95 років від дня народження Д. Родарі

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 22 жовтня 2015 11:36
95 років від дня народження Д. Родарі

23 жовтня 1920 року у північно-італійському містечку Омен в сім'ї власника маленької пекарні народився хлопчик Джанні. Йому судилося стати одним із найкращих казкарів Італії.

Дитинство майбутнього казкаря пройшло в люблячій сім'ї, але народився він слабким і часто хворів. Батьки багато часу приділяли вихованню дітей, вчили їх малювати і грати на скрипці. Тяга до малювання у Джанні була настільки велика, що в свій час він навіть мріяв про професію художника. Ще йому хотілося стати майстром іграшок. Усе життя він вважав, що іграшки для дітей настільки ж важливі, як і книги. Вони вчать дитину правильно ставитися до навколишнього світу, роблять їх добрішими.

Джанні виповнилося лише дев'ять років, коли в сім'ю прийшло велике горе. Батько Джузеппе Родарі потрапив під сильний дощ, змок до кісток і сильно застудився. Усього тиждень знадобилося пневмонії, щоб звести в могилу життєрадісного й улюбленого всіма батька сімейства. Для вдови і дітей настали тяжкі часи.

Дитинство і школа

Звичайна школа сім'ї Родарі була не по кишені, а тому Джанні почав займатися у духовній семінарії. В ній безкоштовно вчили, годували та одягали семінаристів з бідних сімей. Хлопчик дуже нудьгував в семінарії. Пізніше Родарі говорив, що більш нудних днів, ніж в семінарії, він за своє життя пригадати не може. Він стверджував, що для такого навчання треба мати терпіння та фантазію корови. Все, що цікавило Джанні в цьому навчальному закладі, — це бібліотека. Тут він зміг прочитати безліч дивовижних книг, які пробуджували фантазію хлопчика і дарували йому світлі мрії.

Шлях до творчості

У1937 році Д.Родарі закінчує семінарію і одразу влаштовується на роботу, щоб приносити в сім'ю гроші. Він став викладати в початковій школі, а одночасно відвідував лекції з філології в Міланському університеті.

У школі вперше розкрився унікальний талант Родарі – його рідкісний дар спілкування з дітьми. Він умів розповідати дітям про складне просто, з вигадкою, складати на ходу всілякі небилиці, які не стосуються уроку, але пробуджують фантазію дітей.

Можливо, Джанні Родарі, який дуже любив дітей, став би вчителем зі світовим ім'ям, але на заваді цьому стала Друга світова війна. Правда в армію його не взяли – не пройшов медичну комісію. Тоді Родарі вступив до лав Руху Опору.

Після війни Д. Родарі знов повернувся до роботи з дітьми, але у якості журналіста. На сторінках дитячих видань він розміщував свої власні цікаві і веселі вірші та казки, повні фантазії, доброти, любові до дітей. Так відбулося народження всесвітньо відомого письменника Джанні Родарі.

Тріумф Джанні Родарі відбувся в 1970 році, коли за всі твори йому присудили Міжнародну Золоту Медаль імені Г. К. Андерсена – найвищу нагороду в галузі літератури для дітей.

Великий італійський казкар Джанні Родарі помер від тяжкої хвороби 14 квітня 1980 року у Римі. Для багатьох ця смерть стала несподіванкою, адже йому не виповнилося й шістдесяти років. З усього світу його дружині й доньці прийшли тисячі телеграм зі співчуттям.

Проте письменники живуть у написаних ними книгах, Джанні Родарі житиме вічно у своїх прекрасних героях і в серцях дітей.

Бібліотрейлер до творів Д. Родарі

Дорогий друже! Знаєш, яким чарівним словом можна викликати казку? Це слово найпростіше: «якби...». Що було б, якби, наприклад... Овочі і фрукти розповіли нам про своє життя і пригоди? У новорічну ніч ожили іграшки (певно, ти колись мріяв про це?) і вирішили власноруч розпоряджатися своєю долею? Або народився хлопець із таким гучним голосом, що навіть країну може зруйнувати? Якби опинитися на незнайомій планеті? Побачити у небі торт? Зробити палац із морозива? Стати невидимкою? Потрапити у телевізор? Якби... якби... якби... Бажаєш дізнатися, що трапилося? Читай казки і вірші Джанні Родарі! Адже саме він замислився над усіма цими «якби...».

«Казки по телефону»

Казки по телефону

Для кожного з нас телефон є звичною річчю. Про що ви говорите телефоном? А хочете прочитати казки, які колись розказувались телефоном? Вони так і називаються «Казки по телефону?» Їх розповідає своїй доньці батько, який комівояжером весь час мандрує Італією. Щовечора він дзвонив додому – і починалася нова казка. А оскільки за телефонну розмову, хоч і казкову, доводилося платити, то і казки виявляються зовсім короткими, але цікавими, дотепними і мудрими.

Не вірити? Тоді прочитайте та пересвідчиться.

«Пригоди Цибуліно»

Пригоди Цибуліно

Читач потрапляє у казкову країну, де люди і тварини схожі на різні овочі і фрукти: тут живуть барон Апельсин, графині Черешні, кум Гарбуз та інші. Проте порядки в цій фантастичній країні дуже нагадують порядки в будь-якій державі, у який нехтують закони. Тут земля, замки, палаци належать баронам і графам, а трудівники — майстер Виноградинка, кум Гарбуз, скрипаль Груша — живуть у жалюгідних халупках, страждають від злиднів і безправ'я. Тут недоторканним є право власності, і бідного кума Гарбуза виганяють з його хатини тільки тому, що він збудував її на землі графинь Черешень. Тут панують свавілля і насильство, чесних людей кидають у темниці, прирікають на довічне ув'язнення, а розбійники і шахраї займають високі пости при дворі принца Лимона.

Герой казки хлопчик-цибулинка («чипола» італ.– цибуля) мандрує по рідній країні, Лимонному королівству, заступається за друзів-бідняків, бореться з гнобителями – злісним кавалером Помідором і жорстоким принцом Лимоном, дурить іноземного сищика містера Моркоу. Цей казковий світ, «де всі люди змахують на які-небудь овочі», досить походить на реальний світ деяких держав. Наприкінці оповідання Цибуліно і його друзі скидають принца Лимона і встановлюють «вільну республіку», де всі діти ходять у школу.

Закінчує Джанні Родарі казку наступними словами: «Правда, є ще на світі інші замки й інші дармоїди, крім принца Лимона й синьйора Помідора, але й цих панів коли-небудь виженуть, і в їхніх парках будуть грати діти. Так буде так!»

«Подорож голубої стріли»

Подорож Голубої Стріли

Захоплюючі історії приваблюють дітей у казці „ Подорож голубої стріли", де від своєї хазяйки – різдвяної феї втікають іграшки. Вони хочуть зробити святкову приємність тим дітям, батьки яких через свою бідність не можуть купити для них іграшок. Забавляючи своїх читачів, Родарі розповідає їм про зовсім серйозні речі, даючи уявлення про дружбу, доброту, правду, справедливість.

«Книга помилок»

Книга помилок

Чи можете ви уявити, щоб героями книги стали орфографічні помилки? А Д. Родарі написав саме таку книгу. «Книга помилок» Д. Родарі висміює найбільш розповсюджені орфографічні і синтаксичні помилки, що зустрічаються у школярів. І от у коротеньких оповіданнях ожили знаки питання, пересварилися коми і тире, застрибали подвоєні голосні і приголосні, змінюючи зміст слів.

Цікаво? Тоді рушаймо до бібліотеки!

Для батьків та всіх, хто пов'язаний з вихованням дітей

«Граматика фантазії»

Граматика фантазії

У 1973 році вийшла нова книга Родарі з незвичною назвою: «Граматика фантазії. Введення в мистецтво придумування історій». Ця книга написана в легкій і витонченій формі есе про фантазію, уяву, його «механіку» і роль у творчій діяльності дитини. Родарі в цьому дослідженні підводить підсумки свого письменницького і педагогічного досвіду. Автора цікавить проблема розвитку творчого початку в дітей. Він учить дорослих грати з дітьми – фантазувати, придумувати, складати. «Граматика фантазії» – не трактат, а введення в захоплюючу гру, основа якої – серйозна наукова теорія, перевірена педагогічною практикою. Книга перейнята любов'ю до дітей, у вільній і невимушеній формі вона прилучає їх до поезії слова. «Я хотів і тут залишитися казкарем, що розповідає про своє ремесло», – говорив Родарі в інтерв'ю про свою книгу.

Діти! У бібліотеці на вас чекають книжки Д.Родарі:

  • Родарі, Джанні. Планета Новорічних Ялинок: Казки. – К.:Веселка, 1997. – 541с.: іл..
  • Родарі, Джанні. Пригоди Цибуліно: Повість-казка. – К.Школа, 2003. – 283 с.: іл.
  • Родарі, Джанні. Джельсоміно в Країні брехунів: Повість-казка. – К.: Національний книжковий проект, 2009. – 160с., іл.
  • Родарі, Джанні. У небі і на землі: Вірші. – К.:Веселка, 1998. – 80с.
  • Родарі Джанні. Подорож Голубої Стріли: Повість- казка. - К.: Національний книжковий проект, 2009. – 176 с.: іл.
 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу