31 липня – 50 років від дня народження англійської письменниці Джоан Роулінг

Print

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 31 липня 2015 10:01
31 липня – 50 років від дня народження англійської письменниці Джоан Роулінг

Книжка про Гаррі Поттра заволоділа свідомістю всього світу, її читають як діти, так і дорослі. Фантастичний світ, де мешкають чаклуни й чаклунки, нікого не залишив байдужим. Дитяча аудиторія захоплюється вчинками головних героїв і наслідує їх.

Доросла ж аудиторія поставилася до твору неоднозначно: хтось одразу беззаперечно сприйняв цей твір, хтось висловлював стурбованість можливим негативним впливом учинків героя твору Гаррі Поттера. Крапку у цій суперечці поставив Папа Римський Павло ІІ. Прочитавши книгу, він запевнив стурбовану частину громади, що твір ніякого негативного впливу не несе.

Про авторку

Дж.К.Роулінг народилася 31 липня 1965 року. В дитинстві вона була повненькою та довірливою, надзвичайно невпевненою у собі, але дуже старанною та відповідальною. Джоан закінчила середню школу, потім приватну школу Уайдін, де майбутня письменниця була старостою. В університеті, вступивши на філологічний факультет, вивчала французьку мову, давньогрецьку та латинську літератури. Далі Джоан закінчила курси підготовки вчителів, а пізніше Морейський інститут приватних вчителів. Про свій перший літературний досвід Джоан згадувала: «Героєм першого твору був кролик на ім'я Кролик. Мені було п'ять чи шість років. Він захворів на кір, його прийшли навідати друзі. Серед них була велика бджола, яку звали Міс Бджола ». Аудиторія слухачів Джоан була у кількості однієї особи. І це була її молодша сестра.

Як народився роман

В 1990 році до неї прийшла ідея написання роману про Гаррі Поттера. Гаррі отримав прізвище друга дитинства Джоан, Ієна Поттера. Джоан Роулінг одразу вирішила, що книг буде сім – по одній на кожен рік, проведений у Хогвартсі.

У Джоан було багато часу, адже вона на той час була безробітною. У маленькій неопалюваній кімнатці не працювалося. Джоан укладала дочку у візочок і йшла творити у найближче дешеве кафе. В неї не було ні друкарської машинки, ні комп'ютера. Все приладдя складалося зі звичайного учнівського зошита та кулькової ручки. Джоан дуже хотіла побачити свій твір на поличках книгарень, проте цей момент був ще далеко попереду. Книжка писалася п'ять років, і хто знає, чи побачила б вона світ, якби Шотландська спілка у справах мистецтва не надала їй невеликий грант у рамках підтримки дитячих письменників.

У 1997 році книжку віднесли у дитяче видавництво – в історії світової літератури починається новий відлік – час Гаррі Поттера.

Чим приваблює Гаррі Поттер дітей?

Гаррі Поттер
  • Гаррі Поттер стає другом для кожного, хто потребує притулку і захисту від цинічних нападок мелфоїв. Він упевнено каже: «Не турбуйся, я буду поряд!»
  • Роман «Гаррі Поттер» написаний у стилі динамічної комп'ютерної гри, тому він так легко і захопливо прочитується.
  • Читачі разом з головним героєм Гаррі Поттером шукають свій шлях у житті. Вчаться протистояти негараздам, покладатися на себе, свою працю, уміння, терпіння.
  • Цей роман є джерелом чистих почуттів та прикладом для наслідування справжньої дружби, добра та любові.

Український Гаррі Поттер

Збірка книг про Гаррі Поттера видавництва “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”
  • Віктор Морозов - співак, композитор, перекладач книг про Гаррі Поттера.
  • Іван Малкович - директор видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА", редактор книг про Гаррі Поттера.
  • Є у вітчизняного «Поттера» і ще одна особливість: на відміну від більшості видань наш юний чарівник є оригінальним. Обкладинку та ілюстрації для всіх частин Гаррі Поттера робив художник Владислав Єрко. Стандартну американську обкладинку копіюють майже всюди, за винятком Німеччини, Франції, Італії, Іспанії, Японії і України. Для тих, хто матиме всі сім книжок про Гаррі Поттера, художник Владислав Єрко підготував сюрприз — корінці томів складають ще одну, додаткову картину. До речі, «зовнішні дані» українського варіанта високо оцінила сама Джоан Роулінґ — на останніх фотографіях у бібліотеці авторки саме робота Владислава Єрка розгорнута «обличчям» до гостя.

Цікаві факти

  • На сьогодні твори Джоан Роулінґ перекладено 60-ма мовами світу, а загальний наклад перших чотирьох книжок становить майже 200 мільйонів примірників – це безпрецедентний рекорд в історії не лише дитячої, а й світової літератури.
  • Гаррі Поттер і Роулінг народилися в один і той самий день – 31 липня. Гаррі народився 31 липня 1980 року, а Роулінг – в той самий день, але на чотирнадцять років раніше.
  • У світовому прокаті фільми про Гаррі Поттера зібрали 6 мільярдів доларів, а дохід від продажу книг - 450 мільйонів.
  • Кожні 30 секунд хтось у світі починає читати Гаррі Поттера.
  • Коли у Великобританії вийшла третя книга про Гаррі Поттера, видавець попросив не продавати її до кінця занять у школах – боявся, що учні прогуляють уроки.
  • Коли виходила перша книга про Гаррі Поттера, видавець наполіг на тому, аби на обкладинці книжки записати тільки ініціали Джоан Роулінг. Такий трюк повинен був не відлякати від покупки книжки хлопчиків, які не люблять книжки жіночих авторів. З того часу авторка книжок про Гаррі відома як J. K. Rowling.
  • В американському штаті Флорида живе чоловік на ім'я Гаррі Поттер. Власнику зіркового імені вже 70 років. Пенсіонеру телефонують діти, а представники телеканалів звертаються з проханням дати інтерв'ю.