Всесвітній день вишиванки

Print

Новини,

Акції та конкурси,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Середа, 18 травня 2016 20:28
Всесвітній день вишиванки

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію.  Українська вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам'ятні часи.

Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях згадує про русів, які носили вишитий одяг.

Сучасний стан нашого суспільства характеризується зростанням етнічної свідомості народу, посиленням його інтересу  до вітчизняної історії та культури, до усвідомлення необхідності збереження традиційного народного мистецтва як генофонду його духовності, втрата якого загрожує існуванню самого народу.

Вишивка – це і усвідомлення свого родоводу,  духовних традицій, і відродження культури свого народу.

Всесвітній день вишиванки

Вишивка в Україні – світ краси й фантазії, поетичного осмислення навколишньої природи, схвильована розповідь про думки й почуття людини, світ натхненних образів.

У вишивці яскраво й повно розкривається душа народу, споконвічне прагнення до прекрасного, високорозвинене почуття ритму, композиційної міри в побудові орнаменту, гармонії кольорових поєднань. Це давнє і вічно молоде мистецтво. Секрет його молодості в єдності людини з природою, в умінні протягом століть зберегти і примножити красу, дарувати людям радість зустрічі з прекрасним.

День вишиванки - поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане к сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Воно відзначається в третій четвер травня.

Якщо в  цей день ви одягнете вишиванку, то відчуєте  піднесення та будете усміхнені та приязні, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

Не забудьте в цей день одягнути вишиванку!

Опитування

У бібліотеці до Всесвітнього дня вишиванки проводиться опитування «Українська вишиванка: модний бренд чи традиція з віковою історією?»

Долучайтеся!

Цікаво відвідати!

У Івано-Франківську (вул. Незалежності, 12)  діє виставка майстрині Христини Дуди. Відвідайте виставку, щоб побачити, як гармонійно поєднується українська народна вишивка  і сучасне життя.

Відвідувачі бібліотеки у Всесвітній день вишиванки