30 січня — 85 років від Дня народження українського дитячого письменника Всеволода Нестайка

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 09 січня 2015 23:36
Український дитячий письменник Всеволод Нестайко

Незалежність України залежить від української дитячої літератури.

В. Нестайко

Нестайко... Варто лише порадити прочитати його твори і на обличчях дітей, їхніх батьків та дідусів промайне усмішка. Адже не одне покоління дітей виросло на веселих, дотепних, мудрих творах Всеволода Нестайка.

Як він прийшов в літературу? З чого почалося його служіння дітям?

А почалося все з повісті-казки «В Країні Сонячних Зайчиків». Анатолій Костецький, дитячий письменник, згадує: «Пригадую, як в далекому 1959 році ця книга потрапила мені до рук. Годі й говорити, що розгорнувши першу ж сторінку, я відразу забув про все на світі: який там футбол, які там козаки-розбійники чи перегони на самокатах! Адже перед тобою - справжній скарб, який не поступиться своєю вартістю усім скарбам корсарів південних морів разом узятих!» Мабуть, так про зустріч з книжками В.Нестайка міг би сказати чи не кожний читач! Разом з казковими повістями В.Нестайка читач різного віку поринає у країну Радісного Дитинства. За це відчуття радості і щастя, яке дарує нам творчість Нестайка, ми так любимо його.

Народився В.Нестайко 30 січня 1930 року в місті Бердичеві, на батьківщині анекдотів. Та веселим дитинство В.Нестайка назвати не можна. У 1933 році заарештували батька, почався голод і Всеволод разом з мамою змушені були переїхати до Києва.

Скінчивши десятирічку, 1947 року В.Нестайко вступив на слов'янське відділення філологічного факультету Київського університету. Нелегкими були повоєнні роки Всеволода Нестайка: голодними, але то були роки юності і роки студентства, які запам'ятовуються на все життя. В. Нестайко працював у редакції журналу «Барвінок». З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві «Веселка». Перші оповідання для дітей Всеволод Нестайко почав друкувати в журналах «Барвінок» та «Піонерія».

30 січня – 85 років від Дня народження українського дитячого письменника Всеволода Нестайка

Як казкар письменник почався саме з Країни Сонячних Зайчиків. Сам письменник розказував про те, як народилась ця казка. «Одного сонячного ранку перед пробудженням наснилося письменникові, що на його носі сидить живий сонячний зайчик й золотим пензликом на його щоках малює ластовиння. Він одразу прокинувся і відчув якусь незвичайну радість, передчуття щасливої несподіванки. Йому відразу закортіло сісти за письмовий стіл та й розпочати писати про отих лоскотливих та бешкетних сонячних зайчиків». Так народилась повісь-казка «В Країні Сонячних Зайчиків» й одразу зробилася улюбленим читанням української дітвори.

Після цієї повісті з-під пера В.Нестайка вийшло багато пригодницько-фантастичних повістей. Майже п'ятдесятилітній шлях у дитячій літературі він засвідчив виданням близько тридцяти книжок оповідань, казок, повістей і п'єс. Кожна з них стала бестселером для дітей і не тільки українських. Книги В. Нестайка перекладено двадцятьма мовами світу, в тому числі англійською, німецькою, французькою, іспанською, російською, арабською, бенгалі, угорською, румунською, болгарською, словацькою та іншими.

У 1979 році трилогія В.Нестайка «Тореадори з Васюківки» була внесена рішенням Міжнародної Ради з дитячої та юнацької літератури до Особливого Почесного списку Г.Х.Андерсена, а письменник отримав міжнародний Почесний диплом. Це одна з багатьох нагород, які отримав В.Нестайко за свою творчість. Проте сам письменник казав, що найбільше гріють авторське серце не нагороди, а читацька неослабна увага. А вона не слабшає: протягом кількох років поспіль книги Нестайка займають провідні позиції у рейтингових списках.

Добра, чесна, благородна, щедра й весела душа В.Нестайко продовжує жити в його творах, несе читачам радість та світло дитинства.

Цікаве знати!

  • Книжки В.Нестайка перекладено 20-ма мовами світу
  • В.Нестайко – лауреат літературних премій:
    Імені Лесі Українки за повість-казку «Незвичайні пригоди в лісовій школі»
    імені Миколи Трублаїні за повість-казку «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків»
    імені Олександра Копиленка за казку «Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя»
  • 1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливого Почесного списку Г. Х. Андесена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури
  • Відзнака «Золотий письменник України», 2012
  • 20 січня 2010 року письменника нагороджено Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня
  • За творами В.Нестайка знімалися фільми, що завоювали міжнародні нагороди:
    телефільм «Тореадори з Васюківки» одержав Гран-прі в Мюнхені(1968), головну премію в Австралії (1969)
    кінофільм «Одиниця з обманом» премійовано на Всесоюзному кінофестивалі у Києві (1984) та спеціальним призом на кінофестивалі у Габрово (Болгарія, 1985)
 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу