Майстер-клас «Купальський віночок з кольорового паперу»

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 05 липня 2019 15:46

58_586 липня центральна бібліотека для дітей долучилася до фестивалю «Купальська ніч»,

що проходив на літній естраді парку ім.Т.Г. Шевченка. На дітей, що прийшли в цей день до парку з батьками, чекав майстер-клас по виготовленню купальського віночка з кольорового паперу. Модулі барвистих квітів, метеликів, різнокольорові стрічки та обручі – все це притягувало увагу дітлахів та заохочувало до створення віночка-прикраси для власної оселі. За роботою бібліотекарі розмовляли з дітьми, розказували про традиції цього свята, згадували народні легенди та перекази про купальську ніч. Дорослі в цей час змогли ознайомитися з книжковою виставкою «Ой на Івана, та й на Купала».

60_60                   61_61                           62_62                                                               63_63

Настрій у відвідувачів парку був дуже атмосферний. Лунали купальські співи, усіх запрошували до плетіння вінків з польових квітів, до танців, ігор та інших розваг. А діти з задоволенням робили віночок з кольорового паперу та фотографувалися з ним.

Фотомоменти заходу

Історія свята

Івана Купала - одне з найбільш містичних та чарівних літніх свят. Його відзначають у ніч перед Івановим днем з 6 на 7 липня. Атмосфера цього свята дуже колоритна та загадкова, адже дійство відбувається ввечері та вночі біля води та вогню. Вважалося, що за допомогою саме цих стихій відбувається очищення.

Це єдине язичницьке свято, що збереглося до наших днів, і на яке майже не вплинуло християнство. Коріння свята Івана Купала має тисячолітню історію, воно існувало з раннього періоду родоплемінних відносин.

На сьогоднішній день свято Івана Купала є яскравим прикладом переплетення язичницьких та християнських традицій. Воно тепер невідривно пов'язане з днем Іоанна Хрестителя, який припадає на 7 липня за новим стилем. Виникає і сучасна назва свята, слово «хреститель» з грецької перекладається як «купатель», що пов'язано з ритуальним обмиванням у відкритому водоймищі.

Традиції Купальської ночі

  • Розпалювання вогнища в ніч проти Івана Купала. Вважалося, що перестрибування через полум'я багаття очищує людей від хворіб та невдач. У вогнищах заведено було спалювати застарілі та непотрібні речі.
  • В цей день заведено носити традиційний одяг з вишивкою та вінком з квітів на голові.
  • Для свята готували галявину. На ній рано-вранці косили траву, щоб рослинність не заважала танцювати.
  • Після заходу сонця молодь збиралася біля водойм. Тут проводилися гуляння зі співами традиційних пісень про кохання, водилися хороводи, влаштовувалися ігри та розводилися ритуальні багаття.
  • Невід'ємним атрибутом свята є опудало з соломи, що символізує сонце, та купальське деревце. Опудало спалюють, а деревце, прикрашене вінками та стрічками, топлять у водоймі.
  • Кожна дівчина плела красивий вінок і запускала його по воді.
  • У ніч на Івана Купала кожен намагався знайти квітку папороті, яка, за переказами, зацвітає раз на рік лише на мить. Власник квіткової знахідки «забезпечував» себе щастям на все життя.