Пам'ятаємо. Перемагаємо

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 05 травня 2015 15:03
Пам'ятаємо Перемагаємо

Війна – однозначно негативне явище. Її засуджують письменники, художники. Її засуджують і читачі.

Читати чи не читати дітям про війну? Тим, хто не знає, як говорити з дітьми про війну. Тим, хто знає, як говорити про війну, однак боїться цього.

Сучасний український читач дуже гостро сприймає тему війни і миру, оскільки вона є не тільки тим далеким світом історії, літератури, пам'яті, а й теперішнім буттям. Мирне протистояння, героїзм людей, які повстали проти системи, а в результаті змушені давати відсіч окупантам і братися до зброї – сьогодення України.

Образи відважних патріотів, молодих хлопців із Небесної сотні вже находять своє висвітлення в літературі. Їх подвиг стане для нашого й майбутніх поколінь емоційним читацьким досвідом.

Діти не розрізняють простих та складних запитань. Вони просто цікавляться тим, що відбувається навколо, що бачать, за чим вдається підгледіти. Але дорослих наївні дитячі питання часто ставлять у безвихідь. Так, не буде дивиною, що тепер діти почнуть частіше запитувати про війну, про смерть тощо. І не варто «берегти» малюків від цих тем, адже рано чи пізно вони самі зіткнуться з реальністю, побачать якесь жахливе відео, почують на вулиці незрозумілі страшні речі. Тому краще йти наввипередки, не боятися говорити з дітьми про життя – таким, яким воно зараз є.

Але заговорити з дитиною просто про складні речі батькам навряд чи допоможе якась філософія чи розумні теорії. Тут викручуватися доведеться або самотужки, ретельно добираючи відповідні слова, або все-таки звертатися до книжок. І добре, що такої літератури стає щораз більше.

Читачам молодшого та середнього шкільного віку

Отож, пропонуємо добірку книжок, що стосуються таких серйозних дорослих тем, про які важко, але варто говорити з дітьми: тем війни, змін, смерті та втрат.

Юнацтву

Зазвичай, коли говорять гармати, музи мовчать. В Україні ж події Майдану стали революцією духу, тому музи не мовчали, а оперативно вторили гарматам. Ще за часів подій Майдану українські митці працювали над створенням тематичних літературних творів, аби жодна година важливого періоду в житті України не залишилася забутою. Тож вже після 20 лютого почали виходити в світ нові книжки про Євромайдан: «Євромайдан: хроніка відчуттів», «Небесна сотня: книга-реквієм»,«Небесна сотня: антологія майданівських віршів», «Теплі історії з Майдану», «Вірші з війни», «Материнська молитва» тощо.

Про деякі з них.

Пам'ятаємо. Перемагаємо.

Друга світова війна у дзеркалі літератури.

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу