До 100 – річчя від дня народження Туве Янссон

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 08 серпня 2014 15:39
Туве Янссон

Хто з дітей не знає родину Мумі-тролів? Ці герої – диваки і мудрагелі – давно полюбилися дітям з різних країн світу. А створила їх видатна фінська казкарка, яка писала шведською мовою, - Туве Янссон.

Народилася Туве Янссон 9 серпня 1914 року у Фінляндії, у родині митців. Батько майбутньої письменниці був відомим фінським скульптором, а мати – шведською художницею. Не дивно, що біля малої Туве неодмінно лежали олівці і фарби: ще з дитинства вона приохотилася до малювання, якому не зраджувала все своє життя.

Країна Мумі-тролів

Перша книжечка-картинка вийшла у Туве Янссон у 1938 році. Але відомою письменниця стала лише з виходом книжечки-картинки під назвою «Що було потім? Книга про М'юмлю, Мумі-троля та крихітку М'ю» у 1952 році. В 1953 році письменниця підписала контракт з одним із англійських видавничих синдикатів і змушена була працювати лише як художниця. Починають з'являтися серіали малюнків «Мумі-троль», які друкуються у десятках газет і часописів багатьох країн світу, виходять одна за одною окремими альбомами-книжечками. Герої цих книжочок поводяться точнісенько так, як звичайні люди. Їх охоплюють ті ж самі пристрасті, але вони ще вміють творити найдивовижніші чудеса! Тому, напевно, вони стають улюбленцями дітвори всієї Європи. Але не тільки дітвори. Для багатьох ділків та бізнесменів вони стають комерційною поживою. Милих, добрих, вразливих героїв Туве Янссон почали виготовляти з марципанів, тістечок, із цукру, шоколаду, з мила та стеарину!

Туве Янссон по закінченні контракту категорично відмовилася поновлювати його, не дивлячись на казкові матеріальні вигоди, і взялася за перо.

Перша книга одинадцятитомної казкової епопеї про Мумі-тролів та їхнії друзів називалася «Капелюх чарівника». Українською мовою вона виходила у видавництві «Веселка» під назвою «Диво-капелюх». Ця книга найоптимістичніша з усіх інших. Чому? Сама авторка вважала, що «жодну дитину не може захопити казка, якщо вона її не лякає». Але своїми казками письменниця ніби заперечує сама собі, бо кожна з її казок закінчується щасливо.Мумі-троль

Книги Туве Янссон завжди дають читачам і втіху, і радість, і порятунок, бо підказують вихід із скрути.

У 1966 році за книгу «Тато і море» Туве Янссон було присуджено Золоту медаль імені Г. Х. Андерсена.

Про свою казкову епопею Туве Янссон говорила так: «Вигаданий світ моїх мумінів – це світ, за яким сумує у душі кожен із нас. Мріємо ми всі, та тільки не всі можемо зізнатись у цьому».

Туве Янссон не стало 27 червня 2001 року. Останні 11 місяців вона провела у шпиталі, де її відвідували близькі. Померла Туве Янссон щасливою – просто закрила очі та перестала дихати.

Творчість Туве Янссон – найбільший внесок Фінляндії у скарбницю світової культури після Калевали та Сібеліуса.

Мрійте, смійтеся, інколи сумуйте та неодмінно знаходьте позитив разом із книгами Туве Янсон про Мумі-тролів!

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу