"Фруктотерапія": година корисних порад

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 07 лютого 2019 12:47

fryktoterapija7 лютого в центральній бібліотеці для дітей відбулося засідання клубу «Барвінок» - «Година корисних порад - «Фруктотерапія».

Керівники та члени клубу «Барвінок» підготували цікаву інформацію з історії різних фруктів, про користь фруктів для здоров'я людини, поради щодо правильного вживання фруктів. Кожен учасник засідання ділився своїми інформаційними знахідками, усі разом дивилися фільми "Користь яблук", "Одне з чудес України - яблуня-колонія", брали участь у різноманітних смакових конкурсах, відгадували загадки. Було цікаво, корисно та екзотично-феєрично!

Фотомоменти заходу

Матеріали, що були використані для засідання клубу

Екскурс в історію фруктів

Яблука

Яблука були улюбленим фруктом стародавніх греків і римлян, вони символізували любов. Для стародавніх кельтів з'їсти яблуко означало отримати знання предків і, в результаті, безсмертя.

Саме яблуко було мірою багатьох речей, і коли в середньовічній Європі з'являвся черговий заморський «фрукт», його насамперед порівнювали з яблуком: помідор, наприклад, удостоївся честі прозватися «золотим яблуком», а картопля — всього лише «чортовим». Яблуко брало участь у людській історії так несподівано, що подекуди ми про це навіть не підозрюємо. Наприклад, йому ми зобов'язані появою губної помади (до речі, її назва походить саме від французького pomme — «яблуко»): відомий кардинал Рішельє дуже любив запах стиглих яблук, і одного разу попросив аптекаря приготувати з них мазь для губ.

За підрахунками учених, сьогодні яблуневі сади займають на землі п'ять мільйонів гектарів (значно більше всіх інших фруктів!), при цьому ближче до Півночі дев'ять дерев з кожних десяти плодових — це яблуні.

Багаті плоди вітамінами C і P. Щоденне вживання в їжу 1-2 плодів знижує ризик виникнення простудних захворювань в три рази. Рекомендують вживати яблука при захворюванні печінки і нирок. Яблука продовжують молодість, надають силу, допомагають боротися з хворобами. З яблук готують варення, джем, крем, компот, сік, запікають в духовці.

І ще трохи цікавих фактів про яблука

  • Яблуко - один з "найстаріших" фруктів. Археологи вважають, що ці фрукти були вже у 6500 році до нашої ери.
  • Яблука запобігають раку та покращують роботу мозку.
  • Найбільше яблуко важить 1,5 кілограми, воно внесене до Книги рекордів Гіннеса.
  • Існує 8 тисяч сортів яблук.
  • Яблуко найчастіше з поміж усіх фруктів зображується у геральдиці. Понад 80 офіційних гербів обрали його своїм символом.
  • Одне яблуко здатне замінити чашку кави. Вони чудово тонізують.
  • Вчені з США вважають, що яблучний сік може захистити від розвитку психічних хворіб.
  • Японські фермери використовують індиків для захисту урожаю яблук від мавп.
  • Найвідоміші яблука - це яблуко з Дерева пізнання, яблуко, яке впало на голову Ньютону і те, яке стало символом компанії Apple.

Мандарини

Мандарини — плоди фруктових дерев роду цитрусів. Батьківщиною мандаринів вважається південь Китаю. Мандарини було завезено у Європу ще на початку ХІХ століття. Плантації існують в Іспанії, Алжирі та навіть на півдні Франції. Під час зимових свят на Україні на столі обов'язковою є присутність мандаринок, а духмяний аромат цих плодів у поєднанні із запахом ялинки створює атмосферу щастя, радості та святкового настрою. З мандаринів виготовляють варення, джеми.

Лимони

Лимон - надзвичайно корисний фрукт жовтого кольору, відомий великим вмістом вітаміну С. Назва виникла від малайського слова "лемо". В Індії має назву "німу", а в Китаї - "лі-мунг", що означає "корисний для матерів". Батьківщина лимона - Індія, де він росте біля підніжжя гір Гімалаїв. У Китаї лимон був відомим ще до нашої ери, а у римлян з'явився в ІV столітті нашої ери, звідки поширився по всьому світі. В Азії лимон використовувався як протиотрута від різних отрут.

Кислий на смак. Багатий вітаміном С, підвищує опірність організму до інфекційних захворювань. У народній медицині застосовують при захворюванні серця. Плоди лимона знаходять велике застосування в кондитерській промисловості: цукерки, цукати, есенції.

Ківі

Найцікавішим серед фруктів зеленого кольору є ківі, який з'явився тільки в середині ХІХ століття в результаті роботи садівника з Нової Зеландії Олександра Еллісона. Європейці називають ківі "китайським агрусом". Плоди ківі мають зелений колір й багато маленьких насінин, які красиво розташовані. Смак - щось середнє між аґрусом і полуницею. Фрукт отримав свою назву через віддалену схожість з новозеландською пташкою ківі. Це рекордсмен за вмістом вітаміну С, адже 100 г його маси містить 360 мг цього вітаміну. Це чотирикратна добова доза для людини!

Апельсин

Апельсин називають "китайським яблуком". Апельсин у ХV столітті був ознакою розкоші й ці фрукти можна було зустріти винятково на столах найбагатших осіб. * Апельсинові дерева є надзвичайно довговічними. Їхній вік може становити до 700 років! * Цікаво, що у 1820 р. у Бразилії на одному з дерев з'явилися апельсини без кісточок. Цей сорт зараз відомий як Navel orange. * Апельсини є дуже корисними: при втомі та поганому самопочутті досить кілька хвилин подихати над гарячою водою, в яку подрібнена цедра апельсинів - і це швидко поверне бадьорість та радість.

Відгадування загадок

1. Що за грона висять і на сонечку блищать,

Прикрашають кожен сад? Це — солодкий ... (виноград).

2. Подивіться, що за пан!

Він смуглястий, як кабан,

Любить всяк його ласун.

Це солодкий, що ? (Кавун)

3. Повз, мов танк, він по городі, повз на тин, мов паровоз,

Та чомусь мене в народі звуть не так, а як ? (Гарбуз)

4. Я на грядці сонцем сяю, родичів багато маю,

Гарбузову господиню усі знають. Хто я? (Диня)

5. Не кінь, не віл, а прив'язаний. (Гарбуз)

6. Всередині червоне, а зеленим оксамитом крите. (Кавун)

7.Весною — цвіт.

Весни — плід,

На дереві гойдається.

Червонобоким називається. (Яблуко.)

8.І примітив мене, привітав мене.

Як дістав би мене, то вкусив би мене,

За медок-солодок похвалив би мене. (Груша.)

9.Ці дві сестрички рідні

Зеленими подібні.

Такі обидві схожі,

Що й відрізнить не зможеш.

А потім щось подіється

І сестри розподіляться:

Одна почервоніє,

А друга — почорніє. (Малина, ожина.)

10.Низький та колючий,

Солодкий, непахучий.

Ягідку зірвеш —

То руку обдереш. (Аґрус.)

11.Жовтий комір, медовий смак,

Сама довгаста, смакує всяк.( Груша)

12.Колобок рум'яний – хвостик дерев'яний.

На Я починається, на О кінчається. (Яблуко)

13.Синій мундир, жовта підкладка,

Інколи кисла, частіше – солодка. (Слива)

14.Я кругленька і смачненька,

Дуже з вигляду гарненька,

Червоний комір, приємний смак,

Кам'яне серце – у кого це так? (Вишня)

15.Як достигну – кожен радий

З'їсти гроно. (Винограду)

Гра «Фруктовий алфавіт»

Завдання для вас таке: назвати відомі вам назви фруктів, які починаються буквами «А- Я». Отже, граємо у фруктовий алфавіт від «А» до «Я»!

(Діти називають: абрикос, айва, алича, ананас, апельсин, яблуко).