«Будьмо пильні!»: огляд літератури до Дня пам'яті та примирення

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 04 травня 2020 13:45

2-1-1Від 2014 року День пам'яті жертв у Другій Світовій війні відзначається в України 8 травня, разом з Європою та світом.

Український народ вшановує мужність і жертовність тих, хто пройшов палаючими фронтовими дорогами Другої Світової війни, на чию долю випали тяжкі роки окупації та пекло нацистських концтаборів, хто в післявоєнні роки відроджував тисячі перетворених на руїни українських міст і сіл.

Український народ дуже гостро сприймає тему війни і миру, оскільки вона є не тільки тим далеким світом історії, літератури, пам'яті, а й теперішнім буттям у протистоянні з окупантами на сході країни.

Символ дня

never-moreСимвол відзначення Дня пам'яті та примирення— червоний мак. Це міжнародний символ пам'яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, алюзія кривавого сліду від кулі, що передає страждання та смерть. Використання квітки червоного маку як символу пам'яті отримало початок з вірша канадського військового лікаря Джона Маккрея «В полях фламандських» (1915). Символ маку присутній і в українському фольклорі – за легендою, маки зацвітають там, де пролилася козацька кров.

Уроки історії

Друга Світова війна почалася 1 вересня 1939 р. з попередньої злочинної змови керівництва двох країн — агресорів —field-of-poppies фашистської Німеччини та більшовицько комуністичного Радянського Союзу. Того вересневого дня гітлерівська Німеччина напала на мирну Польщу. Ця іскра швидко перетворилася у світову пожежу. А вже 17 вересня 1939 року Сталінська радянська імперія, що важким чоботом розтоптала Наддніпрянщину, під лицемірним приводом порятунку Західної України від німецьких фашистів, кинулася й собі звіряче шматувати Польщу, до складу якої на той час входили західноукраїнські землі... Остерігаючись подальшого наступу сталінської Червоної Армії, Гітлер ударив першим. Сталося це недільного ранку 22 червня 1941 року. У вогняному смерчі Другої Світово

У лихоліття війни було втягнуто 67 держав, 80% населення земної кулі. Друга Світова тривала довгих 6 років. Вона пронеслася над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопила простори всіх океанів. У цій війні загинуло близько 60 млн. осіб, не говорячи вже про поранених і тих, хто пропав безвісти. Лихо й страждання, які пережили люди, незмірні.ї війнизапалала вся Україна...

Художня література дає можливість відчути усі жахіття такого явища, як війна. Вона дає нам набагато більше, ніж вивчення історії за підручником. Адже перед нами — розповідь про конкретну людину з її відчуттями, думками, переживаннями. Тому, читаючи такі твори, ти ніби-то сам долучаєшся до жахливих подій війни, переживаєш, пропускаючи їх крізь себе.

Олесь Гончар, Олександр Довженко, Альберт Камю, Ернест Хемінгуей, Генріх Белль, Еріх М. Ремарк про Другу Світову війну. Огляд творів для старшого віку дивись тут 

Огляд літератури для дітей та підлітків про Другу Світову війну

poterhataРутківський Володимир «Потерчата»

Письменник відносить себе до того покоління, яке прийнято називати дітьми війни. Його повість «Потерчата» є розповіддю про своє дитинство в тому страшному світі, який дорослі перетворили у війну. По суті, це сповідь дитини, якій довелося пройти по тонкому лезу між смертю і життям, любов'ю і ненавистю, надією та божевіллям.

klimkoГригір Тютюнник «Климко»

У тяжку годину війни, коли донецький край окупували, дванадцятирічний хлопчик Климко зостався безпритульним, без шматка хліба і даху над головою. Але у Климка є друзі, улюблена вчителька і, щоб допомогти їм, він вирушає у далеку і небезпечну подорож.

kovzeg_hsasyМарцін Щигельський «Ковчег часу»

Рафалу дев'ять років, і він живе у варшавському гетто. Понад усе на світі хлопчик любить читати, але дорога до бібліотеки стає щораз небезпечнішою. Його батьків немає. Дідусь, видатний скрипаль, переконує, що вони поїхали в Африку. Світ навколо дедалі більше нагадує Рафалові його улюблену книжку ¬– «Машину часу» Герберта Веллса: хижі морлоки у формі німецьких солдатів, з рушницями, чатують на кожному кроці. Та от настає день, коли з гетто доводиться тікати.

Історична повість з невеликим фантастичним «вкрапленням» уміло адаптує тему Голокосту для молодших читачів, не нагнітаючи атмосфери, а залишаючи достатньо місця для дружби, вірності, доброти, надії й віри в майбутнє.

kradyjka_knyzokМаркус Зузак «Крадійка книжок» 

Австралійський письменник Маркус Зузак пропонує побачити та пережити Другу світову війну разом із дитиною. У центрі сюжету — розповідь спершу про дев'ятирічну, а наприкінці книги вже й зовсім дорослу Лізель Мемінгер, дорослішання якої відбувається на тлі війни. На долю Лізель припало чимало викликів. Спершу безвісти зникає її батько, якого звинувачують у комунізмі, потім, аби врятувати від переслідувань, мати віддає її разом із молодшим братом до прийомної сім'ї, невдовзі дівчинка стає свідком жахливої та страшної смерті братика, а коли нарешті опиняється у новій родині, дізнається, що попереду на неї чатує ще цілий океан страждань і випробувань. Але у цьому ворожому та буремному океані Лізель вдається знайти напрочуд міцний човен — книжки.

