Третя міська Інтеліада: змагання з шашок та шахів

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 20 травня 2019 12:18

39_3919 травня на базі центральної бібліотеки для дітей відбулася третя міська Інтеліада – інтелектуальна олімпіада:

змагання з шашок, класичних шахів та шахів на трьох. Зранку у бібліотеку cходилися маленькі діти з батьками. Проте маленькими їх назвати ми не наважувалися: зосереджений та вдумливий погляд. Вітаються зі своїми тренерами за руку, радше, як колеги, ніж вихованці.

Про організаторів

Організатори заходу – ГО Центр громадських ініціатив «Зоря Карпатії». Керівники гуртків – волонтери, що з власної ініціативи вже 4-ий рік поспіль займаються з учнями 1 – 4 класів. Усі вони молоді бізнесмени з великим бажанням допомогти своїй країні виховати розумних, творчих, думаючих громадян. Звідси й напрямок – інтелектуальні ігри для дітей. Створені гуртки такого спрямування діють при школах та бібліотеках: «Діти - Творці» - при ЗОШ № 9 та № 25, гурток «Ігри Інтелекту» - при бібліотеці-філії №1 та 14.

Ігри інтелекту

Гра у шахи та шашки розширює кругозір, вчить думати, бути уважним, запам'ятовувати, порівнювати, узагальнювати, передбачати результати своєї діяльності. До того ж у дитини виробляється витримка, сила волі, зібраність. А головне – творче мислення!

Цікаво, що керівники гуртків не тільки вчать дітей основам гри у шашки та шахи, але й займаються вихованням. Кожне заняття гуртка розпочинається з читання маленького твору, суть якого полягає у тому, що досягти успіху у будь яких справах та й у житті загалом, можливо лише вихованим та розумним.

Подія дня

25 дітлахів 1 – 4 класів зібралися на Інтеліаду, щоб довести собі, що за рік систематичних занять набагато виросли їх вміння та навички. Урочиста частина заходу підкреслила значимість та важливість занять шахами і шашками для подальшого шляху дітей, розважила відгадуванням логічних задач та налаштувала конкурсантів на спортивні змагання. Присутні батьки та гості з задоволенням переглянули відео, створене за фотомоментами гуртківських занять, що відбувалися протягом 2018 – 2019 навчального року.

Змагання розпочалися. Неймовірна тиша запанувала у залах. Кожен зосереджено дивився на поле, прораховуючи ходи свої та аналізуючи – супротивника. Деякі з дітей ще й читати бігло не вміють, проте за шаховою дошкою відчувають себе досить впевнено.

З часом тиша перетворилася на вир емоцій. Фігури рухалися дошкою, емоції виривались назовні: хвилювання, радість, сльози, задоволення, щастя перемоги. Смак якої відчув кожний учасник, адже за час змагань діти провели по три гри.

Підсумки дня

Завершився захід нагородженням. Всі діти отримали сертифікати учасника Інтеліади та інтелектуальні ігри – конструктори у подарунок від організаторів. Перші, другі й треті місця – грамоти і також набори ігор.

Інтелектуальне свято відбулося. Тренери раділи за успіхи вихованців, батьки – за можливість провести час у товаристві своїх дітей, зайнятих найдавнішою, найдивовижнішою та найінтелектуальнішою грою – грою у шашки і шахи.

Фотомоменти заходу