Залиш свою ялинку в лісі: розмова про екологію

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Субота, 02 січня 2021 10:16


ajlynka_zastavka_2Атмосфера справжнього свята наповнює нашу домівку з появою в ній пухнастої зеленої красуні,

блискучої мішури, мерехтливого світла гірлянд. Струнка й розкішна, немов справжня принцеса, вона щедро дарує нам святковий настрій.7e76486-yalynka-1

У давнину була традиція прикрашати різні дерева, адже люди думали, що вони наділені силою і в них живуть духи. Тому наші пращури задобрювали духів прикрасами – яблуками, яйцями та горіхами.

Ялинка завжди займала серед дерев особливе місце. Її вважали деревом безсмертя, символом життя.

Українці довгий час не прикрашали ялинку – на наших землях її функцію виконував Дідух. Звичай прикрашати до свята новорічне дерево прийшов в Україну із європейських країн. Оздоблена всілякими смаколиками – яблуками, цукерками і пряниками, «золотими» волоськими горіхами – вона в святковий вечір віддавалася дітям на повне розграбування і розтерзання. На наступний день ялинку благополучно викидали просто тому, що від неї майже нічого не залишалося!

У наш час живі деревця все частіше замінюють штучними копіями. Адже крім того, що ялинка є неодмінним атрибутом новорічних свят, вона ще й справжнє багатство.

З неї виготовляють кращі сорти паперу, штучний шовк, вовну, шкіру, спирти та пластмаси. Один кубічний метр ялинкової деревини можна перетворити на 600 костюмів або 4000 пар віскозних шкарпеток.

Ялину називають музичним деревом. Волокна її деревини розміщені дуже рівномірно, тому музичні інструменти, виконані з ялини, мають дуже чистий звук. А гектар такого лісу забезпечує річну потребу людини в кисні.

Цікаві факти про ялину

  • Звичайна ялина легко може прожити три-чотирі сотні років
  • Стара ялина може досягнути ста метрів у висоту
  • Основна частина паперу в усьому світі робиться саме з ялини
  • У різних видів ялин голки чотиригранні або плоскі
  • В ялиновому лісі в спеку прохолодніше, а взимку тепліше, ніж за його межами
  • Шишки на ялинці, в залежності від умов її зростання, з'являються не раніше, ніж через 10 років
  • У середньому в одній ялиновій шишці міститься близько ста насінин
  • Восени ялина скидає частину хвої, поступово змінюючи своє вічнозелене вбрання
  • У ялиновій хвої, особливо в молодій, вітаміну С міститься більше, ніж у лимоні
  • Дерева, що продаються на базарах, ростуть у середньому по 7 – 10 років
  • Перша штучна ялинка була створена в 1747 році в Німеччині з розфарбованого гусячого пір'я

Всі ці факти заставляють нас замислитися над питанням: «А чи так необхідна нам в оселі справжня ялинка? Чи не гуманніше буде залишити ялинку у лісі та проявити свої таланти і прикрасити оселю штучними ялинками? »

ajlynka_biblio_7  ajlynka_vylyza   ajlynka_bibl_1

Декілька ідей для майстер-класу вдома

Ялинка у стилі аплікації

Для такої ялинки вам знадобиться кілька рівних гілочок, відрізки барвистих стрічок, різнокольорові ґудзики, палички кориці, зірочки бадьяну, вирізані з картону зірочки різного розміру – одну з них зробити більшою та обшити тканиною – вона й увінчає вашу композицію. Гілочки, стрічки і палички кориці викладіть на основі з щільного картону, фіксуючи все клеєм. Потім прикладайте до «ялинки» бадьян і ґудзики, а зверху встановіть зірку.

Ялинка з фетру на стіну своїми руками

57Велика ялинка з фетру на стіну своїми руками принесе радість і хлопчикові, і дівчинці. Допоможе розвинути дрібну моторику. Адже іграшки можна буде знімати і вішати знову стільки разів, скільки цього захоче маленький домочадець.

Необхідні матеріали для ялинки з фетру на стіну для дитини

Шматок фетру великого розміру зеленого кольору. Замінити його можна щільної фланеллю або флісовою тканиною.

Шматочки різнокольорового фетру, які підуть на виготовлення безпечних іграшок. Голка і нитки, клей, смужки застібки-липучки, яскраві ґудзики, тасьма для петельок на іграшках.

Як робиться новорічна ялинка на стіну?unknown-108

Вирізати силует ялинки. Щоб вирізати ялинку з фетру, складіть шматок тканини навпіл уздовж, намалюйте на ній ялинку маркером, виріжте її і розгорніть. Основна деталь готова. Тепер будемо її прикрашати.

Для прикраси новорічної ялинки візьміть тасьму, схожу на ялинкові намиста і приклейте її пістолетом. Внизу ялинки можна поставити «подарунки», виготовлені також з тканини.

Щоб зробити подарунки з фетру під ялинку, візьміть шматочки тканини однакового розміру. Склейте 2 деталі по 3 — м сторонам, щоб вийшов кишеньку. Туди можна буде складати новорічні іграшки та прикраси. Зверху приклейте декоративні стрічки і бантик.

Для ялинки робимо прикраси: кульки, шишки, подарунки та зірочки. Для них з кольорового фетру потрібно викроїти кола, овали, прямокутники ізірки. Потім прикрасити їх бісером, тасьмою, мереживом і паєтками: іграшки будуть виглядати святково. Також ялинку прикрасити ґудзиками.

Така велика новорічна саморобка на стіні буде гарно виглядати як у прикрашеному, так і не в прикрашеному вигляді. Впишеться у будь-який інтер'єр. Особливо в дитячій.

Готову іграшку можна повісити на довгі смужки двосторонньої клейкої стрічки. Якщо хочеться більш надійної фіксації, то можна пришити петельку і підвісити фетровий іграшку на цвяшок.

Після свят залишається тільки акуратно згорнути ялинку і прибрати її на 11 місяців. А в кінці наступного грудня знову дістати.

Хоча б якою була ваша новорічна ялинка – вона задаватиме настрій на всі прийдешні свята і різдвяні канікули.

Починайте творити! Творчості вам та креативних ідей!