Чорний біль над білим світом: книжкова полиця запрошує

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Середа, 22 квітня 2020 10:37

shornobyl_2Гіркі чорнобильські дзвони не змовкають ось уже тридцять чотири роки.

Тривожні дзвони чорнобильської біди застерігають, нагадують: "Не питайся, по кому б'є дзвін..." - Чорнобильський дзвін б'є по тих, кого катастрофа знищила відразу, і по тих, кого знищила згодом, і по тих, кого поволі нищить досі.

26 квітня 1986 року весь світ побачив силу і безпощадність атома, який здатний, вийшовши з-під контролю людини, знищити не лише людство, а й спопелити весь світ. Історія після тієї чорної п'ятниці поділилася на дві епохи: до чорнобильську і післячорнобильську.

Ми — атомні заложники прогресу.

Вже в нас нема ні лісу, ні небес.

Так і живем од стресу і до стресу,

Абетку смерті маємо — АЕС

Л. Костенко

Ліквідатори, переселенці, інваліди, дорослі й діти, навіть ті діти, які народилися після "аварії"- всі ці люди й досі п'ють гірку полинову чашу Чорнобиля.

Як дізнатися, що сталося тоді, у чорну ніч 26 квітня 1986 року? Як відчути біль, жах, страх і в той же час неймовірний героїзм людей, що опинилися у епіцентрі подій? Як перейнятися психологією людини, яка своїм здоров'ям та здоров'ям близьких поплатилася за прорахунки людей. Як врешті решт побачити страшну безлюдну зону відчуження? Відповіді на всі ці запитання можна знайти в документальній та художній літературі про Чорнобиль. Виставка періодичних видань та художніх творів «Німа печаль на вустах України» ознайомить з сухими цифрами Чорнобильської катастрофи, з новими висновками вчених щодо причин Чорнобильської трагедії, зі спогадами тих, хто у ті страшні часи був у епіцентрі подій. Допоможуть не забути ті пекельні дні художні і документальні твори про Чорнобиль.

aleksiyevytch-khronikaСвітлана Алексієвич «Чорнобиль: хроніка майбутнього»

Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року, говорить голосами «маленьких людей» про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління, а заразом відхилила залізну завісу й підважила непорушну, здавалося, конструкцію радянської держави. Роман створено на основі розлогих інтерв'ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії: ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями з уражених радіацією регіонів та самоселами «зони», посадовцями, від рішень яких залежали долі десятків тисяч людей, та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими.

«Я думаю, що коли б ми зрозуміли Чорнобиль, то про нього було б написано значно більше. Знання про наше незнання паралізує нас», — зауважила Світлана Алексієвіч, і з цим можна лише погодитися...

Книжка розрахована на дітей старшого шкільного віку та на широке коло читачів.

zagreba-pid-polynovoyu-zoreyuМихайло Загреба фотонариси «Під полиновою зорею»

Даниною пам'яті журналіста, ліквідатора, учасника історико-культурної експедиції Мінчорнобиля України Михайла Загреби є його дві книги: фотонариси « Під полиновою зорею» (1996) та фотокнига «Пропусти Чорнобиль крізь серце» ( 2002).

dayen-chornobyl-trava-girkaЛеонід Даєн «Чорнобиль- трава гірка»

Документальна повість про пожежників, які грізної ночі 26 квітня 1986 року першими вийшли на поєдинок з вогненною стихією на ЧАЕС, про людей мужніх, до кінця відданих своїй справі, своєму священному обов'язку.

Нікого не залишать байдужим скорботні сторінки про те, як помирали в клінічній лікарні від променевої хвороби герої Чорнобиля.

Хай зустріч з героями цієї документальної повісті стане для вас, читачі, уроком добра і мужності.

Повість розрахована для дітей старшого шкільного віку.

gutsalo-dity-chornobylyaЄвген Гуцало «Діти Чорнобиля»

«Діти Чорнобиля» з'явилася в 1995 році. Це правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв післячорнобильської України.

Чорнобильські діти умить стали дорослими. Їх дитинство обірвалося з вибухом на АЕС. Недитячі хвороби, недитячі думки. Калина турбується, чи "винувата" вона у чомусь, сприймаючи, очевидно, хворобу як кару за якусь провину. Мар'яна переносить свою любов до загиблого брата на його майбутнього сина. Персонажі збірки – Катря, Калина, Савка-Савка, Пальма, ворона, заєць, кінь – слабкі й беззахисні у світі, де йде боротьба за виживання.

Книжки розраховані для дітей середнього та старшого шкільного віку.

drach-chornobylska-madonnaІван Драч «Чорнобильська мадонна»

Несумісні поняття Чорнобиля і Мадонни автор поєднав у співі-плачі про страшну драму невеликого міста над Прип'яттю.

Поет не вдається до перебігу жахливих подій, а висвітлює крізь призму людського горя, показує понівечену людську долю на перехресті конкретного життя та всесвітньої історії.

Всеукраїнській біді присвячена і поема І. Драча «Чорнобильська мадонна» (1988). І у назві поеми, і в образі солдатської матері, босі сліди якої бачимо біля саркофага (там вона шукає свого сина, яким став жертвою атомної стихії); і в образі хрещатицької мадонни — молодої божевільної жінки, яка, мов привид, бродить по київських вулицях з лялькою чи мертвою дитиною на руках; і селянської мадонни, і в збережених іменах, фактах, розповідях учасників ліквідації аварії звучить вимога відповідальності перед совістю, перед людством за погублений світ.

Поема «Чорнобильська Мадонна» відзначається не лише філософською глибиною, а й постановкою етичних проблем, які сягають далеко за межі причин і наслідків катастрофи: це і крик авторового болю, це і крик болю природи, України, людини, людства, це і пересторога бути пильними, людяними, правдивим, щоб зберегти планету.

Поема розрахована для дітей старшого шкільного віку.

olijnyk-simБорис Олійник «Сім», поема

Подією в літературі стала поема Бориса Олійника «Сім» (1987). Цей твір присвячено пам'яті відважних шести пожежників, що самовіддано вступили у боротьбу зі смертю, та кінорежисера Володимира Шевченка, який знімав фільм про спробу людей протистояти стихії. "Мов з козацького реєстру" вичитуємо імена сміливців: Віктор Кібенок, Микола Вашук, Василь Ігнатенко, Микола Титенок, Володимир Тишура, Володимир Правик, Володимир Шевченко.

Завдяки Б. Олійнику, його продуманому художньому прийому поіменної переклички, свічка пам'яті горітиме у віках і нагадуватиме про кожного героя чорнобильських подій.

Велику увагу звертає Б. Олійник у поемі на проблеми моралі. Осмислюючи глобальність чорнобильської трагедії, автор спонукає читача заглянути у свій внутрішній світ, побачити й оцінити власну совість і власну антисовість. Власні недоліки, власне зло, притаманне майже кожній людині, уособлене в міфологічному образі крука.

Поема розрахована для дітей старшого шкільного віку.

lina-kostenko-zonaЛіна Костенко «Зона відчуження», повість

Ми — атомні заложники прогресу.

Вже в нас нема ні лісу, ні небес.

Так і живем од стресу і до стресу,

Абетку смерті маємо — АЕС

Л. Костенко

Ліна Василівна Костенко, яка близько до душі сприйняла Чорнобильське лихо, з 1991 року займається чорнобильськими проблемами, неодноразово сама побувала в зоні, перейнялась долею покинутих, спустошених сіл та знівеченими долями людей, відірваних від рідної землі. Гострим болем відгукнулася в серці Ліни Костенко чорнобильська трагедія. З-під її пера виходять сповнені гіркоти і страждання поетичні рядки: « Атомний Вій опустив бетонні повіки»:

Атомний Вій опустив бетонні повіки.

Коло окреслив навколо себе страшне.

Чому Звізда-Полин упала в наші ріки?!

Хто сіяв цю біду і хто її пожне?

Хто нас образив, знівечив, обжер?

Яка орда нам гідність притоптала?

Якщо «наука потребує жертв», —

чому ж не вас вона перековтала?!

В цьому творі розповідається про те , на що перетворились поліські села після вибуху на Чорнобильській атомній станції. 30-километрова зона стала руїною, «величезним, вирваним з тіла України шматком землі».

Те, що там сталося за три роки, передається через сприйняття солдата-дезертира Андрія, людини, яку було покарано керівництвом військової частини за любов до рідного краю, до свого багатостраждального народу. Звинувачений у сепаратизмі, обізваний «самостійником», тяжко побитий, він тікає у зону відчуження. Андрій був людиною релігійною. І тому, коли побачив «мертву зону», край, що постраждав не лише від радіації, а й від мародерів, які пограбували, понівечили, осквернили все святе, що робить людей людьми, йому захотілося «помолитися», «скупатися», позбутися скверни і вмерти, «розбивши голову об мур». Та церков не було. Хрест можна було побачити лише на цвинтарі. Туди й ходив молитися Андрій.

На думку письменниці, вибух на атомній станції — ще не кінець. Кінець світу — це осквернення, святотатство, яке стало типовим явищем на землі.

«Спинися і схили свою голову! Перед тобою зона національної трагедії. Тут загинуло Українське Полісся. Вшануй святу пам'ять і страждання цього народу», — закликає Ліна Костенко.

Твори Л. Костенко розраховані для дітей старшого шкільного віку та широкого кола читачів.

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу