Світ дитячих ілюстрацій Катерини Штанко

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Середа, 21 липня 2021 14:36

stanko_1Вітаємо Катерину Володимирівну Штанко з 70-річним ювілеєм!

Бажаємо здоров'я та багато цікавих творчих проектів для дітей! Читачі дуже чекають ваших книжок та ілюстрацій! Начаруйне нам ще багато гарних книжок та дивовижно яскравих ілюстрацій!

Катерина Штанко з 1975 року у лавах українських художників, вона - ілюстраторка дитячих книжок, письменница-казкарка. Працювала у видавництві "Веселка", ілюструвала журнал "Соняшник", співпрацює з видавництвами «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Грані-Т», «Видавництвом Старого Лева», «Марка України», «Веселка», «Дніпро» та ін.

Її роботи наповнені світлом і золотом і подобаються як дорослим, так і дітям. Катерина Штанко учасниця і переможець багатьох республіканських, всесоюзних і міжнародних художних виставок.

Якось Катерину Штанко, вже визнану ілюстраторку дитячих книжок, авторку фантастичної повісті «Дракони, вперед!» спитали: « Назвіть найдивнішу річ, що сталася із чарівницею Катериною Штанко». Ось що вона відповіла: «Колись дуже давно, ще в дошкільному віці, на безглузде запитання дорослих «А ким ти станеш, коли виростеш?» я завжди відповідала: «Феею-чарівницею!», що незмінно викликало вибух реготу. Але я не могла зрозуміти, з чого вони сміються, адже феї в казках допомагали всіляким Попелюшкам та іншім знедоленим бідолахам здобути щастя.

Згодом я виросла і вважаю, що дотримала слова. Тепер я маю чарівну паличку-пензлик і, за її допомогою, злегка подарую Попелюшці бальну сукню, карету, коней і палац. Щоправда, це буде лише в двомірному світі, який зветься «Папір».

А от нещодавно я несподівано відкрила для себе нову можливість – дивовижну скриньку, повну чарівних слів, і можу начарувати нові казки, яких ніхто в світі ще ніколи не чув – що ще може бути дивовижнішого?»

Пропонуємо вам відео, в якому зібрані ілюстрації з різних дитячих творів Катерини Штанко. Впевнені, що багато читачів впізнають ілюстрації, адже читали твори та роздивлялися героїв, яких зобразила ілюстраторка Катерина Штанко.

  • Про письменницю

Художниця, ілюстраторка дитячих казок. Народилася 1951 року в Сімферополі. У сім'ї Катерини малювали і тато, і мама, однак за фах обоє обрали науку. Тож узявшись за олівець, дівчинка продовжила мрію найрідніших людей. Закінчила Кримське художнє училище, Українську Академію Мистецтв і творчу майстерню при Академії мистецтв. Працювала у «Веселці», ілюструвала «Соняшник», нині книжки для дітей із малюнками Катерини Штанко видають «Грані-Т», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» та «Видавництво Старого Лева».

Роботи пані Катерини, здається, сповнені внутрішнього світла, її персонажі психологічно виразні, а деталі костюму й побуту завжди історично достовірні (окрім хіба що тих книжок, де пані Катерина малює фантастичні оповідки Лесі Ворониної).

«Я дуже вдячна долі, що маю таку цікаву професію і думаю про абсолютно незрозумілі дорослим речі. Наприклад, якої форми луска на хвості в русалки, скільки котів було в Баби-Яги, які вуха у Змія Горинича», – зізнається пані Катерина. Видання, що їх ілюструвала Катерина Штанко, не раз здобували відзнаки на конкурсі «Мистецтво книги», зокрема «Михайлик – джура козацький», а малюнки до «100 казок» було визнано за найкращі на конкурсі «Книжка року».

  • «Дракони, вперед!»

drakony_vperedУ 2014 році Катерині Штанко присудили «Дитячу Книгу року ВВС» за дебютну повість «Дракони, вперед!». І це справжня подія в сучасній дитячій українській літературі!

Діти одразу оцінили її, адже Катерина Штанко створила дуже оригінальний світ, що зовсім не губиться на тлі світової чароманії. Фантастичний світ «Драконів, вперед!» відбувається в Україні, де існують прадавні казкові сюжети, фольклорні герої та істоти. Повість абсолютно сучасна, сповнена екскурсами у найрізноманітніші сфери: від ботаніки до особливостей нашої географії, від історії до сучасних конфліктів.

Книга приваблює обкладинкою та цікавими ілюстраціями, а потім сюжетом, у якому є елементи різних жанрів: фентезі, детектив, пригоди та навіть коротенькі енциклопедичні вставки.

Герой повісті, звичайний київський школяр Михась Вербицький, який захоплюється рослинами, і саме через своє захоплення потрапляє у дивовижні пригоди, знайомиться з драконами, що мешкають в Україні (виявляються такі є і їх досить багато), рятує їх від смертельної небезпеки, стає «Навігатором Драконів» та допомагає їм повернутися на свою Батьківщину.

Це книга про дружбу, боротьбу добра зі злом та відповідальність за свої вчинки.

У повісті в ігровій формі описуються окремі кімнатні рослини, їх властивості та особливості, даються пояснення незрозумілих термінів. Крім того у книзі присутні елементи географії: читач разом з драконами та Михасем може здійснити подорож, вздовж Дніпра, з Києва, до Кримських гір, знайомлячись з Олешківськими пісками, Дніпровськими порогами та Дніпрогесом.