Ляльки-мотанки

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Неділя, 05 квітня 2015 17:41
Ляльки-мотанки

4 квітня у центральній бібліотеці для дітей знову було гамірно, цікаво та корисно. Проходив майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки. Проводила заняття спеціаліст позашкільної освіти Марія Василівна Висоцька. Спочатку вона зробила дуже цікавий екскурс в історію вузликової ляльки.

Діти були здивовані, що перша лялька-мотанка була виготовлена більше ніж 5 тисяч років тому. Мотанкою називається лялька тому, що при її виготовленні не використовується голка, а ляльку мотають з ниток, тканини чи іншого матеріалу. Всі деталі міцно примотують ниткою в одну сторону – за сонцем. Майстриня розповіла, чому у мотанки хрестоподобна фігура та про значення кольорів в одязі вузликової ляльки. Дітям цікаво було довідатися та побачити різні види ляльок-мотанок: зерновушку, пеленашку, багаторучницу, ляльки-нерозлучники, ляльки-лихоманки. А далі пані Марія запропонувала учасникам майстер-класу зробити власноруч ляльку-мотанку.

Ротаракт-клуб Івано-Франківськ подбав, щоб учасники майстер-класу мали все необхідне для роботи. Вправні помічники учасників – 10 пальчиків – під керівництвом пані Марії почали створювати ляльку. З першою лялькою у дітлахів було не без проблем: нитки клочавились та плутались, намотувались на викройку з картону так туго, що картон згинався, але на допомогу приходили дорослі, і все налагоджувалось. Скільки радості було у кожного, коли з моточків ниток, які були перев'язані у декількох місцях, з'явилась маленька білосніжна лялька! А головне – власноруч зроблена! Дітки приклали її до серця, подумали щось хороше, добре – і вона стала оберегом. Цей маленький український сувенір-оберіг діти передали польським одноліткам у рамках культурного обміну.

І швиденько прийнялись за нову. Якже ж додому без мотанки прийти?! Другу робили вже вправніше. Оздоблювали кольоровими стрічками, нитками. Робили і дівчинку й хлопчика. А ще пообіцяли і друзів своїх навчити, і батьків. Це ж так приємно – зробити оберіг власноруч!

Діти подякували майстрині пані Марії за майстер-клас та розбіглися по домівках. До наступного майстер-класу!

Висоцька

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу