Дітям про бізнес: зустріч з книгою Бодо Шефера "Пес на ім’я Мані"

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Середа, 16 жовтня 2019 11:29

biznes_pes«Увесь світ — це кругообіг грошей. Світ — це бізнес. Кожну річ, яку ми використовуємо, хтось купив, а хтось продав.

І якщо все можна продати, якщо все у світі комусь треба, то це означає, що можна робити... усе, що завгодно!.. Значить, комусь подобається робити комп'ютери. А комусь подобається зуби лікувати. Комусь — будувати будинки, а комусь — шити мантії для чарівників. Комусь... Та що тут говорити. Все, що ми бачимо навкруги, зроблено кимось і для когось...» («Бізнесмаги. Як стати справжнім чарівником»)

У сучасному світі не варто уникати фінансових проблем. Чим раніше ми дізнаємося про те, як заробляти гроші, правильно їх розподіляти і вкладати, тим успішнішім буде наше життя. На перший погляд здається, що економічні знання є занадто складними для дітей. Насправді малюки дуже рано дізнаються про певні фінансові відносини і виявляють величезну цікавість до того, як працюють гроші. Адже не даремно вони запитують у дорослих про те, звідки беруться гроші, чому вони закінчуються, чому в одних людей грошей багато, а в інших мало, що таке кредит тощо.

17 жовтня центральна бібліотека для дітей запросила учнів 6 класу школи №11 на зустріч з книгою Бодо Шефера «Пес на ім'я Мані». Бібліотекарі разом з дітьми розмовляли про гроші, про їх походження та значення для людини, про те, як правильно розпоряджатися грошима. Учні з задоволенням включилися у різноманітні ігри, пов'язані з економічними питаннями, дивилися фільм про українські гроші.

Фотомоменти заходу

Радимо прочитати

Книги про гроші і закони підприємництва, що адресовані вам, діти! Вони познайомлять малечу та підлітків з основами фінансових відносин і правилами ведення бізнесу.

bodo_1Бодо Шефер. Пес на ім'я Mані

Вік: від 10 років

Відомий фінансовий консультант, майстер тайм-менеджменту, письменник і бізнесмен Бодо Шефер («Шлях до фінансової незалежності», «Мані, або Абетка грошей») переказав свою теорію фінансового успіху в книзі для дітей. Кожен крок, що веде до добробуту, роз'яснюється просто, логічно і, головне, граючи. Наприклад, перше і найважливіше правило — не тільки володіння багатством повинно приносити задоволення, а й сам процес заробляння грошей, адже займатися в житті треба тим, що подобається! Всі поради та ідеї, вплетені в «дитячу» історію, абсолютно застосовні й у світі дорослих. Шлях до багатства показується на прикладі історії незвичайною дружби дівчинки з небагатої сім'ї і собаки, яку вона знайшла. Пес виявляється не простим: по-перше, що говорить, а по-друге, цим фінансовим генієм. Він-то і вчить дівчинку правильно розпоряджатися грошима. Виявляється, це легко — навчитися поводитися з грошима, позбутися від боргів, заробити 12% річних, бути щедрим і при цьому процвітати. Але головне — сприймати гроші як щось, що приносить задоволення!

bodo_2Бодо Шефер. Кіра й таємниця бублика

Вік: від 10 -15 років

Життя Кіри цілком змінилося після того, як вона врятувала пса – чудового лабрадора Мані. Пес умів розмовляти та навчив дівчинку правильно заощаджувати і розпоряджатися грошима. Ось-ось має здійснитися мрія Кіри – і вона полетить до Каліфорнії. Але на шляху до мети несподівано виникають перешкоди, які не так легко подолати – адже для цього потрібно знати сім правил життя...

Нова книга Бодо Шефера «Кіра й таємниця бублика» відкриває дітям правила життя, які допоможуть їм досягати мети і поставлених цілей.

velyky_biznes_dla_ditejЕ. Тончі. Великий бізнес для маленьких дітей

Вік: від 13-14 років

Книга побудована у вигляді діалогу з підлітком (незважаючи на назву, не таким вже і маленьким), про якого відомо, що він підприємливий чоловік і його приваблює кар'єра бізнесмена. Мова в книзі йде про те, що потрібно знати юному підприємцю до і після початку трудової діяльності, які труднощі можуть трапитися йому на шляху, як їх передбачити і подолати. Великі тематичні розділи для простоти сприйняття поділені на маленькі главки: «Золоті» правила бізнесмена», «Сімейний бізнес»,«Бізнес-план»,«Бізнес-ідея»і т.д. Вони в свою чергу перемежовуються тестами, завданнями та цікавими фактами типу «Чому гроші не пахнуть». Це могло б бути схожим на підручник, якби не довірчий тон автора і деякі теми для обговорення. Ні в одному підручнику не зустрінеш порад з приводу гігієни («По ганий запах з рота може коштувати тобі роботи»), підношення самого себе так, щоб тебе помітили («Як важливо бути нескромним»), правила поведінки за столом на зустрічі і зовнішнього вигляду. Діти, які шукають застосування своєї енергії і підприємливості, знайдуть тут багато важливого і корисного.

Як і інші томи цієї «Енциклопедії для дітей», «Бізнес» — серйозна, якісна справа. Веселих історій для дітей тут немає — це саме енциклопедія, але для дітей: статті, які не потребують великих зусиль для розуміння, хороші ілюстрації. Тут просто і виразно розповідається про те, як створити бізнес, яким законам він підпорядковується, як функціонує, чому стає успішним чи провальним. Багато статей присвячено історіям успіху відомих бізнесменів, компаній і світових брендів.

biznes_enzyklЕнциклопедія для дітей. Бізнес

Для старших школярів

Як і інші томи цієї «Енциклопедії для дітей», «Бізнес» — серйозна, якісна справа. Веселих історій для дітей тут немає — це саме енциклопедія, але для дітей: статті, які не потребують великих зусиль для розуміння, хороші ілюстрації. Тут просто і виразно розповідається про те, як створити бізнес, яким законам він підпорядковується, як функціонує, чому стає успішним чи провальним. Багато статей присвячено історіям успіху відомих бізнесменів, компаній і світових брендів.

azbyka_biznesyН. Чуб. Азбука бізнесу

Вік: від 3-7 років , 8-10 років

Нерозумний і егоїстичний хлопчик Сергій потрапляє в чарівну Країну гномів, де діють реальні правила функціонування бізнесу. За допомогою дружніх гномів він осягає, як відкрити та розвивати свою фірму; які способи заробітку існують і як заробити свої перші гроші; для чого потрібна реклама і як вона працює; як відповісти на підлість конкурентів і т. д. Повертається Сергій до себе додому вже НЕ поганим хлопчиськом, а майбутнім бізнесменом. Нехитрі сюжетні ходи, мова книги, ілюстрації — все розраховано на малюків, головний герой — п'ятирічний хлопчик. В кінці кожного розділу — вправи на логіку, увагу, пам'ять і дуже непогані для маленького бізнесмена завдання: придумай назву фірми і гарну вивіску для неї, вибери страву, яка у твоєї мами виходить краще за все, і винайди для неї рекламу. Наприкінці книжки є словник економічних термінів.

anna_gres_1Анна Гресь. Фінансова грамотність для дітей. Перший крок до мільйона

Вік: від 4 – 7 років

Сучасні діти виявляють значний інтерес до серйозних економічних питань. Звідки беруться гроші? Чому вони закінчуються? Як можна заробити гроші? Наше життя змушує дітей ставити такі запитання і поводитися з ними як з дорослими. У книзі є прості й зрозумілі матеріали, які допоможуть мамам і татам доступно пояснити дітям основи економічних знань. За допомогою цікавих історій дитина зможе зрозуміти сенс економічних понять. А практичні завдання допоможуть їй закріпити свої знання.

anna_gres_2Анна Гресь. Фінансова грамотність для дітей. Другий крок до мільйона

Вік: від 7 років

Ця книга допоможе вам відповісти на багато дитячих запитань, які стосуються теми грошей. Завдяки цікавим історіям дитина зможе зрозуміти сенс економічних понять. Наведені практичні завдання допоможуть малюкові закріпити свої знання.

jak_govoryty_pro_groРон Лібер «Як говорити з дітьми про гроші»

Книжка-маніфест Рона Лібера «Як говорити з дітьми про гроші»: справжній «виховний шок» від фахівця з фінансів і батька, якому одного разу також довелося шукати відповіді на питання своєї доньки про гроші.

Рон Лібер багато років вів у газеті The New York Times колонку про особисті фінанси під назвою «Ваші гроші». Отже розповідати людям про гроші він умів. Але ж розповідав він виключно дорослим, а от із дитячими запитаннями, на кшталт: «А ми багаті чи бідні?», «А ти багато заробляєш?», «А чому в мого однокласника є айфон, а в мене немає?» не міг дати ради. І остаточно усвідомив він це тоді, коли його маленьку доньку почало цікавити те саме.

dyvovyzni_prygodyІгор Ліпсіц. Дивовижні пригоди в країні Економіка

Вік: від 10 років

«Дивовижні пригоди» — пригодницька повість. Батько і дочка деяким чарівним чином відправляються в подорож по країні Економіка. Пригоди чекають їх всюди: їх засмоктують хиткі піски, вони потрапляють в облаву, їх беруть в полон ... Оскільки все відбувається в країні Економіка, їм, щоб врятуватися, доводиться розбиратися, як працює Інфляційний гейзер, шукати Бункер кругообігу капіталу, порівнювати життя в План- Місто і Бізнес-Сіті, плисти по річці Сімейних Доходів ... Всі економічні поняття — «монополія», «лізинг», «прожитковий мінімум» — пояснюються наочно, жваво і доступно для дітей. Полегшить читання і те, що ця книжка з картинками, а в кінці є словник економічних термінів (втім, вони пояснюються і по ходу тексту). З художньої точки зору повість невибаглива, але пригоди героїв проте захоплюють.

biznes_magiБізнесмаги. Як стати справжнім чарівником

Вік: 10 – 14 років

Ця книжка — цінна знахідка для майбутніх мільйонерів. У сюжет оповідання закладено цікаву і справедливу думку автора, що успіх досягається не за помахом чарівної палички, а виключно завдяки особистим зусиллям та постійному самовихованню. Тільки так можна отримати справжнє задоволення від результату своєї праці. Книжка розрахована на дітей від 7 до 14 років. Мета автора — донести майбутнім поколінням, що чарівником стати можливо, але не за одну ніч. Усе залежить тільки від тебе!

Книга буде корисною для батьків підлітків, вчителів та тих, хто працює з дітьми, щоб краще розуміти, як виховувати підприємницькі навички у дітей.

 

Знайомтесь: книжка!

Наші звичаї і традиції. Марія Морозенко

15_04_2024_2Українські традиції та звичаї вражають своєю різноманітністю,

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу