«Він відкрив Шотландію для світу» : до 250-річчя від дня народження Вальтера Скотта

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 13 серпня 2021 11:48

valter_skottШотландію середніх віків відкрив нам

всесвітньо відомий британський письменник, поет, драматург, перекладач, журналіст, історик, збирач старожитностей та фольклору, адвокат Вальтер Скотт.

Його називають «основоположником історичного роману», «шотландським чарівником» і не тільки в Шотландії! 15 серпня виповнюється 250 років від дня народження письменника.

Бальзак розглядав романи Вальтера Скотта як зразки художньої досконалості, Стендаль вважав його батьком сучасних романістів, Гете відгукувався про нього з найбільшим схваленням, Бєлінський захоплювався ним, Пушкін називав його "шотландським чарівником". Сотні тисяч читачів у всіх кінцях Європи з нетерпінням чекали його нових творів, які відразу ж переводилися на кілька мов і виходили багатьма виданнями.


  • А чи здогадувалися ви, що у родоводі Вальтера Скотта є й українське коріння! Виявляється, Вальтер Скотт, виходець із французького королівського роду Вермандуа, був прямим нащадком Гуго Великого – сина Анни Ярославни, а значить пра–пра–правнуком самого Ярослава Мудрого.
  • А чи знаєте ви, що одне з найпоширеніших іншомовних слів сьогодні належить саме Вальтеру Скотту?! Термін «фрілансер», що перекладається, як «вільний митець», вперше був ужитий саме Вальтером Скоттом в романі «Айвенго» для опису «середньовічного найманого воїна».

Роман «Айвенго»

Герої роману - Айвенго, Ровена, Ребекка, Локслі - стали культовими героями.

У творі зображено кінець довготривалої боротьби між саксами та норманами, яскраво змальовано бурхливу картину минулого Англії за перших часів феодалізму. В основу роману покладено традиційне для В. Скотта переплетіння любовної та політичної інтриг. У центрі розповіді перебуває закохана пара - лицар Айвенго та леді Ровена, доля і благополуччя яких повністю залежать від розвитку історичних подій.

Знайомтесь, Вальтер Скотт! Про письменника одним рядком

  • Народився 15 серпня 1771 року в столиці Шотландії Единбурзі, в родині шотландського баронета, заможного юриста.
  • В однорічному віці Вальтер Скотт був частково паралізований. У підсумку він назавжди залишився кульгавим, так як його права нога втратила рухливість.
  • У його батьків було всього 13 дітей, але з них вижило лише шестеро.
  • Ще в дитинстві Вальтер вражав дорослих своїми неабиякими розумовими здібностями. Оточуючі помічали феноменальну пам'ять Вальтера Скотта. Він знав усе, що бачив або чув.
  • Більшу частину накопичених знань письменник отримав не в школі, а за допомогою самоосвіти, він дуже багато читав. У дитинстві він найчастіше вивчав античну літературу. Пізніше Вальтер захопився творчістю німецьких поетів, заради чого навіть вивчив німецьку, щоб читати твори в оригіналі.
  • Незважаючи на кульгавість, Вальтер приділяв велику увагу спорту. У підліткові роки він зміцнів фізично і навіть став непоганим альпіністом, підкоривши не одну гірську вершину.
  • Зв'язати з літературою своє життя Вальтер Скотт вирішив не відразу. Навчаючись в університеті, він здав складний іспит та став адвокатом.
  • Вальтер Скотт мав багато захоплень: археологією ( мав невелику колекцію з різних артефактів), був великим любителем історії, збирачем народних легенд, балад і переказів.
  • Свій перший історичний роман Вальтер Скотт опублікував, коли йому було вже 42 роки. Його літературна кар'єра тривала 30 років, а його творчий доробок – це 28 романів, дев'ять поем, безліч повістей, літературно-критичних статей, історичних праць.
  • Роман «Айвенго» - чи не найпопулярніший з усіх романів Вальтера Скотта.
  • У 1971 році поштова служба Великобританії випустила марку, присвячену Вальтеру Скотту, приурочивши цю подію до 200-річчя з дня народження літератора.
  • Маючи схильність до класичної архітектури, Скотт, розбагатівши, придбав маєток і значно його перебудував по своєму смаку, перетворивши на подобу замку. Зараз там розташовується музей його імені.
  • Плоди його творчості неодноразово перекладалися на всі основні світові мови. Вони були і залишаються дуже популярними.
  • Вальтер Скотт - майстер історичного роману, він фактично створив цей жанр з нуля, залишивши нащадкам безліч безцінних творів. Тому саме Вальтер Скотт вважається засновником жанру історичного роману.
  • Всі свої романи Скотт видавав інкогніто, яке було розкрито тільки за 5 років до смерті літератора.
  • Створені Скоттом історичні романи і донині вважаються еталонними в цьому жанрі. Всім, хто небайдужий до читання, обов'язково треба прочитати захоплюючі романи Вальтера Скотта.

Онлайн вікторина «Сторінками роману Вальтера Скотта «Айвенго»»

Для того, щоб стати учасником чудової вікторини, просто клікніть на підкресленні! Вперед і удачі!

До письменництва з дитинства: спогади

Вже будучи письменником Вальтер Скотт говорив, що його життєвий шлях побудований на дитячих враженнях – як хороших, так і не дуже. Уvalter_skott_2 сім'ї Вальтера з дванадцяти дітей вижило тільки шестеро. До того ще й життя виявилось до хлопчика не надто лагідним. Мало того, що він був хворий на дитячий параліч, який зробив його калікою, то ще й няньки траплялися нездорові фізично або морально. Перша ледь не заразила хлопчика туберкульозом, друга, збожеволівши через нещасливе кохання, хотіла вилити свій біль на дитину: принесла Вальтера на болото й уже зібралася перерізати йому горло, як зупинилася, вражена милою дитячою усмішкою. Хвороби раз-по-раз знесилювали тіло хлопчини, життя трималося на ниточці. Коли ситуація була зовсім нікудишньою, дитину загортали в гарячу слизьку шкіру щойно вбитої вівці та напували козячим молоком із медом. Саме таким був перший спогад Скотта про найраніші роки життя. Пізніше лікування було не набагато приємнішим. Наприклад, після крововиливу в кишечник Скотт мусив спати при відчинених вікнах, в той час, як на вулиці лютував мороз...

Однак були в дитинстві та юності хлопця і хороші моменти. Слухаючи оповідки дорослих про стародавні битви, походи, війни, він усе більше поринав у світ історії, запам'ятовуючи все до крихти з надзвичайною точністю. Особливо цікавим та насиченим був для Вальтера період, коли він жив на бабусиній фермі. Там перед його очима постійно маячіли руїни Смальгольмського замку, описаного потім в баладі «Іванів вечір», старі люди часто говорили про битву при Каллодені (в ній брав участь Уеверлі, що згодом стане героєм однойменного роману Скотта), а бабуся розповідала про «веселих хлопців», які опришкували в часи її молодості на шотландській землі. Все це стало хорошою базою для майбутніх творів Скотта, до того ж підкріпилося знаннями, почерпнутими юнаком із літератури: казок, рицарських романів, поем та повістей із французьких збірок «Блакитна бібліотека» й «Бібліотека романів», творів графа де Трессана, Тассо, Аріосто, Данте та ін. Захопленню не було меж, уява працювала добре, тож років у п'ятнадцять Вальтер Скотт спробував себе в ролі автора. Щонеділі він вирушав у далекі прогулянки зі своїм другом Джоном Ірвінгом. Хлопці насолоджувалися природою, спілкувалися з людьми, збираючи шотландський фольклор, та розповідали одне одному історії, вигадані протягом тижня. Про ці кілька років Скотт потім говорив: «Це дивне проводження часу зіграло для мене велику роль, спрямувавши мою уяву до всього рицарського та романтичного в поезії та прозі».