з собакою», Марк Геддон

nihnyj_z_sobakouП'ятнадцятирічний аутист Крістофер Бун, якому важко розуміти людські емоції і легко підкорити математичну логіку, порівнює свій мозок з комп'ютером, який відмовляється обробляти надлишок інформації і просто «зависає».

За допомогою дедуктивного методу Шерлока Голмса Крістофер намагається не лише розкрити загадкове вбивство сусідського собаки, а й створити за окремими зрозумілими йому деталями власну дивовижну картину світу. І коли хлопчик, що для прогулянок малює мапи власної вулиці, відважиться на подорож до Лондона — це буде його перший крок у нове життя.

Автор намагався відтворити у книзі мову аутистів, не вживаючи складних граматичних конструкцій, ідіом та жаргонізмів, тому книгу напрочуд легко читати в оригіналі навіть читачам, які володіють англійською мовою лише на рівні середньої школи. Через потяг головного героя книги до точних наук, автор додав до тексту роману чимало відступів на тему математики, астрономії тощо.

Книга, яка викликає море почуттів і залишає після себе більше запитань, ніж відповідей. Проте читач перегорнувши останню сторінку книги буде чітко уявляти картина світу очима аутиста.

Для широкого кола читачів.

«І весь цей світ», Нікола Юн

uves_tsej_svitСвіт, у якому ми з вами живемо, сприймаємо як належне й буденне, проте для героїні цієї книги — непізнане й недосяжне. Як це жити у вакуумі? Як спостерігати за всім тільки через вікно? Як змиритись з тим, що ти відділена одиниця від Всесвіту? Про це пише Нікола Юн у своєму романі «Увесь цей світ».

«Увесь це світ» — книга, яка має «меседж». Авторка порушує проблеми кохання, свободи, страху, втечі, самопізнання і, найважливіше, проблему стосунків між батьками та дітьми. Нікола Юн своєю книгою пропагує любов до життя і до рідних та ризик, як єдиний шанс стати щасливими. Для зрілого читача книга може видатись занадто простою або банальною, проте роман буде дуже корисним й цікавим для молодих людей та для тих, хто бажає провести приємний час за читанням. Окремі речення та фрази можна розбирати на цитати-дороговкази. Роман має потужне, але зовсім ненав'язливе дидактичне тло.

Книга торкається глибоких та болючих питань. Роман має всі шанси сподобатися кожному своєму читачеві.

Для читачів старшого шкільного віку.

«Шапочка і кит», Бабкіна Катерина

hapohka_kytУ житті Шапочці багато чого наразі не можна – їсти всілякі ласощі, бігати, кататися на лонгборді і навіть гладити собак. А ще потрібно вчасно приймати таблетки, адже Шап (а так хлопчика звуть відтоді, як у нього після хіміотерапії випало волосся і він не хотів скидати блакитну в'язану шапку) досі бореться з лейкозом. Однак хлопчик не впадає у відчай, а спілкується зі своїм новим другом – блакитно-сірим китом, який невідь-звідки узявся в повітрі над містом. Кит навіть може катати Шапа на спині понад хмарами...

Книжка «Шапочка і кит» Катерини Бабкіної присвячена дітям, які борються з онкологічними хворобами.

Для широкого кола читачів.

«Квіти для Елджернона», Дэніел Киз

kvitu_eldzernonaЧарлі Гордон — розумово відсталий, але у нього є друзі, робота, захоплення і непереборне бажання вчитися. Він погоджується взяти участь у небезпечному науковому експерименті, який може зробити його найрозумнішим...

Яку ціну маємо ми платити за свої бажання? Чи варті вони того?

Пронизлива історія, яка нікого не залишить байдужим! Мабуть, один з найлюдяніших творів у світової літературі.

Книга Деніела Кіза «Квіти для Елджернона» популярне оповідання у жанрі наукової фантастики.

Вперше побачила світ у 1959 році, а вже наступного року здобула престижну премію «Х'юго», яку багато хто з критиків і читачів вважає аналогом Оскара у середовищі науково-фантастичної літератури.

Для старшого шкільного віку.

«Світ, у якому я живу», Келлер Гелен

keller_khelen_adams1_2Хелен Келлер (1880 1968) - американська письменниця, викладач і громадський діяч. Після хвороби, перенесеної у півторарічному віці, залишилася сліпоглухоніма. З 1887 року з нею займалася молода викладачка Інституту Перкінса Енн Салліван. В ході довгих місяців напруженої роботи дівчинка опанувала мову знаків, а потім стала вчитися говорити, освоївши правильні рухи губ і гортані. У 1900 році Хелен Келлер стала студенткою Рэдклиффського коледжу і в 1904 році закінчила його з відзнакою. Вона написала і опублікувала десятки книг про себе, свої відчуття, навчання.

Книга "Світ, в якому я живу" нарешті стала доступною й українському читачеві. Вперше її опублікували українською мовою у 2018 році у журналі "Всесвіт". Переклад здійснила доцент кафедри прикладної лінгвістики СНУ Наталія Добжанська-Найт. У цьому творі Гелен Келлер описує власне сприйняття світу через органи чуттів. Цей твір доводить, наскільки недостатньо використовує власні органи чуттів пересічна людина. Для прикладу, Гелен Келлер описує, як за допомогою вібрацій, що йдуть від кроків людини, вона робить висновки про характер цієї людини; як вона сприймає ранок, дощ, ліс, залізницю – та масу інших речей, що оточують нас у цьому світі. Такий загадковий та унікальний світ Гелен Келлер – а також світ, у якому ми всі живемо...

Для широкого кола читачів.

"Авіа, пташиний диспетчер", Лущевська Оксана

aviaГоловний герой повісті Оксани Лущевської – голуб Авіа. У нього травмоване крило, тож літати, як раніше, він не може. Утім, голуб не ставить на собі хрест: Авіа планує переквалікуватися з пілота на пташиного диспетчера, щоб і далі працювати й не відчувати себе неповноцінним.

Місяці напруженого навчання, тренування – й ось голуб-каліка стає відомим авіадиспетчером у найголовнішому аеропорті країни, про нього знімають репортажі, й навіть найбільші лиходії пташиного світу не зможуть похитнути його віру в себе.

Бонус видання – дотепні й оригінальні ілюстрації Віолетти Борігард, завдяки яким навіть найбільші нечитайки захочуть дочитати повість самостійно.

Для дошкільного та молодшого шкільного віку.

"Дві бабуськи в незвичайній школі, або Скарб у візку", Ніцой Лариса

dvi_babusiПригодницька повість для підлітків (середній шкільний вік): пошуки загубленого скарбу у старій школі, таємниці, викрадені вчителі, злочинці й реальна небезпека.

Герой у візку, Олежка, – дуже розумний, саме він дізнався про скарб й відтак розгадав більшість таємниць старої школи. Чому це зміг? Бо йому нічого робити, крім як читати (так одного разу каже сам Олежка).

З одного боку, людина у візку тут викликає повагу завдяки розуму, набутому з книжок, і сміливості, на яку не всі здорові зважаться.

З іншого боку, життя у візку зображено легко й невимушено: ніяких проблем із ліфтами й пандусами, пересуванням – натиснув кнопку на суперсучасному візку й поїхав. Ніяких складнощів із ровесниками, навпаки: всі Олежку люблять і поважають, чекають у гості. Проте світ у візку, на жаль, не такий веселковий, і читачі можуть бути введені в оману.

Так само відводять від головної лінії абсолютно гротескні персонажі двох бабусь. Одна з них тільки й думає про те, як усіх нагодувати, друга весь час тільки те й робить, що тренується.

Такі ж неправдоподібні образи найкращих друзів Олежки – Васі (дівчинка) і Люби (хлопчик). Звісно, на тлі карикатурно тупуватих персонажів легко виділятися розумом, проте чи потрібно це герою у візку?

Для молодшого шкільного віку та підлітків.

"Метелики в крижаних панцирах", Радушинська Оксана

metelykyПовість "Метелики в крижаних панцирах" розповідає про 15-річну Ярину, яка втратила в автомобільній аварії батьків і сама ледь вижила.

Дівчина пересувається в інвалідному візку, але це не єдина її проблема. Є ровесники, з якими треба наново будувати стосунки, виходячи з нових реалій і нового місця проживання. Є родичі, які ненавидять Ярину.

На противагу цьому всьому є казковий принц на білому коні, ладний пожертвувати заради дівчини стосунками з батьками, забезпеченим майбутнім і навіть найпершими дівчатами на районі.

Оксана Радушинська дуже правдиво описала внутрішній світ і переживання неповносправного підлітка. Утім, сюжет у багатьох місцях провисає: починаючи від неправдоподібної зустрічі головних героїв і завершуючи надміру солодкавим гепі-ендом.

Хоч історія Ярини-Попелюшки виглядає дуже красиво й хотілося б, щоб ця казка була реальністю, але читача не покидає наприкінці відчуття штучності.

Для підлітків, 13+

"Марта з вулиці святого Миколая", Дзвінка Матіяш 

marta_vulyza_cv_mykolaІнклюзивність не є основною темою книжки Дзвінки Матіяш, проте героїня у візку настільки харизматична, що не думати про її особливі потреби вкрай важко.

У 13-річної Марти є старша подруга – Поліна. Жінка пересувається у візку й живе не на першому поверсі. Щоб вийти на вулицю, тобто виїхати, їй потрібна допомога. Проте у себе вдома Поліна практично не обмежена в русі, вона ганяє на візку так, як не всі зі здоровими ногами.

Дзвінка Матіяш у книзі "Марта з вулиці святого Миколая" описує правдиве життя людей у візку, прикрашаючи його хіба там, де Поліні не зраджує оптимізм. Персонаж її книжки – приклад того, як не вішати носа навіть тоді, коли, здається, є всі для цього підстави.

Для підлітків, 11 - 15 років.

"Хто проти суперкрутих?", А. Аудгільд Сульберґ 

hto_proty_krutyhГоловна героїня повісті "Хто проти суперкрутих?" – 12-річна школярка Анне Беа. У неї особлива зовнішність: дівчина страждає на альбінізм.

Школярі поділені на "касти", і Анне Беа серед "упосліджених": з неї насміхаються через її зовнішній вигляд і дуже поганий зір. Найбільше бажання Анне Беа – стати "нормальною" або хоча б невидимою, не виділятися, не привертати уваги своєю зовнішністю.

Симпатична й талановита дівчина стає зацькованою й тихою, невпевненою в собі істотою. Не помічає "вад" дівчини тільки Нільс, вірний і єдиний друг Анне Беа.

Ця повість – про те, як перетворити свою особливість на родзинку: з того, чого соромишся, зробити те, чим пишаєшся. Звісно, за всім цим стоїть потужна сила волі, адже дівчині доводиться подолати свої найбільші страхи, ще й кинути виклик "суперкрутим".

Для підлітків, 11 - 15 років. 

"Диво", Р. Дж. Палассіо

dyvoГерой роману Р. Дж. Палассіо – 10-річний хлопчина Огест. Його особливість – спотворене внаслідок вроджених патологій і численних пластичних операцій обличчя. Обличчя, від якого одним стає ніяково, іншим – страшно, багато хто відчуває відразу й навіть ненависть.

Огест не має ілюзій щодо своєї зовнішності, за своє життя він удосталь натерпівся – болю, знущань, несправедливого відторгнення.

"Диво" розкриває непривабливі сторони інклюзивного навчання: за рік, який Огест провчився зі "звичайними" дітьми у "звичайній" школі, хлопець пізнав усі радощі й біди спілкування з ровесниками. У нього з'явилися справжні та фіктивні друзі, до нього ставилися як до хворого на проказу, його жаліли, ненавиділи, проти нього плели інтриги, в яких брали участь навіть дорослі.

Залишитися собою у шкільному пеклі Огестові допоміг міцний внутрішній стержень, безумовне прийняття рідних і друзів, розум і почуття гумору. Що важливо, авторка показує не лише точку зору Оггі, але й інші сторони конфліктів. Адже порозуміння можливе лише у випадку, коли всі сторони слухають і чують одне одного.

Для підлітків, 11 - 15 років.

"До сивих гір", Сайко Оксана

do_syvyh_girЦя повість також торкається теми зовнішніх вад. Головна героїня, 15-річна Яська, має горб і славу не дуже "мудрої". Вона живе у селі з батьком, мачухою і зведеним братом. Мати її померла.

Яська звикла до того, що всі насміхаються з її горба, вважають її дурненькою, знущаються – як домашні, так і чужі. Усе життя дитина живе з розумінням, що інакше бути не може, що фізичне й емоційне насилля – це порядок речей. І що єдиний можливий спосіб заробітку для неї – старцювання під церквою.

Усе змінюється, коли Яська, несправедливо побита батьком, уперше тікає з дому. Вона зустрічає Михайла, старшого чоловіка, який стає дівчині другом і наставником. За таких обставин легко сплутати вдячність і повагу з коханням, правда ж?

Повість на диво чесна: ніхто не може допомогти дівчині, крім неї самої. Михайло помирає, Яська може змінити своє життя, лише порвавши з тими, хто її ображає. Втеча не провіщає дівчині нічого доброго: її вже намагалися зґвалтувати, тепер же Яську нікому захистити. Фінал відкритий – принаймні вона спробувала вирватися із зачарованого кола.

Психологічні повісті Оксани Сайко у цій книзі об'єднані темою самотності, внутрішнім конфліктом між особистістю і зовнішнім світом. Друга повість "Поки впаде зірка" пронизана ідеєю непереборного внутрішнього прагнення жінки бути вільною, всупереч міщанським умовностям, патріархльним суспільним нормам моралі й обставинам, в'язнем яких вона стає. Але чи завжди вистачає сил бути по-справжньому вільним?..

Ця книжка для тих, які вміють бачити серцем. 

Для старшого шкільного віку та для широкого кола читачів.

"140 децибелів тиші", Бачинський Андрій

140 dezibelivТалановитий хлопчик мріє стати музикантом. Сім'я потрапляє в автомобільну аварію, виживає Сергій, але втрачає слух.

Головний герой "140 децибелів тиші" потрапляє в інтернат, де в нього з'являється близький друг – Яринка. Дівчинку заради пенсії з інвалідності забирає звільнений із в'язниці батько, Сергій хоче врятувати подругу й потрапляє на вулицю, де мусить протистояти банді місцевих кишенькових злодіїв.

Внутрішній світ львівського соціального дна зображено без прикрас, не залишається ілюзій і щодо майбутнього глухонімих підлітків, членів банди Саньки Глухаря. Мало кому пощастить так, як Сергієві, в якого є талант до музики.

Усі Сергієві нещастя – результат дії злого фатуму й наслідок його глухоти й німоти. Автор показує, як непросто людям із особливими потребами досягти елементарного – порозуміння.

Для підлітків 13+ та для широкого кола читачів.