Український день родини - найтепліше і найрідніше свято року

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 04 липня 2019 11:26

53_53Український день родини відносно молоде свято і відзначається 8 липня з 2012 року.

Найтепліше і найрідніше свято року завітало і до нас у гості. Запрошуємо вас усією родиною на цікаву інформацію, на перегляд творів мистецтва до теми, на гарні ідеї святкування цього дня. 

Цікаве про походження слова «сім'я»

  • Слово «сім'я» поєднує в собі два маленьких слова: «сім» і «я», ніби хизується: «Нас багато, ми разом, ми одне ціле.57_57 У нас один за всіх і всі за одного». І справді, сім'я — це насамперед люди, які живуть під одним дахом, разом ділять радощі та біди, залюбки приходять один одному на допомогу.
  • Є й інша версія. Кажуть, «сім'я» може походити від кореня «цім», що має відношення до насіння. Ти, друже, і є та крихітна насінинка, яку так люблять і леліють твої батьки. Як рослина дає потомство, так і людина дбає про продовження свого роду. Це — основна мета укладення шлюбу.
  • «Мій дім — моя фортеця,» — кажуть ті, кому пощастило мати дружну, міцну родину. Адже дім — не лише стіни, вікна та дах над головою, а в першу чергу люди, які мешкають в ньому, бережуть домашнє вогнище та створюють вдома затишну атмосферу взаєморозуміння та підтримки.
  • Міжнародний день сім'ї народився в 1993 році. Започаткувала його Генеральна Асамблея ООН, аби привернути увагу людства до проблем сімей, насамперед тих, які постраждали внаслідок військових дій, стали жертвами стихійних лих, голоду та хворіб.
  • З того часу в різних країнах світу проводяться яскраві фестивалі, концерти, виставки та шоу-програми, присвячені родині. Традиції святкування різняться, проте Міжнародний день сім'ї — прекрасна нагода зібратися разом та нагадати близьким, як сильно ми любим один одного.

Сім’я на полотнах видатних майстрів пензля

Сім'я та сімейні традиції різних народів світу

54_54Міжнародний день сімей в кожній країні має власні традиції, але всі вони зводяться до того, що це основний осередок суспільства, що є фундаментом всіх інших. Навіть в давнину шлюб вважався основою держави і священним таїнством.

Кожен народ особливий. Їх відмінність проявляється у побуті, накладаються і на сім'ю, і на сімейні традиції. Цікаво простежити за сімейними традиціями різних народів світу.

  • Китай – країна найдавніших звичаїв, де догми щодо сім'ї є непохитними вже багато століть. У цій країні провідна роль належить батькові-годувальнику, який має залишити після себе міцну сімейну гілку, подбати про продовження роду. Тому народження хлопчика – особливе щастя, а ось дівчатка приносять родині тільки збитки, за звичаєм.
  • Японії також властивий патріархат. Незвичайним тут є ставлення до дітей віком до 6 років – усі їхні бажання одразу ж втілюються в життя, тому дитячий плач тут можна почути вкрай рідко. Така особливість обумовлена тим, що в 5-6 років діток відводять до школи, де панують суворі правила і порядки. Мати перші 6 років життя дитини присвячує лише її вихованню. Вся сім'я живе під одним дахом.
  • В Італії значення сім'ї дуже особливе: сім'єю вважаються всі-всі родичі, навіть найдальші. Дуже часто тут влаштовують спільні обіди, де всі можуть поспілкуватися, обговорити нагальні проблеми. Важливу роль відіграє італійська мама, від якої залежить дуже багато (і вибір невісток, і зятів теж).
  • У Німеччині в шлюб вступають досить пізно – загалом після тридцяти: вважається, що до цього моменту наречений і наречена вже зможуть побудувати кар'єру для забезпечення сім'ї. Дітей виховують спочатку вдома до 3 років, а потім їх віддають у так звані «ігрові групи».
  • У Великобританії у вихованні дітей закладена мета сформувати істинного англійця, за суворими вимогами. З дитинства хлопців привчають стримувати емоції, батьки не виявляють любові занадто явно, але це не означає, що вони люблять своїх дітей менше за інших.
  • Американці вважають, що привчати дітей до життя в суспільстві потрібно якомога раніше, тому часто беруть своїх дітей скрізь, куди лише можна (включаючи вечірки). Вважається, що це допоможе у дорослому житті.
  • У Мексиці значення шлюбу дуже невелике, а ось роль аміго значно вище. Аміго – це спільнота чоловіків, які підтримують один одного, допомагають вирішувати важливі проблеми. Часто шлюби просто не зареєстровані, тому що не мають соціальної цінності в даному суспільстві.
  •  Француженки приділяють зовсім небагато часу для виховання дітей і якомога швидше виходять на роботу, щоб не втратити дорогоцінної можливості побудувати кар'єру. Тому у Франції широко розвинена мережа дитячих садочків.

Ідеї для святкування Дня родини

Ви можете провести День родини у незвичний спосіб.

  • Поміняйтеся ролями: нехай діти спробують побути батьками, а батьки – дітьми. Тільки не забутьте встановити55_55 правила та дотримуватися їх.
  • Складіть список мрій всією родиною і за один день намагайтеся втілити якомога більше.
  • Влаштуйте квест з незвичним маршрутом, поділіться на команди.
  • Приготуйте спільну вечерю, поділивши між собою обов'язки.

Нехай у цей день у кожній родині лунають найтепліші слова, сяють найшіріші посмішки, з’являються величезні букети яскравих квітів та панує у домі тільки увага та радісні емоції. 

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу