27 січня - 125 років від дня народження українського поета, перекладача, лауреата Шевченківської премії Павла Тичини

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 26 січня 2016 21:51
Павло Тичина

Зі збірки «Сонячні кларнети», однієї із наймузикальніших творінь у світовій поезії, почалося сходження П. Тичини на Голгофу слави. Справді, читаючи вірші із «Сонячних кларнетів», ми нібито сприймаємо не тільки словесно-поетичний, а й музичний твір, виконаний злагодженим оркестром.

Поетові були дані чутлива душа й відкрите серце, які сприймали найменші порухи живої природи та людських почуттів. Так поетично змальовував П. Тичина природу у своїх поезіях, так бачив та пізнавав світ та власну душу.

Штрихи до портрета Павла Тичини

Музикальність:

  • Мав абсолютний музичний слух, чудовий голос.
  • Глибоко розумів і відчував образи, драматургію, гармонію, форму, колорит музичного твору.
  • Грав на кларнеті, гобої, бандурі, фортепіано, скрипці, арфі.
  • Виконував вокальні твори під власний супровід на роялі чи бандурі.
  • Майстер диригування.
  • Автор музичних творів.
  • Захоплювався творчістю К. Стеценка, М. Леонтовича. Цінував талант О. Петрусенка.
П. Тичина "Автопортрет"

Малярство:

  • Колекціонував картини В. Касіяна, М. Глущенка, М. Дерегуса, О. Шовкуненка. Захоплювався роботами М. Приймаченко. Одна з улюблених картин – «Весняна ніжність» М. Глущенка.
  • Пристрасно любив малювати. Навчався цьому мистецтву у М. Жука.
  • Автор багатьох акварельних пейзажних робіт, що вражають «опуклістю, зримістю, майже фізичною відчутністю барв». Малював олівцем, зокрема автопортрети.

Гармонія з природою:

  • Захоплено слухав світ.
  • Любив і розумів природу – ліси, гаї, поля, річки, пагорби, гори.
  • Умів помічати в них красиве і цікаве.

Лінгвістичні здібності:

  • Вивчив турецьку, іранську, вірменську та основні західноєвропейські мови.

Цікаво знати!

Сонячні кларнети

2013 року у Франції вийшла збірка «Сонячні кларнети». До неї увійшли поезії 38 українських авторів від класиків до сучасності. Віршами П. Тичини з його однойменної збірки відкривається ця книга.

Що читати

П.Тичина «Сонячні кларнети»

Поезії збірки несуть глибоко людяний світлий настрій, жадання гармонії, зворушливу відкритість почуттів. Кожен вірш має свою музику. Вона лунає то мелодією органу, то плачем скрипки у віршах «Танцюють згуки на дзвіниці...», створюючи емоційний настрій суму. То чується журлива, повільна, легка мелодія фортепіано, коли ми читаємо філософські роздуми про життя в поезії «Гей над дорогою стоїть верба...». Легке піднесення, сонячний настрій літа, радість відчуваємо, читаючи вірш «Гаї шумлять...», і звуки сопілки, легкі та дзвінки, злітають з кожного слова. Звуки арфи зриваються з кожного рядка вірша «Арфами, арфами...», підкреслюючи мальовничість весняного пейзажу, все молоде й запашне навкруги. Проте це не ідилія: «в душі я ставлю світлий парус, бо в мене в серці сум», - писав поет.

Сонячні кларнети

Збіркою «Сонячні кларнети» П. Тичина створив гармонійний світ і запрошує нас до нього: радійте, будьте щасливі!

Читайте збірку П. Тичини «Сонячні кларнети» зимовими вечорами, зігрійте душі теплом і сонцем тичинівського вірша.

Відомі літературознавці про ранню творчість П. Тичини

«Музичність заполонила все його світосприйняття, і саме слово зробилося для поета не стільки способом висловлювання тих чи інших думок і почуттів, скільки шляхом до виявлення звуку, який сам по собі народжує думки і почуття. З духу музики зародилася ця лірика»

В. Стус

«Кларнети – це сурми світла, космічного ритму, трембіти, зіткані з проміння. Їх легкий граючий ритм, високе й дзвінке голосіння, граціозні форшлаги і фіоритури, розложисте стакато і лагідне легато чуються в деяких поезіях Павла Тичини зовсім виразно »

А. Ніковський

«Тичина – це вишуканий естетизм, вроджена інтелігентність, які, безперечно, допомагали, а шляхетність духу давала можливість чути те, чого не чують інші. Його зір не спинявся на другорядному, а бачив світло і музику, око схоплювало космос у всій повноті. І з цього народжувалася симфонія слова – перетинання звуків, голосів і нот, акордів»

Д. Дроздовський

«Для «Сонячних кларнетів» він вибрав лише ті поезії, де «синтез мистецтв» сягнув довершеності. Мабуть, розуміючи, що вдалося піднятися до засадничо нової літературної якості»

Г. Клочек

«Такого поетичного синтезу не сягнула жодна стильова система української літератури: потрібен був лиш модерний символізм в особі геніального П. Тичини»

М. Наєнко

«Замислений мрійник, з м'якою, чулою душею, заслуханою в згуки наокружної природи, в одгомін космічних з'явищ, у світову гармонію, радісний пантеїст (той, хто обожнює природу)якому все навкруги шепоче йому одному зрозумілі мелодії і який сам мріє вголос чудовим, то сильним, то музики повним віршем – такий перед нами став тоді Тичина»

С. Єфремов

«Павло Григорович Тичина — це шукання й шукання, праця й вимогливість і, нарешті, вміння з безконечного плину образів відібрати найсвіжіший, наймісткіший, наймузикальніший...»

Олесь Гончар

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу