"Ейвонлійські хроніки": книги про рудокосу Енн: до 145-річчя Люсі Мод Монтгомері, канадського прозаїка

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 18 листопада 2019 16:09

zastavka_montgomeriКласична канадська письменниця, яка прославилася як автор захоплюючих пригодницьких історій для дітей.

Всі книги Люсі Мод Монтгомері відрізняються неспішною розповіддю і розраховані на дітей шкільного віку. Популярність автору приніс цикл романів про активну рудоволосу дівчину-сироту Енн. Читаючи ці романи, ви поринете у світ дитячої наївності, безпосередності, щирості й життєлюбства. Разом з Енн плакатимете від розчарувань і втрат та радітимете її щастю. Книжки про Енн зігріють холодними осінніми вечорами, наповнять любов'ю, теплом, посмішками і навчать кожної миті радіти життю.

 З біографічного Люсі Мод Монтгомері

Майбутня відома письменниця народилася 30 листопада 1874 році. Її мати, Клара Вульнер Макнейл-Монтгомері, померла від туберкульозу, коли Мод було всього 21 місяць від народження. Коли дівчинці було 7 років, її батько, Х'ю Джон Монтгомері, переїхав до Саскачеван. З тих пір вона жила зі своїми родичами по материнській лінії - з дідусем Олександром Марквісом і бабусею Люсі Вулнер Макнейл, недалеко від Кавендіша. Вони ростили дівчинку в строгості. У 1890 році Мод відправили в Саскачеван до батька і мачухи, але через рік вона повернулася до бабусі і дідуся.

Закінчивши університет, Люсі Мод Монтгомері довгий час викладала в різних школах. Перші літературні проби припали на 1897 рік, коли в місцевих газетах почали публікуватися її невеликі оповідання. Позитивна реакція від читачів надихнула дівчину, і за наступні десять років вона створила близько 100 захоплюючих оповідань. У 1908 році світ побачив перший повноцінний роман Люсі Мод Монтгомері, який згодом приніс їй найбільшу славу - «Енн із Зелених Дахів».

enn_1"Ейвонлійські хроніки"

Люсі Монтгомері видала першу книжку про Енн у 1908 році. Але українською її вперше побачили всього два роки тому. Англійською перша книжка розійшлася майже 60-мільйоним тиражем. Книга досі вважається одним з кращих творів англомовної дитячої літератури. Романи Люсі-Мод Монтгомері ‒ це література, що не знає впливу часу. Книжки про рудокосу сироту Енн Ширлі не лишають байдужим сучасного читача до долі дівчини, що змінює світ на краще.

Сюжет розповідає про те, як самотні брат і сестра, які проживають в дивному будинку «Зелені Дахі», в один деньenn_4 вирішують усиновити з притулку хлопчика собі на допомогу. Але внаслідок якогось непорозуміння до них в будинок потрапляє одинадцятирічна мрійлива Енн. Яскрава, весела і життєрадісна дівчинка швидко зачаровує героїв, і ті вирішують залишити її у себе. Так, у жвавої героїні, яка цікавиться всім на світі і невпинно шукає пригоди, починається зовсім новий етап в житті. Книга розрослася в цілу серію, що складається з восьми повноцінних творів. Книжка за книжкою Енн з дівчинки, яка могла випадково напоїти подругу вином, перетворюється на дівчину, що готується до вступу в університет, спостерігає за тим, як змінюється життя її подруг, готових стати комусь за дружин. Енн перетворюється на справжню красуню. Навчання в університеті дається їй легко, а от стосунки важче, адже, як усі справжні леді, вона чекає на свого прекрасного принца...

Фінальною книжкою серії стане роман "Рілла з Інглсайду", де центральним персонажем є вже молодша донька Енн.

Світове зацікавлення до книг Монтгомері таке велике, що лише за циклом про Енн знято кілька фільмів і серіалів. Навіть екзотична Шрі-Ланка має свою екранізацію.

Читачі у відгуках про книги Люсі Мод Монтгомері відзначають, що це класичні пригодницькі твори в дусі безсмертного Марка Твена. Сам Марк Твен назвав головну героїню книги «Енн з Зелених дахів» одним з найбільш зворушливих персонажів в літературі.

У блискучому перекладі Анни Вовченко Енн із Зелених Дахів стала ближчою до вітчизняного читача. Українською доступне повне зібрання творів про неї. Перекладачка говорить, що ці твори розраховані більше на дівчаток. На її думку, життєствердна історія Енн Ширлі – хороший антидепресант для сучасних українців.

                montgomeri_2                                                  

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу