5 березня – 105 років від Дня народження Дениса-Лева Іванцева, українського живописця, графіка, педагога, теоретика

Print

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 03 березня 2015 13:47
Денис-Лев Іванцев, український живописець, графік, педагог, теоретик

«Я молився і працював.»

Д.-Л. Іванцев

Інтелігентна, скромна людина, яку багато хто з мешканців Івано-Франківська міг бачити у центрі міста, на мистецьких виставках, в книжкових магазинах чи в кав'ярні.

Він завжди поспішав, завжди був у русі, у творчих задумах. Денис Лук'янович часто був в оточенні молодих людей, письменників, художників, які, знаючи його відверту вдачу і доброзичливість, старались щось корисне почерпнути від цієї мудрої в роках людини. І він передавав свій талант, а найголовніше вчив чесності і порядності.

Він був одним із нас, він дихав тим самим повітрям, страждав тими ж болями, бачив ту ж саму красу, що й ми. Проте він усі болі й радості у «малюнки згортав».

Дещо з біографії

Лев-Денис Іванцев народився в селі Делева тепер Тлумацького району. Батько його, Лука Дем'янович, був священиком. Митрополит Андрій Шептицький посвячував його в сан священика. Ця подія стала знаковою для родини Іванцевих.

Долю свого єдиного сина, Дениса Іванцева, Лука Дем'янович бачив у продовженні своєї справи – служінню Богу та людям. Проте майбутній художник знайшов свій шлях служіння людям та Богу. Батьки відправили Дениса Іванцева на навчання у Духовний університет, проте він зробив свій вибір, до якого було покликання - вступив до Краківської Академії Мистецтв.

Звідки потяг до малювання?

З дитинства його оточувала красива первозданна природа. Сади, ліси, потоки, водоспади, зарості та величний плин Дністра наповнювали світ та уяву майбутнього митця. Хлопчина брав олівець і починав малювати. Годинами просиджував над своїми першими малюнками. Спочатку на папері у маминій записній візитній книжці. Згодом мати купила зошит, й на його сторінках з'явилися солдати, літаки, машини, фігурки людей. Мати Софія всіляко заохочувала, розвивала у сина здібності до малювання. Сама купувала йому папір, полотно, фарби.

У гімназійні роки Денис Іванцев відвідував бібліотеку, знайомився з творами світової класики та мистецтва, брав для копіювання репродукції картин художників епохи Відродження, бароко. Любов до малювання, наполеглива праця, міцні знання та дар від Бога привели хлопця з провінційного галицького села до навчального закладу, знаного у всій Європі.

Творчість

В доробку Дениса Іванцева 167 картин різних малярських жанрів: пейзаж, натюрморт, портрет, сакральне мистецтво, абстрактні твори. Розпис церков у Львівський, Тернопільський, Івано-Франківський областях – така творча спадщина мистця. Твори зберігаються у Івано-Франківському художньому музеї (10 картин), Львівському національному музеї, в приватних колекціях України та за кордоном. Більшість його картин перебуває у колекції його великої родини, яка проживає у Івано-Франківську.

Виставки на яких, експонувалися твори Дениса-Лева Іванцева:

  • 1934-1935 рр. – Шоста виставка АНУК. Львів
  • 09 – 11. 1935р. – Ретроспективна виставка українського мистецтва за останні 30 літ. Львів
  • 09.1938р. – Виставка до 950-річчя Хрещення Русі-України. Львів
  • 05.1941р. – Перша виставка образотворчого мистецтва Станіславщини. Станіслав(тепер Івано-Франківськ)
  • 12.1942р. – Третя виставка Спілки праці українських образотворчих митців. Львів
  • 08.1989р. – Перше Міжнародне бієнале «Імпреза - 89». Івано-Франківськ
  • 08.1994р. – Персональна виставка творів Д.-Л.Іванцева. Івано-Франківськ
  • 03.2000р. - Персональна виставка творів Д.-Л.Іванцева. Івано-Франківськ

Світове визнання

У 1992 році удостоївся премії «Міжнародна людина року», присудженої Консультативною радою Міжнародного біографічного центру з міста Кембридж (Велика Британія)

Вшанування

20 березня 2006 року на будинку по вул. Набережна ім. В.Стефаника, №24, де проживав останні роки художник, відкрито меморіальну дошку.

До 100-річчя від дня народження художника місцева влада разом із родиною Іванцевих вшанували пам'ять художника, відкривши в селі Делева музей.

Що читати про художника

Монографія Мирослава Аронця «Денис-Лев Іванцев». В ній аналізується багата за жанром і тематикою творчість митця. Життєва дорога Д.-Л.Іванцева висвітлюється на тлі складних політичних подій другої половини минулого століття. У книзі розміщені усі твори художника.

Пізнавайте своє! Приємного Вам читання та споглядання картин!

В доробку Дениса Іванцева 167 картин різних малярських жанрів: пейзаж, натюрморт, портрет, сакральне мистецтво, абстрактні твори. Розпис церков у Львівський, Тернопільський, Івано-Франківський областях – така творча спадщина митця. Твори зберігаються у Івано-Франківському художньому музеї (10 картин), Львівському національному музеї, в приватних колекціях України та за кордоном. Більшість його картин перебуває у колекції його великої родини, яка проживає у Івано-Франківську.

Картини філософського спрямування та літературного походження.

Сюжети – трагічні сторінки історії українського народу, філософські аспекти життя народу, людини.

Пейзажі.

Динамічність, пастозність мазка, контрастність плям, любов до холодних барв від синіх до ультрамаринових – домінують на пейзажній палітрі художника.

Натюрморти.

Д. Іванцев намалював небагато натюрмортів, і всі вони належать до найкращих його творів. Цей жанр презентує художника як колориста, майстра невеличких композицій, поета настрою.

Портрет.

Це лише маленька часточка з величезного художнього доробку Д. Іванцева. Але й ці твори вражають нас майстерністю, силою почуттів та глибиною переживань. У його полотнах безміри любові до людей, до світу, до України. Цю любов він проніс через усе життя, через усі шляхи та непрості випробування.

Завершуємо екскурсію «Мистецька палітра» словами Д. Іванцева: «Я молився і працював. Це було так легко і водночас так складно».