Романа Романишин, Андрій Лесів. Війна, що змінила Рондо

Print

Новини,

Знайомтесь: книжка!

Автор: Романа Романишин, Андрій Лесів   
Романа Романишин, Андрій Лесів. Війна, що змінила Рондо

Найновіша українська казка про війну. Завдяки чітким ілюстраціям та простому тексту автори зуміли тонко торкнутися такої серйозної та актуальної сьогодні теми для кожного, навіть найменшого українського читача. Ключові моменти книги стосуються самого розуміння війни: вона не має серця, вона торкається кожного, врешті – війна змінює кожного.

І що важливо, від війни неможливо втекти фізично чи психологічно, тобто сховатися чи бути байдужим. А боротися з нею поодинці – марна справа. Тут слід діяти гуртом, злагоджено, як чіткий годинниковий механізм. Лише таким чином можна їй протидіяти. Так і чинять мешканці міста Рондо, у яке неочікувано влетіла війна. Мешканці, які звикли до щоранкового співу гімну, до радості та щастя, все-таки не впадають у відчай. Вони останніми силами долають темряву за допомогою зробленої спільними зусиллями «машини Світла». Автори чесні перед дітьми. Головна думка твору – після війни вже неможливо бути таким, як раніше. Вона змінює людські серця.

«Навіть найтонший промінчик світла долає темряву».

«Війна, що змінила Рондо» – це книга про те, що війна не має серця і не розуміє жодної мови, зате торкається кожного і на всіх залишає шрами. Та якщо спільно збудувати машину світла і навчитися співати попри все, тоді навіть найтендітніші істоти зможуть вистояти й перемогти. А ще ця книга – це привід для вдумливої розмови з дітьми (або й зі собою) про те, що діється нині в країні чи й деінде у світі, у форматі чарівної історії, яка завжди залишає місце для надії та оптимізму.

Прочитавши історію про Рондо, дитина зрозуміє, що війна завжди десь триває, не буває далекої чи чужої війни, адже вона не має ні меж, ні серця. Однак це не значить, що війну не можна подолати. Нам просто потрібно трохи світла та спільних зусиль.

Для читання дітям від 7 до 12 років, бажано з батьками. Зовсім маленькі діти цю книгу не зрозуміють. Підліткам вона може видатися занадто прямолінійною.

Романа Романишин, Андрій Лесів. Війна, що змінила Рондо. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 40 с.