Найвідоміша українська різдвяна пісня крокує планетою

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 26 грудня 2017 11:53

leontovyhУ ці святкові передноворічні та різдвяні дні лунає по всій планеті мелодія нашого «Щедрика».

Її виконують на різних інструментах, хором, акапельно, у супроводі симфонічних оркестрів та сучасних гуртів. Ллється мелодія, повідомляючи ангельськими дзвонами про наближення народження маленького Ісуса. Різними мовами світу співається про ластівку, яка прилетіла до господи провістити багатий рік для родини. про те, що кожен дзвін у світі прославляв Ісуса в ніч, коли він народився.narodyvs

Варто лише раз послухати «Щедрик», щоб його музичний чар полонив назавжди.

leontovyh_2Коли і як пісня завоювала світ

«Щедрик» - то твір, осяяний промінням генія, який посяде не останнє місце в світовій музичній літературі», - писав композитор Пилип Козицький. Так і сталось. Згармонізував "Щедрик", на основі народної мелодії і слів визначний диригент і композитор Микола Леонтович. Всесвітньо відома обробка «Щедрик» належить до тих, над якими Микола Леонтович працював майже усе життя.

Вперше пісню, написану композитором Миколою Леонтовичем, було виконано хором Київського університету в 1916 році. Між 1901 і 1921 Леонтович створив п'ять версій пісні, але тільки версія 1916 року його влаштувала настільки, що він дозволив її виконувати.pisnja

1921 року різдвяну пісню було виконано в Карнегі-Холл у Нью-Йорку. Перший запис пісні був зроблений ще в 1922 році в Нью-Йорку, виконав її український хор під керівництвом Олександра Кошиця. Вона так сподобалась американцям, що у 1936 році Пітер Вільговський, українець за походженням, здійснив переклад Щедрика, який отримав назву Carol of the bells. Саме в цьому варіанті пісня отримала всесвітню славу.

Колядка дзвонів широко використовується в рекламі, її версії звучать у таких американських телесеріалах: «Південний парк», «Сім'янин», «Суботній вечір у прямому ефірі». Ця мелодія створила різдвяний настрій у таких фільмах, як «Сам удома», «Сам удома 2: Загублений у Нью Йорку», «Гаррі Поттер».

Слухаємо

Чотире яскравих варіанта виконання «Щедрика», які у будь-який час року змушують відчути справжній дух Різдва.pisnja_2

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу