9 листопада – День української писемності та мови

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 02 листопада 2012 13:24
День української писемності і мови

Свято мови було запроваджено у нашій країні 9 листопада 1997 року. Цей день обрали невипадково – саме в цей період православна церква вшановує пам'ять святого преподобного Нестора-літописця, якого вважають батьком вітчизняної словесності.

Про престиж мови. Для роздумів...

День української писемності і мови

Мова розвивається і збагачується лише тоді, коли нею постійно користуються. Це як вода в криниці: чим більше її беруть, тим більше її прибуває. Отже, треба, щоб наша мова звучала всюди в Україні. Єдина високорозвинена національна мова потрібна і народові, і державі. Вона дає змогу об'єднати свої інтелектуальні сили для розвитку науки, культури й економіки.

Ми любимо свою мову, вона нам найрідніша, наймиліша, найприродніша. А чи замислювались ви, що таке престиж мови, як підняти престиж своєї мови? Поміркуємо разом...

  • Престиж мови – це її авторитет у міжнаціональному і міжнародному спілкуванні. Він залежить головним чином від застосування її як носія найновішої та найважливішої інформації.
  • Престиж мови не перебуває у прямій залежності від кількості людей, що нею користуються. Позбавлення мови її природного функціонування, наприклад, позбавлення ролі державної, знижує її авторитет і перешкоджає її розвитку та збагаченню.
  • Престиж мови – величина змінна. В історії відомо чимало випадків піднесення і падіння мов. Це залежить від суспільства – носія мови, його місця та ролі в загальнолюдському прогресі.
  • «Мов з абсолютними перевагами не існує» (В. Гумбольдт). Не гріх хвалити свою рідну мову – гріх зневажати інші.
  • «Мова долає своїх суперниць не завдяки своїм внутрішнім якостям, а завдяки тому, що її носії є більш войовничими, фанатичними, культурними, підприємливими» (А. Мартіне).
  • Престиж мови приносить не тільки моральне задоволення її корінним носіям, а й неабияку матеріальну вигоду.
  • Дбати про престиж мови свого народу – святий обов'язок кожного з нас.
  • Про престижність української мови в минулому свідчать, наприклад, такі факти: вона використовувалась як державна у Великому Литовському князівстві; як актова мова Молдавського князівства; дипломати при дворі польських королів спілкувались коли не латиною, то руською (українською), цією ж мовою бахчисарайські хани листувалися з турецькими султанами.
  • Престиж мови значно залежить від її "комп'ютеризованості"; від того, чи вписана вона в координати Інтернет-мережі.
  • Про повільне, але неухильне зростання престижу української мови у наші дні свідчить кількість кафедр та центрів українознавства, які з'являються у багатьох країнах світу. Цей процес зростатиме з утвердженням міжнародного авторитету української національної держави, розвитком економіки, науки, культури українського народу.

Майбутнє кожної мови – це діти, молоде покоління. Саме від молоді залежить, чи жити мові, чи піти в небуття!

Задумайтесь над цими тезами! Підвищуйте престиж української мови всюди, де це від вас залежить!

 

Коментарі 

 
0 #1 Софія 30.10.2015 15:57
Дуже гарний сайт. Чудова розповідь)))
 

Знайомтесь: книжка!

Наші звичаї і традиції. Марія Морозенко

15_04_2024_2Українські традиції та звичаї вражають своєю різноманітністю,

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу