Дітям про Конституцію: відео презентація книги "Я і Конституція"

Print

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 19 червня 2020 15:15

konstytuzija128 червня – День Конституції України. В цей день 1996 року

Верховна Рада ухвалила Конституцію України. Відтоді цей день в Україні відзначається як державне свято.

Підготовка та прийняття Конституції було тривалим процесом. Як це було:

  • Процес підготовки Конституції України затягнувся на шість років – з 1990 по 1996 рік.
  • Активний період роботи над документом зайняв три місяці. Весь цей час комісія працювала над проектом без вихідних, з 9 ранку і до 10 вечора. При підготовці до другого читання в документ внесли близько шести тисяч поправок.
  • 21 червня 1996 року було прийнято доповнення Олександра Мороза про виключне право народу визначати і змінювати конституційний лад і про те, що це право не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.
  • Засідання Верховної ради щодо прийняття Основного Закону тривало цілу добу.

Що нам дає Конституція

kons4Основні розділи Конституції визначають загальні засади функціонування української держави, основні права, свободи та обов'язки людини і громадянина, завдання та функції діяльності Верховної Ради України, Президента, Кабінету Міністрів та інших органів виконавчої влади, засади здійснення правосуддя, територіальний устрій держави.

Що означає слово конституція

Конституція – це Основний Закон, що закріплює суспільний і державний устрій країни, функції органів державної влади, основні права та обов'язки громадян.

Слово "конституція" латинського походження: у стародавньому Римі це слово позначало акти імператора, які слід було неухильно виконувати.

Крім юридичного значення це слово може позначати будову, фізіологічні та анатомічні особливості живого організму.

Цікаво знати

  • Першою вітчизняною конституцією вважається Конституція гетьмана Пилипа Орлика. Під час козацької ради 5 квітня було прийнято написаний Пилипом Орликом документ «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького», який згодом отримав назву «Конституція Пилипа Орлика». Це була угода між старшиною і запорозькими козаками з одного боку та гетьманом з другого. Уперше новообраний гетьман України укладав зі своїми виборцями офіційну угоду, де чітко зазначалися умови, за яких він отримував владу.
  • «Конституція Пилипа Орлика» проголосила республіканський політичний устрій Української держави і стала найвищим щаблем тогочасної політичної думки не тільки в Україні, а й взагалі в Європі. Жодна з країн не мала на той час подібних документів. Конституція обмежувала права гетьмана, передбачала створення представницького органу – Генеральної ради. У ній були закладені підвалини принципу розділу законодавчої, виконавчої та судової влади, упроваджувалися виборність посад.
  • Ми можемо пишатися тим, що ця Конституція, прийнята 5 квітня 1710 року, була однією з перших в Європі та світі, адже конституцію Сполучених Штатів Америки було схвалено лише 1787 року, конституцію Франції та Польщі – 1791 року, конституцію Російської імперії – 1905 року.

Презентація книги «Я і Конституція»

konstytuzija_7Книги, які ознайомлять дітей та підлітків з Конституцію України

Чи знаєш ти, що таке Конституція України? І як в одній книзі може поміститися все наше життя і життя всієї країни? Адже Конституція — це не просто набір правил про державу, про вибори, права і обов'язки суспільства та кожного громадянина. Це найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу і який, наче компас, дозволяє тобі почуватися у безпеці та здійснювати усі свої мрії.

Про все це дізнаєшся з наступних книг:

  • Бібік Н.М., Ілляш М.М. Зростаймо громадянами. Розповідь про Конституцію України. – К.: Веселка, 2000.– 87 с.
  • Брати Капранови. Конституція у коміксах. Електронна книга. Клікай та одразу читай!
  • Денисенко Л.Ільков О., Стельмащук А., Шуліма А. Я і Конституція. – Львів: Видавництво Старого Лева. 2019. – 88 с.
  • Сокіл А., Конечна О. Моя країна – Україна. – Чернігів: РВК «Деснянська правда», 2005. – 64 с.
  • Україна – моя Батьківщина: ілюстрована енциклопедія. – Х.: Видавничий дім «Пегас», 2015. – 112 с.
  • «Я маю право»: Правовий статус дитини в українському законодавстві. – Івано-Франківськ: Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, 2008. – 88 с.

konst_dlya-koditej-stvorylyГімн дітей України - у виконанні учасників "Little Blues"