12 січня - 140 років від дня народження американського прозаїка Джека Лондона

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 11 січня 2016 15:00
Джек Лондон

Джек Лондон своє творче кредо визначав так: «Не розповідайте читачеві. Ні в якому разі. Нізащо...Читачеві не потрібні ваші дисертації..., ваші спостереження, ваші знання як такі, ваші думки і ваші ідеї – ні, вкладіть все своє в розповіді героїв, в історії, а самі станьте збоку».

Все своє творче життя Джек Лондон дотримувався цього, адже власних спостережень було чимало!

Незвичайна історія звичайного хлопця

«Здавалося, що біля його колиски стояли якісь добрі чарівники, - так багато було йому дано. У нього було прекрасне обличчя – мужнє, вольове, з розумним лобом і ясними, по-дитячому чистими, веселими очима. Його сталевим м'язам міг позаздрити будь-який спортсмен, а вмінню привертати до себе людей – кожен політик. Що вже говорити до таланту оповідача, який завоював йому багатомільйонну аудиторію читачів і прихильників, зробив його книги й багато десятиліть після їх виходу в світ такими ж бажаними для любителів літератури, як і тоді, коли вони були видані вперше. Але цей добрий гігант ввійшов у життя не з парадного, а з чорного входу. У самому ранньому дитинстві він пізнав, яким просоленим буває трудовий піт, як болять змучені працею руки, якими жорстокими бувають ситі роботодавці», - такий портрет Джека Лондона представила Кіра Шахова, видатний український вчений-літературознавець.

Поява на світ Джона Гріффіта Лондона, майбутнього американського письменника, була не бажаною. Все дитинство Джека Лондона було напівголодним та нужденним. З десяти років він був єдиним у сім'ї, хто міг і мусив утримувати батьків. Ось такі штрихи його життєвого шляху подає Володимир Бурбан: « 13-річний чорнороб консервної фабрики з 80-годинним робочим тижнем, рознощик газет, розвізник льоду, прислужник кегельбану, «устричний пірат», «рибацький патруль», 15-річний матрос-стерновий, робітник джутової фабрики, кочегар на електростанції, п'яничка, що мало не втопився після чергового розчарування, забіяка з забіяк із сонячною щербатою усмішкою, учасник масового походу безробітних на Вашингтон, в'язень, скутий наручниками разом з довготелесим негром-бродягою, золотошукач, покликаний трубним гаслом півночі, затійник кругосвітніх подорожей і, протягом усього шістнадцяті наступних років, - автор 50 книг та безлічі газетних і журнальних публікацій, найзнаменитіший і найбільш високооплачуваний письменник у світі на початку минулого століття, окраса літературних салонів і політичних «тусовок», активний діяч соціалістичної партії Америки, від якої висувався кандидатом у мери Окленда і навіть на пост президента США».

І. Стоун "Моряк у сідлі"

Кого зацікавила біографія «останнього романтика» світової літератури, хто хоче ближче познайомитися з Джеком Лондоном – людиною та письменником – як він жив, як писав, чи був щасливий, від чого страждав? На ці та інші питання дає відповідь Ірвінг Стоун у своєму біографічному романі «Моряк в сідлі».

Що читати Джека Лондона

Дорогі читачі! Почніть власний шлях пізнання життя із захоплюючих творів великого американського письменника Джека Лондона. Цими книжками до пізньої ночі зачитувалися ваші батьки й матері, бабусі й дідусі. А мине зовсім небагато років, і ці ж книжки ви будете знаходити під подушками своїх дітей й онуків. Чому? Своїми книжками письменник наполегливо доводив, що в найтяжчих обставинах,найжорстокіших випробовуваннях людина не є безпорадною. Все вирішують її духовні якості, її воля, людяність, почуття морального обов'язку, віра.

Читайте!

Мартін Іден

Одним з найкращих творів Джека Лондона вважається роман «Мартін Іден». Роман про мрії та успіх. Автобіографічний образ Мартіна Ідена стає прикладом великих здібностей людини з народу. Простий матрос, завдяки надлюдській наполегливості й природному таланту, стає відомим письменником. Роман став своєрідним гімном творчим можливостям людини.

Біле Ікло

«Біле Ікло» — сувора і прекрасна історія клондайського вовка. У ній дух боротьби, звіриний оскал та криваві бійки, північна природа, жорстка у своїй справедливості. Проте у цій історії багато й добра та ласки, забавних пригод маленьких вовченят, любов та відданість – і вовча, і людська.

Поклик предків

«Поклик предків» — один з кращих творів Д. Лондона. У повісті розповідається про долю собаки, яка мусить вижити в умовах суворої дикої природи Аляски. Автор зосереджує увагу читача на законі, що управляє тваринним світом: виживає той, хто краще за інших вміє пристосуватися до змін у навколишньому середовищі. Ця повість – художнє переосмислення американської дійсності початку ХХ століття.

Серця трьох

«Серця трьох» — перлина творчого доробку Д. Лондона. Захоплююча історія Френсіса і Генрі Морганів, далеких потомків великого піратського капітана, які відправилися на пошуки скарбів свого легендарного предка, та прекрасної Леонсії, у яку закохані обидва, була не один раз екранізована. Проте навіть сама вдала екранізація не замінить тої чарівності та захоплення, яке ви відчуєте при читанні безсмертного романа Д. Лондона.

Північні оповідання

До збірки «Північні оповідання» увійшли твори, події в яких розгортаються наприкінці ХІХ століття на Алясці, де було відкрито чималі поклади золота і куди за легкою наживою вирушили тисячі відчайдухів. Вижити у тяжких, іноді навіть в екстремальних умовах допомагали наполегливість, невтомна праця, незламна сила духу, а головне – людяність.

Приходьте! Книжки Д. Лондона чекають на Вас!

Афоризми Джека Лондона

  • Кістка, кинута собаці, не є милосердя; милосердя — це кістка, поділена з собакою, коли ти голодний не менш за неї.
  • Істинне призначення людини – жити, а не існувати.
  • У кінці кінців людині дане всього одне життя – чому ж не прожити його як слід?
  • Граючи у незнайому гру, не роби першого ходу.
  • До чого ж важка задача – передати почуття та відчуття такими словами, на папері або вголос, аби той, хто читає або слухає, відчув те ж саме, що і ти.
  • У кожного своя мудрість в залежності від складу душі. Моя для мене так само безспірна, як і ваша для вас.
  • Життя досягає своїх вершин в ті хвилини, коли всі її сили спрямовані на здійснення поставлених перед нею цілій.
  • Це добре, що кохання так сильно зачепило твоє серце, адже чоловік, якого не ранить любов до жінки, — тільки наполовину чоловік.
  • Радість не в тому, що твоя робота користується успіхом, радість – коли працюєш.
  • Краще я буду яскравішим метеоритом, ніж вічною, але сонною планетою...
  • Не можна довіряти ілюзіям – за них завжди доводиться розплачуватися.
  • Тільки дійсність ніколи не бреше.
  • Людина не повинна бачити себе в істинному виді, життя тоді стає надзвичайно тяжке.
  • Життя завжди дає людині менше, ніж вона від нього хоче.
  • Нехай краще я буду попелом, ніж пилюкою. Нехай краще погасне моє полум'я в яскравому спалаху, ніж пліснява задушить його!
 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу