Нестор Карпатського краю: до 75-річчя від дня народження Степана Пушика

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Середа, 23 січня 2019 13:43

pushyk_stepan_hryhorovych26 січня Степану Григоровичу Пушику виповнилося б 75 років.

Мешканці Івано-Франківська завжди будуть пам'ятати свого великого і разом з тим дуже простого краянина – Степана Григоровича Пушика. Він був яскравим і самобутнім представником карпатської поетичної школи. «Нестором Карпатського краю», «Вічним Зошитом і Вічним Пером», «чільним карпатським Чоловіком», «Писаним Каменем» називає його у своїх дописах українська письменниця Любов Голота. І це так влучно і емко сказано про письменника: бо все – від язичницьких капищ до літописних персоналій Пушик знаходив у рідному краю, бо всюди був очевидцем та літописцем, бо любив Україну понад усе, а Карпати були його серцем.

                                                         pushyk_tvory  

Одним рядком

  • Степан Пушик – український письменник, літературознавець, фольклорист, журналіст, громадсько-культурний і політичний діяч, кандидат філологічних наук, професор Прикарпатського університету ім. В. Стефаника.
  • Лауреат державної премії ім. Т. Шевченка, премій ім. В. Стефаника, П. Чубинського, Мирослава Ірчана, О. Копиленка, Міжнародної літературної премії імені Воляників-Швабінських Українського Вільного Університету в Нью-Йорку. Член Спілки письменників України та Українського ПЕН-клубу.
  • Автор багатьох поетичних та прозових збірок, фольклорних записів, книжок для дітей, літературознавчих та краєзнавчих праць, розвідки про карпатське коріння Т. Шевченка «Славетний предок Кобзаря», дослідження про «Слово о полку Ігоревім», про слов'янську та праукраїнську міфологію («Бусова книга»), повість про Володимира Івасюка («Блискавиці б'ють у найвищі дерева»). Оригінальні вибрані твори вийшли в 6 томах (7 книгах), у 7 окремих збірках видано записи народних казок, пісень, українських тостів, приповідок.
  • Понад 150 віршів С. Пушика поклали на музику композитори Володимир Івасюк, Олександр Білаш, А. Кос-Анатольський, Б. Юрків, Б. Шиптур, Остап Гавриш, Мар'ян Гаденко, Тарас Пушик та ін. Вони ввійшли до репертуару виконавців Дмитра Гнатюка, Анатолія Мокренка, Миколи Кондратюка, подружжя Світлани та Віталія Білоножків, М. Кривеня, Володимира Піруса, Михайла Сливоцького, ансамблів «Кобза», «Мрія», «Росинка», Гуцульського ансамблю, хору «Трембіта», капели бандуристів, Черкаського народного хору, С. Ротару та інших вітчизняних та зарубіжних колективів.
  • Заслужений діяч мистецтв України.
  • Степан Пушик – автор одного з найбільших щоденників у світі. Цей щоденник налічує близько 300 томів, у кожному з яких є до 200 сторінок.
  • Був депутатом Верховної ради України та Івано-Франківської обласної ради.
  • У 2017 році письменник отримав високу державну нагороду – Орден "За заслуги" ІІ ступеня.
  • Серце С.Г. Пушика перестало битися 14 серпня 2018 року.

Про дитячі твори Степана Пушика читайте тут 

Дарчі надписи С.Г. Пушика 

pushyk_2Книга, прикрашена автографом чи дарчим написом автора, стає не тільки джерелом інформації – вона набуває історичної та культурної цінності, адже власноручний підпис є елементом прояву особистості. Дарчий напис на книзі часто характеризує особисті чи професійні взаємини дарувальника з адресатом, а інколи є джерелом для уточнення біографії діячів науки або культури.

У фондах нашої бібліотеки є чимало цінних видань та серед них є такі, які вже можна назвати унікальними. Особливими їх роблять автографи авторів. Три книжки Степана Григоровича з його підписом є у фондах нашої бібліотеки: одна адресована нам, центральній бібліотеці для дітей, дві інші – приватним особам, що подарували їх нам для збереження та ознайомлення з ними найширшого кола читачів. Ми дуже вдячні за неоціненні подарунки, адже на них – рука майстра. «Автографи — це не просто дарчі написи. Це дорогоцвіти людської сердечності й доброти,» - говорить український журналіст Михайло Ониськів. Саме так можна сказати про автографи Степана Пушика. Вдивіться у них!

Завдяки власноручному підпису ці книги Степана Пушика стають єдиними в своєму роді і набувають літературно-історичної та культурної цінності.

Підписана книга немов би зближує нас з автором, робить його текст можливо більш особистим. Автограф пам'ятає тепло руки, що його писала, а в написані слова завжди вкладена частинка душі автора. Той факт, що сам автор тримав цю книгу, виділяє її з мільйона інших видань і робить безцінною.

pushyk_3

 

Знайомтесь: книжка!

Наші звичаї і традиції. Марія Морозенко

15_04_2024_2Українські традиції та звичаї вражають своєю різноманітністю,

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу