Буккросинг у бібліотеці: нехай мої книжки читає цілий світ

Print

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 13 березня 2015 19:15
Буккросинг у бібліотеці: нехай мої книжки читає цілий світ

Буккросингові полички сьогодні можна побачити всюди: у кафе, у шкільних класах, у дитячих садочках, у книгарнях і навіть у бібліотеках. А це значить, що небайдужі читачі хочуть, щоб їхні книжки прочитали якомога більше людей, щоб потім поділитися своїми думками з приводу прочитаного. Невипадково девізом буккросинга стали слова «Перетворимо весь світ у бібліотеку!»

В центральній бібліотеці для дітей цей рух почався давно з ініціативи самих читачів. Ось декілька історій про книжки, які з'явилися на наших поличках буккросингу.

Роман Джоан Роллінг «Гаррі Поттер» був у центрі уваги протягом довгого часу. Наш читач Русаков Володимир, учень школи № 15, одну за одною прочитав усі шість частин роману «Гаррі Поттер». Останньої, сьомої, книжки у нас в бібліотеці не було. Він дуже шкодував, що не зможе одразу прочитати наступну частину. А через тиждень прийшов до нас з сьомою частиною та сказав, що йому купили книжку в книгарні. «Я прочитав її, нехай діти читають», - сказав він. Ми зраділи, адже «Гаррі Поттера» тоді запитували дуже часто. Ми поставили її на поличку «Фонд читацької ініціативи», яка згодом перетворилася на поличку буккросингу. Звідти книга помандрувала до своїх читачів.

Буккросинг у бібліотеціБуккросинг у бібліотеці

Повість С.Процюка «Аргонавти» була поставлена на поличку тоді, коли на цю книжку запит був неймовірний. Дві книги з трилогії про перше кохання Костика і Марійки у нас були: перша і третя. Отже дітям нічого не залишалося, як читати трилогію без другої частини. Проте книга у нас невдовзі з'явилася завдяки читацькій щедрості наших відвідувачів. Сурмачевська Оксана, Вовк Лілія та Базюк Оксана, учениці гімназії № 2, разом купили книжку «Аргонавти», а прочитавши її, принесли у бібліотеку з підписом та побажаннями для читачів.

Книжку Зірки Мензатюк «Як я руйнувала імперію» та Баклі Майкл «Сестри Грімм» (4 та 5 частини) принесла у бібліотеку та поставила на буккросингову поличку учениця гімназії № 2 Баб'юк Вікторія. Вона - активна читачка й своїх однокласників залучає до читання. Поличку буккроссингу часто переглядає, щось новеньке бере, щось своє залишає.

Це лише деякі приклади буккросингового поповнення.

З ініціативи читачів полички постійно поповнюються й оновлюються. На них з'явилися такі популярні серед дітей та юнацтва книжки, як Е.Б.Вайна «Павутиння Шарлоти», Д.Стронга «Мій тато і зелений алігатор», «Федько, прибулець з Інтернету» С.Гридіна, М.Микицей «Будинок, який умів розмовляти», Люка Бессона «Артур і заборонене місто» та інші. Вони не стоять на місці, а переходять від одного читача до іншого.

Так діти почали рух буккросингу у бібліотеці. Тим самим вони, а разом з ними й ми, бібліотекарі, долучилися до Всесвітньої гри «Буккросинг» - колообіг книг, девізом якого є «Віддай прочитану книгу в обмін на іншу». Проте наш буккросинг працює за правилами бібліотеки, тобто ви можете взяти будь-яку книгу із полиці буккросингу та, прочитавши, здати назад у бібліотеку. Таким чином найбільша кількість людей матиме змогу прочитати книгу, яку читач поклав на полицю буккросингу.

  • Ви ще не стали учасником буккросингу у бібліотеці? Тоді мерщій до нас!
  • Нові цікаві книжки, що залишили ваші однолітки, чекають на вас!
  • У вас є цікава книжка, яку ви вже прочитали? Не «замикайте» її сумувати у шухляді. Несіть до нас і її зможуть прочитати ваші однолітки.
  • Станьте учасником Всесвітньої гри колообігу книг!