Віртуальна мандрівка «Політ у космос»

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 21 січня 2019 14:20

kosmos28 січня центральна бібліотека для дітей пропонувала відвідувачам здійснити віртуальну мандрівку у космос.

Знайомство з космосом було присвячено дню народження першого українського космонавта Леоніда Каденюка. Мандрівка «Політ у космос» включала різноманітні атракції: перегляд науково-популярного фільму «Планети Сонячної системи», ознайомлення з планетами через окуляри віртуальної реальності, творча робота "Розмалюй та оживи планету", презентація науково-популярних книг та журналів про космос та розповідь бібліотекаря про шлях першого українського космонавта крізь терні до зірок.

Далекий близький космос для першого космонавта України Леоніда Каденюка

Людина завжди прагнула пізнати незвідане. Космос — такий близький і водночас далекий — завжди вабив людей. Що там, на зірках? Наскільки вони далеко? Які за розміром? Як впливають на наше життя? Чи видно з зірок Землю? Яка Земля з космосу? Чи безмежний Всесвіт? І чи самотні ми у Всесвіті? А якщо ще десь є життя, то чи можемо ми спілкуватися? Які вони, жителі інших планет?

Не даремно так багато науково-фантастичних творів написано про відкриття таємниць космосу і так багато вчених та інженерів присвятили своє життя пізнанню космічної далечини.

І не одразу люди зрозуміли: космос не можна підкорити, його можна тільки намагатися якомога глибше пізнати, щоб використовувати ці знання на благо — людей, природи, Землі.

Люди, що вивчають світ поза межами Землі, відважні, фізично витривалі, сильні духом, і дуже освічені. Професія людей, що вивчають космос, - космонавт, астронавт. Їх шлях дійсно пролягає через терні – до зірок! Цей відомий латинський вислів і про людей, що пов'язали свою долю з дослідженнями космосу. Саме так склалася доля простого українського хлопчини з буковинського села. Він пройшов безліч випробувань, аби його мрія здійснилася, і в 1997 саме Леонід Каденюк став першим космонавтом незалежної України.

Як це було

19 листопада 1997 року перший космонавт незалежної України на кораблі NASA полетів у Космос. Каденюк здійснив політ у складі американської команди на шатлі Columbia. Український гімн, завдячуючи Каденюкові, зазвучав у космосі. На шатлі Columbia звучали пісні Анатолія Солов'яненка, Дмитра Гнатюка, Софії Ротару. «Я був першим, хто полетів у космос із українським прапором і виконав завдання українського уряду »,- розповідав космонавт.

Це був справжній прорив для України. У космосі Каденюк знаходився до 5 грудня. У кожного з космонавтів екіпажу було своє завдання. Каденюк виконував роль науковця-біолога. Екіпаж проводив експерименти з трьома видами рослин: ріпою, соєю і мохом. Космонавти мали з'ясувати, як стан невагомості впливає на ріст та розвиток цих рослин.

Пізніше, на одне з найпопулярніших питань журналістів "чи не було страшно", Каденюк лаконічно відповідав "було страшно цікаво".

«Навіщо ви літали в космос?»- дуже часто таке запитання лунало на зустрічах з космонавтом. Леонід Каденюк завжди відповідав: «Щоб покращити життя на Землі. А ще цей політ був здійсненням моєї найбільшої мрії».

Повернемося до витоків

А мрія ця сформувалася ще у дитинстві. «Як і багато хлопчаків, я вирішив стати космонавтом 12 квітня 1961 року, коли людина вперше полетіла в космос — Юрій Олексійович Гагарін. Це був надзвичайно важливий момент не тільки в історії планети Земля, а й в історії Всесвіту. І я тоді сказав собі: обов'язково стану космонавтом», - так згадував Л. Каденюк про мрію свого дитинства.

Після закінчення школи мрія не змінилася, проте деякі обставини ледь не повернули долю майбутнього космонавта в інше русло. Леоніду Каденюку було 16 років, а до льотного училища приймали з сімнадцяти років. Начальник приймальної комісії побачив наполегливість Каденюка, подзвонив до РАГСУ, де виписують метрику, й сказав пророчі слова: «Давайте ми допоможемо цій молодій людині. Можливо коли-небудь ми будемо зустрічати його на космодроме з квітами » Цю фразу молодий Леонід Каденюк запам'ятав на все життя, і в космосі пригадав її.

Льотне училище стало першим кроком у здійсненні дитячої мрії. Потім Л. Каденюк потрапив у загін українських космонавтів. «Відбір був суворий – у Зоряному містечку в Москві ми проходили комісію два місяці! Бо, незважаючи на те, що ми всі однаково проходимо відбір у загін космонавтів, з однаковими показниками здоров'я, й відбір був надзвичайно жорстким, я вам просто наведу такі цифри, що з декількох тисяч льотчиків-винищувачів, було відібрано лише дев'ять чоловіків. І я попав у цю дев'ятку. Звісно, якби мені тоді сказали, що я туди попаду, я би не повірив. Нас готували для польотів на космічних кораблях "Буран" і "Союз". Потім був Центр підготовки льотчиків-випробувачів, де я отримав колосальну підготовку і працював льотчиком-випробувачем, паралельно готуючись до космічних польотів. Але здійснити свою мрію я зміг лише в часи незалежної України», - згадував Леонід Каденюк.

Діяльність після Космосу

Після повернення на Землю першого українського космонавта нагородили відзнакою Герой України, орденом "За мужність" та грошовою нагородою - 15 тисяч гривень.

У січні 1998 року він очолив управління авіації Військ ППО України. В липні 1999-го став позаштатним помічником президента Кучми з питань авіації і космонавтики. Він мав звання генерал-майор Збройних Сил України в авіації.

У 2002 році Каденюк був обраний депутатом Верховної Ради, як самовисуванець від Чернівецької області.

У січні 2011 року став радником Прем'єр-міністра України з питань авіації і космонавтики.

В останні роки космонавт займався просвітницькою діяльністю. Він написав п'ять наукових праць, в 2017 році видав книгу під назвою "Місія – Космос". Також він проводив багато зустрічей з молоддю.

Досьє

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 р.в селі Клішківці Чернівецької області в сім'ї сільських вчителів.

З 19 листопада по 5 грудня 1997 року американський шатл "Columbia" STS-87 здійснив космічну місію у складі міжнародного екіпажу: командир – Кевін Крегел, пілот – Стівен Лінді, спеціалісти місії – Вінсон Скотт, Калпана Чавла, Така Дої та українець Леонід Каденюк, єдиний у складі екіпажу космонавт-дослідник. Цей політ тривав 15 діб 16 год. 35 хв. 1 сек. Під час місії Леонід Каденюк провів близько десяти передбачених програмою експериментів з метою вивчення дії мікрогравітації на рослини, зокрема займався проведенням дослідів зі штучного запилення паростків сої і рапсу в умовах невагомості, а ще виконував експерименти Інституту системних досліджень людини по тематиці "Людина і стан невагомості".

Перший і поки єдиний український космонавт помер 31 січня 2018 року.

Перший український космонавт дивись тут

Космічна мандрівка

Сьогодні землянам відкрита така можливість – космічна мандрівка. Вона коштує великі гроші, та й чекати на неї треба багато років.

І ми сьогодні станемо віртуальними космонавтами чи астронавтами. Побуваємо на різних планетах. Зірки, планети за допомогою окулярів віртуальної реальності стануть нам ближчими та зрозумілішими. Цікаво? Тоді чимдуж вирушаємо у космічну мандрівку.

Музична космічна мандрівка

Космос цікавить не тільки вчених. Художники намагаються відтворити у своїх полотнах безмежну далечінь, письменники пишуть художні твори про інші галактики, композитори складають музичні твори, мелодія яких передає чи викликає космічні почуття. От і ми зараз послухаємо уривок такої космічної музики і спробуємо відповісти, які почуття викликає ця музика.

Прослуховування  Екскурсія Сонячна система 

Спілкування після прослуховування космічної музики.

1.Які відчуття викликала у вас космічна музика?

Безмежність, невідомість, таємничість, заспокоєння, просторові відчуття.

2.Чи чується у цій музиці звуки, притаманні життю на нашій планеті Земля?

Ні. Ми не чуємо у ній співу пташок, звуку річок, шуму листя та дерев, коли їх хитає вітер, тощо.

3.Як тоді ви можете охарактеризувати космічну музику?

Холодна, механічна, електронна, незвідана.

4.Які картини малюються, коли слухаємо космічну музику?

Планетарні образи, галактичні пейзажі, космічні пейзажі, неземна краса.

5.Ви слухали та дивились. Які планети ви впізнали? Чому?

Які планети ви знаєте?

Меркурій, Плутон, Венера, .....

Чим планети відрізняються одна від одної? Вони нібито схожі одна на одну — їх зображують у вигляді кругів, та й виглядають вони у космосі також схожими на різнобарвні круги. Проте виявляється, що планети дуже різні — за розміром, віддаленістю від Сонця, забарвленням.

Різна відстань від Сонця означає, що Сонце по-різному зігріває і освітлює поверхню планет, тому на деяких із них дуже холодно або дуже спекотно, а на деяких, можливо, як і на Землі, добре всьому живому (хоча жодної планети, на якій існувало б життя, людям досі виявити не вдалося). Зокрема, відмінностями у температурі поверхні пояснюється різне забарвлення планет, яке ми спостерігаємо на фотографіях з космосу.

Тепер поговоримо про кожну планету докладніше та подивимось фільм про планети Сонячної системи.

Перегляд фільму «Планети Сонячної системи»

Віртуальна реальність. Творча робота

Учасники заходу розмальовували малюнки та оживляли картинки на тему "Космос" та крізь окуляри віртуальної реальності мандрували планетами Сонячної системи. Живі картинки "Сонячна система" знайомили дітей з супутниками, кометами, астероїдами, метеоритами, зірками та чорними дірами. Учасники заходу літаючи вивчали галактику!

Було космічно-фантастично! Учасники заходу забажали відшукати свою зірку на небосхилі. Тож далі буде!

Фотомоменти заходу

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу