Дні Шевченка у бібліотеці

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Середа, 06 березня 2019 11:29

pro-shevchenka-1В центральній бібліотеці для дітей відкрилася виставка-вікторина «Його славу віки привітали»,

що присвячена дням Тараса Григоровича Шевченка в Україні.

vystavka_5 Виставка містить літературу за такими розділами: «Шевченко – видатна постать України», «Думи мої, думи», «Кобзарем ми його звемо».Під час Шевченкових днів виставку доповнювала демонстрація відеороликів:Вислови Т.Г. Шевченка, див.тут
Дитячими шляхами Т.Г. Шевченка, див.тут
Шевченко-художник, див.тут
Відвідувачі бібліотеки знайомилися з виставкою, долучалися до акції «Читаємо Шевченка», відповідали на запитання вікторини.

Цікаві факти про Т.Г. Шевченка

  • Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Серед них — японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто. Найбільше перекладів було здійснено російською, німецькою, польською, англійською мовами.
  • 1384 пам'ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Це друге місце за кількістю пам'ятників одній особі. Більшість монументів Шевченку розташовані на території України — 1256, зате майже півтори сотні розмістились у 35 країнах.
  • Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку "Кобзар", розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.
  • Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім'я нашого Тараса Григоровича. Діаметр кратера Шевченко – 137 кілометрів.
  • Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка. У Казахстані його ім'я носить Форт-Шевченка, з 1964 по 1991 роки місто Актау мало назву Шевченко.
  • Крім того, на честь Шевченка названі морська затока в Аральському морі та вершина висотою 4 200 м на північному схилі Великого Кавказу, в Боковому хребті. Це ім'я дали їй українські альпіністи, які вперше зійшли на цю вершину Кавказу у 1939 році.

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу