Бешкетники Астрід Ліндґрен: до 110-річчя від Дня народження

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 13 листопада 2017 18:40

astrid-lindgrenАстрід Ліндгрен - всесвітньо відома шведська письменниця, з-під пера якої вийшли такі світові шедеври, як «Пеппі Довгапанчоха», «Малюк і Карлсон», «Брати Левине серце», «Міо, мій Міо».

З творчістю Астрід Ліндгрен знайомі сьогодні діти на всіх континентах. Чарівні казки і веселі розповіді посіяли частинку добра і любові в серцях вже кількох поколінь. До свого неперевершеного світу Добра та Дива нас запрошує письменниця, яку називають «Андерсеном наших днів» за її дивовижні книжки та незвичайну любов до дітей. Всі її герої – бешкетники. Багато видавництв відмовлялися друкувати казки письменниці, деколи скорочували твори, або намагалися якось «покращити», «облагородити» її героїв. Коли Астрід Ліндґрен була молодою мамою, її сучасники не вірили, що без різки можна виховати порядну людину. Дитина мусила бути покірною і слухняною. Астрід Ліндґрен була категорично проти такого твердження. У 1978 році, коли письменниці вручали Премію миру німецької книготоргівлі, вона виступила з промовою «Ні — насильству!». Ця промова спричинила переворот у всій педагогічній системі Європи, а вже за рік на розгляд ООН був висунутий проект Конвенції про права дитини.

Бешкетне дитинство – це нормально

Кожен знаходить свою першу книжку шведської письменниці, з якої починається знайомство з книжковою планетою Астрід Ліндгрен. Кожен твір по – своєму заворожує, приваблює, відчиняє нам двері до дивовижної країни, де панують пригоди, віра в дива, благородство та хоробрість. Разом з тим її герої - неперевершені бешкетники.

Хоч у творах А.Ліндгрен немає ніяких оцінок і суджень – що добре, а що погано — проте не зрозуміти цього неможливо, навіть дитині. Проте написані твори А.Ліндгрен не лише дітям, а і їхнім батькам, які часто за щоденними «серйозними» справами забувають, що активне, бешкетне дитинство – це нормально, що діти не мусять відчувати себе поганими, якщо ще не знають правильних манер, або тоді, коли грають у «дивні» ігри. А батькам не варто занадто хвилюватися, що виросте з їхніх винахідливих діток. Звичайно, в історіях Астрід Ліндґрен багато що перебільшено, але на фоні тих «перебільшених» витівок, звичайні здаються не такими вже й страшними.

Цікаві факти про письменницю, її твори дивись тут

Для тих, хто ще не відкрив для себе планету Астрід Ліндгрен - радимо прочитати

Твори Астрід Ліндґрен у фондах Центральної бібліотеки для дітей м. Івано-Франківська

branuЛіндґрен, А. «Брати Лев'яче Серце»

Одна з найщемливіших повістей уславленої шведської дитячої письменниці Астрід Ліндґрен «Брати Лев'яче Серце» оповідає про любов і доброту, над якими не владна навіть смерть. Ні підступний зрадник, ні жорстокий тиран, ні жахливий дракон, яких зустріли на своєму шляху в країні Нанґіялі два брати, не здатні розлучити їх.

blumkvistЛіндґрен, А. «Знаменитий детектив Блюмквіст»

Трилогія про Калле Блюмквіста - справжній дитячий детектив. Видатна дитяча письменниця Астрід Ліндгрен написала твір, який несе радість уже кільком поколінням юних читачів. У першій книжці трилогії відбувається знайомство з головним героєм, який мріє про кар'єру знаменитого детектива, про те, як ловитиме злочинців і розплутуватиме найкарколомніші справи. Та є одна заковика: Калле живе в маленькому спокійному містечку, де найстрашніший злочин - коли п'яничка Фредрік цупить із церковної скарбнички якусь там жменю монет. Та от до міста навідався таємничий незнайомець, який неприємно насвистує, "полює" за новинами в газеті та носить у кишені відмикачку... Дядько Ейнар, а саме так звати того незнайомця, викликає в Калле підозру, і детектив-початківець береться до розслідування....

У трилогію увійшли три пригодницьких повісти А. Ліндґрен: «Детектив Блюмквіст здобуває славу», «Детектив Блюмквіст ризикує» та «Калле Блюмквіст і Расмус». Останній твір тривалий час в Україні не перекладався. Сьогодні читач зможе ознайомитися з ним і скласти більш повну уяву про талант тринадцятирічного детектива Калле, оцінити його кмітливість, майстерність спостережливості за кримінальними особами.

dity_z_gamiЛіндґрен, А. «Діти з Бешкетної вулиці»

Лотта - найменша донечка в родині Німанів. Вона ще не ходить до школи, тож може втнути таке, чого старші діти вже не роблять. Скажімо, може вибігти на дощ, щоб краще рости, може розпустити тітоньці Берґ недоплетеного светра, може називати велику рожеву свинку ведмедиком Бурмилом, може вживати мало не лайливі слова, може безстрашно податися з дому (щоправда, зовсім недалечко). Проте найбільше Лотта не любить самоти, тому з нею весело й цікаво.

maluk_karlsonЛіндґрен, А. Малий і Карлсон, що живе на даху

Знамениті повісті Астрід Ліндґрен про Карлсона, що живе на даху, та його вірного друга Малого давно вже завоювали цілий світ неповторним сюжетом, неймовірністю та карколомністю подій, щирим гумором і невичерпною фантазією. Їх розібрано на цитати, екранізовано, а художники змагаються за право якнайвдаліше втілити чудесний письменницький задум. Захопливі та веселі історії про дружбу «до міри затовстого» чоловічка з пропелером і звичайного восьмирічного хлопчика читайте у книжках від різних видавництв!

dity_z_gamirnogoЛіндґрен, А. «Ми всі з Гамірного» Книжка 1, «Ще про нас, дітей із Гамірного» Книга 2

Кожна книжка видатної шведської письменниці Астрід Ліндґрен неповторна. Повість «Ще про нас, дітей з Гамірного» — ніби осяяна теплим сонцем дитинства, проведеного у спілкуванні з природою. У Гамірному лише три садиби, але шестеро дітей, які живуть там, не мають часу нудьгувати. Ти дізнаєшся, як вони бавляться, як допомагають батькам, як готуються до свят і ще багато цікавих і веселих історій.

mio_mijy_mioЛіндґрен, А. «Міо, мій Міо»

В одній із найзнаменитіших повістей класика шведської та світової літератури Астрід Ліндґрен розповідається про дивовижні пригоди юного героя — хлопчика Міо, про одвічну боротьбу добра і зла, втіленого в особі лиходія Като, про дружбу та взаємовиручку дітей, які не розгубилися, а згуртувалися у спільній боротьбі зі злом. Добро, як завжди, перемагає. За мотивами повісті знято знаменитий однойменний фільм (1987).

peppiЛіндгрен, А. «Пеппі Довгапанчоха»

Перше видання книжки вийшло друком 1945 року в Швеції. На цей час Астрід Ліндгрен підготувала літературну обробку історій, які вона розповідала під час хвороби своєї дочки Карін. Повість про дивовижну дівчинку Пеппі здобула популярність у дітлахів різного віку не тільки на батьківщині письменниці, але й у багатьох країнах світу, тому що сюжет книжки пройнятий вірою у прекрасне майбутнє.

У захоплюючій повісті йдеться про веселу героїню Пеппі Довгапанчоху. Дівчинка, для якої затісні будь-які рамки, - фантазерка, бунтарка, жартівниця. Неймовірно сильна. Неймовірно щедра. І трішечки самотня. Хочеш подружити з нею? Тоді розгорни мерщій книжку уславленої шведської письменниці Астрід Ліндґрен і поринь у пригоди Пеппі Довгапанчохи - доньки капітана, який став найсправжнісіньким королем.

emilЛіндґрен, А. «Пригоди Еміля з Льонеберґи»

У Швеції живе веселий хлопчик-пустун з голубими очима на ймення Еміль. Він завжди потрапляє в якусь халепу. Ну кому спаде на гадку вилити тісто татові на голову, підпалити перо на капелюсі дружини пастора й нагодувати півня та поросятко п'яними вишнями? Усе це він, невгамовний Еміль з Льонеберґи...

Більш ніж півстоліття трилогія про Еміля - найулюбленіша з книжок Астрід Лінґрен у Швеції. Знають і люблять пустуна з Льонеберґи в усьому світі. Юним читачам буде цікаво дізнатися про пригоди цього розумного, допитливого і винахідливого хлопчика, який постійно потрапляє в халепи. То він ставить мишоловку під стіл, в яку потім упіймася... батько, то змушує наймичку Ліну стрибати з даху, щоб вирвати зуба, то піднімає на флагшток сестричку Іду, щоб вона побачила околиці, то викопує яму-пастку для вовка, в якій опиняється начальниця притулку...

rasmusЛіндґрен, А. «Расмус - волоцюга»

Повість відомої шведської письменниці Астрід Ліндґрен — надзвичайно зворушлива історія про хлопчика, котрий понад усе хотів мати родину і родинний затишок, він тікає з притулку й вирушає на пошуки щастя. Чимало чекає на нього пригод - приємних і не дуже. Та коли серце відкрите й щире, коли маєш вірного друга, можна перебороти всілякі труднощі й виплутатися з різних халеп.

ronnja_dohskaЛіндґрен, А. «Роня, дочка розбійника»

Астрід Ліндґрен поселила в лісі розбійників незвичайних мешканців: тут живе захопливе протистояння між двома таборами та їх ватажками, зворушлива історія кохання їхніх дітей та неймовірні природні катаклізми. Блискавиця розколола замок розбійників навпіл і поклала початок протистоянню між ватажками Матісом та Боркою. Але, як це часто буває на війні, на противагу ворожнечі постає любов. Роня та Бірк у відчаї: через ворогування їхніх батьків їм більше не можна бачитися. Понад те, донька ватажка Матіса зовсім не схожа на разбійника-батька. Що підкажуть Роні її вроджені справедливість і доброта, і на що здатен заради дружби Бірк?