День бібліографії «Українська дитяча книга і традиції народу»

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 02 грудня 2019 13:32

den_biblio30 листопада центральна бібліотека для дітей проводила День бібліографії «Українська дитяча книга і традиції народу».

В Україні з давніх давен цінувалася книга - одне з найбільших чудес, створених людиною. З тих пір, як люди навчилися писати, всю свою мудрість вони довіряли книгам. Згадаймо наше духовне багатство: Ізборник Святослава, Києво-Печерський патерик, Острозька Біблія, Пересопницьке Євангеліє, Повість временних літ, «Поученіє» Володимира Мономаха, «Руська правда», «Слово о полку Ігоревім», «Слово про Закон і Благодать». Ці твори - "найзнаменитіші" пам'ятки нашої духовної культури, справжні витвори мистецтва. У "Повісті временних літ" згадується про першу бібліотеку Ярослава Мудрого, засновану у 1037 та про книгописну майстерню при ній.

Сьогодні, у 21 столітті, ми як і раніше вважаємо книгу найдивовижнішим витвором людства. «Проза – це те, що ви вибудовуєте з 26 літер і жменьки знаків пунктуації, і ви, тільки ви, використовуючи свою уяву, створюєте світ, заселяєте його та дивитеся на нього очима інших», - так ємко сказав про книги британський письменник Ніл Гейман.

Як у 21 столітті люди ставляться до бібліотек, якими вони їх бачать і навіщо вони? Ці питання в день бібліографії ми хотіли поставити відвідувачамdb_vydvyd бібліотеки та сайту. Ми знову звертаємося до думки британського письменника Ніла Геймана, який вважає, що «бібліотеки – це свобода. Свобода читати, свобода думок, свобода спілкування. Це освіта, це розваги, це створення безпечних просторів, а також доступ до інформації». А як вважають наші читачі?

Протягом дня для відвідувачів бібліотеки були запропоновані різноманітні заходи, що розкривали тему дня: анкетування «Роль бібліотеки у XXI столітті», бібліографічний перегляд «Крамничка сімейного читання», презентація інформаційних ресурсів бібліотеки та бесіда-діалог «Читаємо удвох». До Дня бібліографії відкрилася книжково-ілюстративна виставка «В майбутнє разом з бібліотекою» та стіл з роздатковим матеріалом «Діти творять диво, коли вони читають», де можна заповнити анкету, ознайомитися зі статтею Ніла Геймана «Поговоримо про читання», з нотатками для батьків «Радість читання: читаємо удвох», поміркувати над висловами видатних людей сучасності та минулих віків про бібліотеку та книгу, зазирнути у «Літературну аптеку», де з гумором «призначаються» художні твори при різних душевних станах.

db_vystavkaВиставка «В майбутнє разом з бібліотекою» пропонувала читачам ознайомитися з наступними розділами: «Читаєш ти, читаю я, читає вся моя сім'я», «Крамничка сімейного читання», «Ігри, вправи, веселинки». Всі розділи виставки дають поради по читанню та пропонують художні твори для читання у сімейному колі.

Розділ «Читаєш ти, читаю я, читає вся моя сім'я» містить дуже цікаві книжки для дітей та їх батьків. Мотивуючі – В. Вздульська «Вільям Шекспір», М. Сердюк «Чарлі Чаплін», розвиваючі – Л. Гокінг «Джордж і корабель часу», «» та просто цікаві – О. Лущевська «Залізний вовк», Г. Крук «Лялька», К. Гагеруп «Дівчинка, яка рятувала книжки».

«Крамничка сімейного читання» пропонує терапевтичні казки М. Маліцької, завдяки яким батьки разом з дітьми навчяться правильно сприймати дитячі проблеми та справлятися з ними. «Буквар для батьків» Яцека Мицельського допоможе матусям та татусям виховувати малих дітей, не виглядаючи при цьому втомленими. Книжки Джаклін Вілсон «Дитина - валіза» та «Дівчата зважуються» - це дуже зворушливі історії про дівчаток, які варто прочитати у сімейному колі. До батьків адресована книжка «Чи може бджола вжалити бджолу?» За допомогою цієї книги батьки зможуть відповісти на будь-яке запитання своїх невгамовних нащадків.

Там, де батьки й діти разом проводять дозвілля, мають бути й ігри, веселі задачки чи завдання. Цьому присвячений третій розділ книжково-ілюстративної виставки «Ігри, вправи, веселинки». Сімейне відвідування музею пропонує здійснити Наталія Космолінська та Ірина Магдіш у книзі «Гра в музей». Книга дасть поради батькам, як говорити з дітьми про мистецтво, та запропонує різноманітні ідеї для родинного дозвілля та мандрівок цікавими місцинами Львівщини.

Цей розділ виставки знайомить дітей та батьків з цікавим науково-популярним журналом для дітей «Школа Юного Вченого». Особливу увагу звертаємо на розділ «Наукові народні казки від С.Ю. Білоус». Сторінку веде кандидат педагогічних наук, завідувачка філії Національного центру «Мала академія наук України» С.Ю. Білоус, вона вважає, що її казки зацікавлять дітей віком від 5 до 105 років!

