«Модні фішки сучасної книжки»: бібліотечне бієнале

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 19 березня 2019 11:50

modny_120 березня в центральній бібліотеці для дітей відбулося бібліотечне бієнале «Модні фішки сучасної книжки».

До бібліотеки завітали учні 5-В класу школи №11 разом з бібліотекарями. Діти дізналися про різноманітні фішки сучасної книжки, брали участь у іграх та конкурсах, оживляли малюнки сучасного видання книжки Л.Керрола "Аліса в країні Див".

Сучасна книжка... Яка вона?

Поруч із традиційною книгою, де є текст та ілюстрації до нього, у світі стрімко розвиваються інноваційні технології у проектуванні дитячої книги. Видавці дитячої книги використовують модні фішки для дитячої книжки: термо-фарби, флуоресцентні фарби, ароматні чорнила.

  • Термо-фарби містять різні хімічні сполуки, які здатні змінювати свій колір під дією відповідних температур. Наприклад, дизайнер Тонакі (Японія) створив серію дитячих книг, в яких застосовуються термо-фарби. Вони проявляються тільки від теплоти людської руки. Так у книзі «Яйце» проявляються зображення пташки у яйці після нагрівання його долонями.
  • Флуоресцентна фарба використовується для отримання різноманітних світлових та колірних ефектів. Поверхня книги, покрита цими фарбами, відсвічується інтенсивним насиченим світлом. При денному освітленні віддруковані цією фарбою зображення світяться одним або декількома кольорами: зеленим, жовтим, фіолетовим, блакитним, синім та ін. У темряві зображення або предмет, оброблений флуоресцентною фарбою, починає віддавати накопичену протягом дня (або штучного освітлення) енергію. До прикладу, дитяча книга «Нічні тварини» друкувалася із застосуванням так званих флуоресцентних фарб. Особливість цієї книги полягає у тому, що при денному освітленні сторінки книги — білі із майже непомітними слідами тварин, а вночі сторінки перетворюються на повноцінні малюнки.
  • На поверхні сторінок сучасних дитячих книг використовуються також фарби, які відповідають певним ароматам. Ці ароматні фарби виготовляються на водяній основі, вони призначені для друку на картоні та папері. При їх відтиску майже немає запаху, але після незначного механічного впливу (тертя руки), мікрокапсули, які містять ароматні речовини, розкриваються і відтиск набуває аромату. Так, у Нью-Йорку була видана Ембером Джонсом дитяча книга, яка просякнута різними запахами.
  • У дизайні дитячих книг у контексті удосконаленого типу інновацій використовуються також новітні матеріали. Це можуть бути штучні матеріали (поліетилен, пластмаса, синтетичні тканини) або ж натуральні (дерево — «Книга-пазл», Польща; «Фігури-пазли», Росія; текстиль — дитяча книга «Tiny Love», США). Використовуються і поєднання різних матеріалів: текстилю та пластмасових елементів, водонепроникної тканини та пластику, дерева та металу.
  • За кордоном популярності набуло виготовлення книг із їстівних матеріалів. Щороку у багатьох країнах (Австралії, Бразилії, Канаді, Англії, Франції, Німеччини, Індії, Японії, Голландії та ін.) проходить Міжнародний фестиваль їстівної книги. У Франції випускаються книги, матеріалом для яких слугує їстівний папір. Цей папір має різні смаки — апельсиновий, полуничний, ванільний. Приклад використання такого паперу показала фірма «Korefe», яка випустила їстівну книгу «The Real Cookbook».
  • Цікавий проект реалізувало хорватське агентство «Bruketa & Zinic», розробивши книгу «WellDone», яку для прочитання потрібно запекти у духовці. Текст у книзі видрукуваний невидимим термочутливим чорнилом, який проявляється тільки після запікання книги у фользі.
  • У зв'язку із посиленням світових екологічних проблем з'являються розробки, спрямовані на покращення екологічної ситуації. Книга «Мій тато був у джунглях», сприяє збереженню навколишнього середовища. Матеріалом для книги слугував без кислотний папір. На кожній сторінці книги вкладалося по декілька насінин дерева жакаранди. Після прочитання книгу можна посадити в ґрунт, і з часом між сторінок проросте дерево.

Унікальне українське видання з технологією доповненої реальності

Українські винахідники також зробили унікальне видання з технологією доповненої реальності. І це книга «Аліса в країні Див» Льюїса Керрола. Ілюстрації до цього видання зробила Євгенія Гапчинська. Фішка цієї книжки у тому, що ілюстрації оживають, і ви можете подивитися 3-х хвилинний мультик.

У новинці від українського видавництва "Ранок" класичний сюжет переплівся з чудовими ілюстраціями та сучасними технологіями. Графічне оформлення книги взяла на себе вітчизняна художниця, автор "картин щастя" Євгенія Гапчинська.

Її милих героїв знає вся країна. Дитяча наївність, яскраві барви та вигадливі сюжети - це точно про Алісу. Тому не дивно, що ілюструвати "Алісу в Країні Див" запросили саме Гапчинську. Євгенія би не замахнулась на такий шедевр, але якщо вже запропонували - важливо виправдати довіру.

Але головна родзинка видання - використання сучасної технології доповненої реальності. Так за допомогою вашого смартфона, просто сидячи на дивані, ви зможете по-справжньому зануритись у фантастичний світ Країни Див. Завантажуйте відповідний додаток Wonderland-AR, наводьте камеру на зображення в книжці - і насолоджуйтесь подорожжю.

Пірніть у нору слід за кроликом у фраку, побувайте у саду Червової королеви, познайомтесь з Капелюшником, збільшуйтесь та зменшуйтесь, дивуйтесь. Взаємодія додатка та книжки оживляє героїв і вони буквально оживають на сторінках і самі оповідають історію подорожі Аліси до Країни Див. З персонажами навіть можна зробити селфі.

"Аліса в Країні Див" - перша українська книжка з доповненою реальністю. Крім українського перекладу, видавництво підготувало й оригінальну англійську версію книги з доповненою реальністю.

Було цікаво! Діти пізнавали, гралися і дивились, як оживають малюнки! Найактивніші учасники заходу отримали призи - Записнички з ілюстрацією Є.Гапчинської до твору "Аліса в Країні Див".

Фотомоменти заходу

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу