Героїчна Україна: від минулого до сьогодення

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 12 жовтня 2017 11:21

kozaky12 жовтня відкрилася книжково-ілюстративна виставка «Героїчна Україна: від минулого до сьогодення». Вона присвячена Дню українського козацтва та Дню захисника України.

Виставка презентує читачеві художні та документальні твори за такими розділами: «За волю України», «Лицарі ідеї (УПА)», «Повстанські історії», «Вони стоять на захисті Вкраїни».

Передісторія свята

14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. З ним співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І, до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам'яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

Регулярні напади на українські землі кримських татар й турків, примушували українців боронити території. Якби наші предки не вигадали якогось дієвого способу оборони, цілком ймовірно. що український народ стерли б з лиця землі. Тож такою силою й стали козаки, які захищали не лише Україну, а й Польщу, Молдову, Угорщину й Австрію від загарбників. Козацтво ширилося й розросталося, а постійна небезпека та ймовірність раптових військових дій дуже загартувала й без того міцних воїнів.

Етапи відродження української держави

  • Перший потужний спалах відродження власної державності припав на Козацьку добу.
  • Друга спроба вибороти незалежність українського народу й держави здійснювалася у тяжкі 1917-1920 роки. 14 жовтня ми відзначаємо 75 років від створення УПА. Євген Коновалець писав: "У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю"
  • Третя – уже в наш час – під час розпаду радянської імперії, коли прокинувся волелюбний інтерес до власної історії й генетичної пам'яті.
  • Четверта хвиля цього інтересу – сьогоднішня. З 2015 року 14 жовтня є державним святом і неробочим днем – Днем захисника України. 2014 року українське суспільство відреагувало на російське збройне вторгнення, внаслідок чого підсилилися європейські та антирадянські тенденції декомунізації. Так, наш народ поступово відмовляється від радянських свят та символів. 2015 році Президент України Петро Порошенко встановив 14 жовтня державним святом - Днем захисника України.

«14 жовтня, Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів була святковим днем захисників Вітчизни. Тому, минулого року, свідомо викреслюючи з українського календаря чуже, штучно до нас привнесене свято російської армії-окупанта, я цілком природно зупинив свій вибір на 14 жовтня», – зазначив Петро Порошенко.

Сила нескорених

«Сила нескорених» — саме під таким гаслом українці вперше відзначали свято Дня захисника України 14 жовтня. Захист Вітчизни став справою всіх українців, тому День захисника України, який визначено вихідним днем, має стати всенародним святом, таким же значимим як Різдво, Великдень чи День незалежності.

Перші відвідувачі виставки

den_zahysnuka_2

Вітаємо

Щиро й сердечно вітаємо всіх українців із Днем захисника України – святом, що увібрало в себе багаті і славні козацькі традиції, уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі впродовж всієї багатовікової української історії.

В це світле свято бажаємо Вам родинного щастя, сімейного затишку, козацького здоров'я, невичерпної енергії і миру!

den_zahisnyka

Без них не було б України!

Зі святом захисника України!