Фотомоменти заходу

Анкета «Роль бібліотеки у ХХІ столітті»

Шановні користувачі сайту! Заповнюйте анкету та надсилайте її нам. Ми будемо вам дуже вдячні!

Матеріали заходу

Вислови про бібліотеку та книгу

  • «Бібліотеки – це свобода. Свобода читати, свобода думок, свобода спілкування. Це освіта, це розваги, це створення безпечних просторів, а також доступ до інформації»   Ніл Гейман
  • « Якщо ви не цінуєте бібліотеки, то ви не цінуєте інформацію, або культуру, або мудрість» Ніл Гейман
  • « XXI століття вимагає відповідних бібліотек, адже читач шанує свій час і живе сьогодні, а не вчора»
  • «У моїх дітей, звичайно, буде комп'ютер. Але спочатку вони отримають книги» Б. Гейтс
  • "Найважливіше завдання цивілізації - навчити дитину мислити" Т. Едісон
  • «Дивною і ненатуральною здається людина, яка існує без книги»  Т. Шевченко
  • «Що за насолода знаходитися в хорошій бібліотеці! Дивитися на книги – це вже щастя» Ч. Лем
  • "Є тільки одна дійсно невичерпна скарбниця - це велика бібліотека" П'єр Буаст
  • «Три найсмачніші запахи? Запах гарячої кави, свіжої випічки і сторінок нової книги» Надія Ясмінська
  • «Заняття з книгами – юність живлять, старість звеселяють, щастя прикрашають, в нещасті надають притулок і розраду, вдома радують, поза домом – не заважають...» Марк Тулій Цицерон
  • "Бібліотеки - це скарбниці всіх багатств людського духу" Г.Лейбніц

Для батьків «Радість читання»:

читаємо удвох, адже книжка, прочитана разом, допомагає подружитися із власними дітьми.

Поміркуйте над висловами

  • «Найпростіший спосіб гарантовано виростити грамотних дітей — це навчити їх читати і показати, що читання — це приємна розвага." Ніл Ґейман
  • «Ми зобов'язані читати своїм дітям вголос. Читати їм те, що їм подобається. Читати їм оповідки, від яких уже самі втомилися. Читати різними голосами, робити це цікаво й не припиняти цієї справи тільки тому, що вони виросли й навчилися читати самостійно. Нехай читання вголос буде часом, який ви проводитимете разом, часом, коли не перевіряються ніякі телефони й усі марноти світу відкладено на потім». Ніл Ґейман
  • Читати модно, бути цікавим і начитаним – хороша риса. Навчіть своїх дітей мандрувати казками, знаходити зернини мудрості, покажіть їм скарби, заховані у творах, якими вони скористаються у майбутньому.
  • Читайте разом казки, обговорюйте їх, пояснюйте незрозуміле, фантазуйте й вигадуйте продовження. Щирі, приємні емоції у атмосфері затишку, сімейного комфорту, дитячого сміху наповнюють нас тією любов'ю й енергетикою, які дозволяють творити, жити і насолоджуватися!
  • "Тільки там, де читають батьки, зростає дитина, яка читає" Януш Корчак
  • "Читання - це віконце, через яке діти бачать і пізнають світ і самих себе" В. Сухомлинський

«Літературна аптека»

В час стрімких інформаційних технологій дуже корисною для кожного є «Літературна аптека», в який є «швидкодійні препарати для умів та сердець, уражених легкими або помірними емоційними потрясіннями»! :)

Ми знайдемо потрібну книжку саме для вас та призначимо її в легкозасвоюваних дозах – від 5 до 50 сторінок в день. Порадимо «по можливості тримати ноги в теплі, а кицьку – на колінах». Звертайтесь! 

Невеличкий перелік книг-ліків, взятий з Літературної аптеки Жака Одинака (Книга Н. Джордж «Маленька паризька книгарня»)

  • Де Сервантес, Мігель «Дон Кіхот». Приймати, коли ваші ідеали стикаються з реальністю. Побочні ефекти: страх перед сучасними технологіями та руйнівними ефектами машин, з якими ми боремось, ніби з вітряками.
  • Ліндгрен, Астрід «Пеппі Довгапанчоха». Ефективна проти набутого песимізму та остраху перед дивами. Побічні ефекти: спів у ванній.
  • Мартін, Джордж «Гра престолів». Допомагає боротися зі звичкою дивитися телевізор, рятує від нудної повсякденності й надокучливих мрій. Побічні ефекти: безсоння, тривожні сни.
  • Оруел, Джордж «Тисяча дев'ятсот вісімдесят четвертий». Допомагає при довірливості й апатії. Перевірений «домашній» засіб від хронічного оптимізму.
  • Столкер, Брем «Дракула». Рекомендовано для тих, кого мучать надокучливі сновидіння, а також для тих, хто вкляк біля телефону.
  • Твен, Марк «Пригоди Тома Сойєра». Допомагає подолати дорослі турботи і відчути себе дитиною.

Цінуйте хороші книги і читайте їх із задоволенням і користю!

Звертайтесь! 

Бібліотечні працівники завжди раді допомогти у виборі потрібної книжки.