Справжня дружба та щира турбота одне про одного, кохання та люта ненависть, віра та відчай, війна та мир — автор торкається багатьох «вічних» тем.

 spysok_shyndleraТомас Кініллі «Список Шиндлера»

Його ім'я відоме усьому світу і вже давно стало називним. Оскар Шиндлер. Людина, яка довела, що можна здійснити справжнє диво — подарувати життя... Дати шанс на порятунок тоді, коли сподіватися вже нема на що...

На початку Другої світової німецький підприємець Оскар Шиндлер відкрив у Польщі фабрику, на якій виробляли емальований посуд. І ця фабрика, де працювали євреї з гетто, стала для них немов Ноєвим ковчегом... Коли було ухвалено рішення про знищення краківського гетто, Шиндлеру неймовірними зусиллями вдалося вивезти своїх робітників і захистити їх від жаху табору смерті Аушвіцу. Він урятував майже 1300 євреїв. Більше, ніж будь-хто за всю історію найстрашнішої в історії людства війни...

smygasta_zastavkaДжон Бойн «Хлопчик у смугастій піжамі» 

Роман ірландського письменника Джона Бойна «Хлопчик у смугастій піжамі» вирізняється незвичною подачею матеріалу. Тут про голокост – найстрашніший геноцид в історії людства – розповідається очима дитини. Усі жахіття, що відбувалися в Німеччині у ті часи, автор показує через сприйняття дев'ятирічного німецького хлопчика Бруно. Роман, за словами автора, написаний усього за дві доби, вийшов друком 2006 року й одразу став бестселером.

Відгуки про твір:

  • «Іноді серед потоку книжок з'являється та, що пробуджує почуття, тривожить розум і надовго залишається в пам'яті. "Хлопчик у смугастій піжамі" — саме така книжка» (The Yorkshire Evening Post).
  • «Дуже просто і абсолютно незабутньо. У цій книзі немає ніяких монстрів і страховиськ, але справжній жах завжди ховається в повсякденному» (Ireland On Sunday).
  • «Сумна, глибока і розбурхуюча притча про людську чистоту, яка завжди по той бік добра і зла» (The First Post).
  • «Дивовижна річ, така проста і така легка, вона буквально розриває душу» (The Irish Times).
tango_smertiЮрій Винничук «Танґо смерті» 

Події у романі Юрія Винничука «Танґо смерті» розгортаються у двох сюжетних зрізах. У довоєнному Львові і під час Другої світової. Четверо друзів — українець, поляк, німець і єврей, батьки яких були бійцями армії УНР і загинули у 1921 році під Базаром, — переживають різноманітні пригоди, закохуються, воюють, але за будь-яких катаклізмів не зраджують своєї дружби. Паралельно у наші дні відбуваються інші події з іншими героями. І не лише у Львові, але й у Туреччині. Проте, яким чином обидві сюжетні лінії зійдуться докупи, довідаєтеся у несподіваному фіналі.

podorozh_cover2Іда Фінк "Подорож" 

"Подорож" – це "писана пошепки" історія Голокосту у містах Збараж, Тернопіль та Львів. Дві сестри пережили карколомні й виснажливі арешти, примусові роботи, маскування, переслідування і втечі у нацистській Німеччині, і все-таки вижили. Ця історія могла би бути документальною, але чи є вона такою, чи ні — це нічого не змінює для книги. Йдеться про типову єврейську подорож на межі життя і смерті — подорож позачасову, але водночас детально конкретизовану в добі Другої світової. Ця типовість — моторошна, подана засобами підкреслено спокійного "постмонологу" однієї з дівчат-сестер.

anna_frank«Щоденник Анни Франк»

Щоденник знайомить нас із дівчинкою, якій щойно виповнилося 13 років. Вона відзначає свій день народження в оточенні своїх рідних та друзів, і саме в цей день вирішує розпочати вести щоденник та пише листи вигаданній подрузі Кітті. «Дорога Кітті», «Люба Кітті», «Мила Кітті». Саме з цих слів ми починаємо йти слідами Анни Франк.

Більша частина щоденника розповідає про перебування сім'ї Анни у сховищі, адже вона стала свідком та учасником страшних подій Другої Світової війни.

Однак Анна всміхається з обкладинки. Попре жахливі події, що відбуваються у світі, у житті Анни були й приємні, світлі моменти. А її щоденник розповідає історію дорослішання, становлення особистості звичайної дівчинки.

«Щоденник Анни Франк» вперше був виданий в 1947 році в Нідерландах і моментально став бестселером. Він перекладений багатьма мовами світу. В 2003 році «Щоденник Анни Франк» видавався в Україні і тепер 'надихає' українців.

Плакати, сміятись, аналізувати, осмислювати, сумувати, забувати чи таки пам'ятати – вирішувати кожному! Книжки ж допоможуть перенестися у Другу Світову війну, а знання про цю сторінку історії людства стануть об'ємнішими, а відчуття – глибшими.

Читай! Пізнавай! Переживай! Розвивай критичне мислення! І не забувай!

  • «Майбутнє породжується минулим. Якщо пам'ятати про те, що було – і про добре, і про лихе – можна збудувати майбутнє так, щоб воно було кращим від минулого». Марцін Щигельський. «Ковчег часу»
  • «... усе це сталося дуже давно й ніщо подібне більше не станеться. Не в наші дні й не в нашу історичну добу», – оптимістично проголошує автор книги «Хлопчик у смугастій піжамі», але в контексті світових подій, це твердження виглядає не надто впевненим. 

Будьмо пильні!

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу