Виставка «Яскравий світ оригамі»

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Субота, 15 липня 2017 12:18

origami_vystavka

В центральній бібліотеці для дітей відкрилася виставка дитячої іграшки з паперу «Яскравий світ оригамі».

Експонатами для виставки стали роботи читачки бібліотеки Пономаренко Світлани.

Про майстриню

Пономаренко Світлана вчиться у 7 класі. З дитячих років захоплюється мистецтвом оригамі. Вихованка гуртка при школі № 26 «Паперопластика». Неодноразово виставляла свої роботи у різних закладах Івано-Франківська. Має 6 відзнак за призові місця у конкурсах науково-технічної творчості учнівської молоді.

Весела, позитивна, творча, читаюча та патріотична. «Слава Україні», - завжди лунає у бібліотеці, коли Світлана приходить по книжку чи на захід. Залюбки бере участь у конкурсах, майстер-класах, різноманітних зустрічах. Отримала звання «Найкращий читач Івано-Франківська - 2017» у категорії 6 класи.

Про роботи

Об'ємні, яскраві, сонячні, насичених кольорів чи просто білі – всі вони вражають та викликають захоплення! Роботи виконані у техніці модульне оригамі - художньо-технічне конструювання. Зібране складне багатолисте модульне оригамі виглядає як скульптура: воно об'ємне і дуже реалістичне.

В усьому світі зараз спостерігається бум оригамі. А ви пробували виготовити для своїх близьких і рідних такий безпрограшний подарунок своїми руками?

Роботи з виставки

Про мистецтво оригамі

З'являються нові й суперсучасні технічні розваги для дітей. Проте прості паперові вироби - літачки, кораблики, хлопавки – як і багато років тому приводять у захват не тільки дітей, але й дорослих. Історія паперової іграшки для дітей давня та дуже цікава. Прийшла вона до нас з далекої Японії та називається Оригамі. Оригамі – це мистецтво паперової пластики, яке зародилося в Японії.

Спочатку папір - новий вишуканий і цінний матеріал - використовували у проведенні різних релігійних церемоній. У монастирях з нього вперше почали складати незвичайні фігурки. Вони символізували різних богів, тварин, людей, навіть пори року та природні явища. А так як порвати аркуш паперу вважалося страшним гріхом, лист завжди використовувався цілком. Поступово суворо регламентоване число церковних фігурок почало зростати, техніка відшліфовувалася і ставала справжнім мистецтвом.

Пізніше оригамі виходить за межі храмів і досягає імператорського двору. Аристократи, монахи, придворні повинні були володіти особливими навичками в мистецтві складання з паперу. Саме це вміння в ті часи вважалося ознакою освіченості та шляхетності. А сім'ї навіть використовували фігурки оригамі в якості гербів і печаток. Записки ж, кладені у формі метелика, лелеки чи квітки, вважалися ознакою дружби чи добрих побажань іншій людині. Саме такими фігурками іноді вдавалося привертати більше уваги, ніж словами.

Масовість мистецтво оригамі набуло лише у дванадцятому-тринадцяте століттях. Коли папір поширився по всьому світу, коли ціни на нього значно впали і зробили цей матеріал доступними. Потроху фігурки з паперу покинули межі храмів і монастирські стіни і стали відігравати значну роль у побуті мирських людей. Їх почали використовувати під час весільних церемоній і святкових маніфестацій, а також у якості прикрас для дому.

Сьогодні оригамі - і мистецтво, і популярний спосіб проведення часу. Поява більшої кількості авторських робіт пов'язана з іменем відомого японського майстра Акіри Йошизави. Саме він придумав своєрідну «нотну азбуку» оригамі, яка дозволила записувати і передавати процес складання фігурок.

Нескладні прийоми складання й безмежна фантазія здатні створити за допомогою оригамі цілий світ, повний радості та доброти і не схожий ні на жоден інший. Оригамі – це чудовий подарунок, прикраса для дому чи таємне послання другу. Усе, що ви захочете. Так що беріть аркуш паперу і творіть свої власні, несхожі на інші, квіти, іграшки та різні фігурки!

Заняття оригамі дозволяє людині хоч ненадовго відірватися від повсякденних проблем і полетіти разом з квадратним аркушем паперу в прекрасну країну Мистецтва.