До 75-ліття від Дня народження В. Рутківського

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 13 квітня 2012 01:35

Народився письменник 18 квітня 1937 року в с. Хрестителеве Чорнобаївського району Черкаської області.

Навчався в Одеському політехнічному інституті. Закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. Максима Горького.

Літературну діяльність Володимир Рутківський розпочинав як поет. У його доробку поетичні збірки «Краплини сонця», «Плоти», «Повітря на двох», «Відчиніть Богданкове вікно», «Рівновага», «Знак глибини», «День живої води».

Потім Рутківський став писати переважно твори для дітей та юнацтва: повісті «Аннушка», «Гості на мітлі», «Бухтик з тихого затону», «Канікули у Воронівці», «Намети над річкою», «Слуга баби-Яги»; повість-легенда «Сторожова застава», книга нарисів «Земля майстрів», п'єса-казка «Прибульці»; історичний роман «Сині Води», книга про німецьку окупацію під час Другої світової війни «Потерчата».

За радянських часів зазнавав неодноразових звинувачень в українському націоналізмі, його твори відмовлялися друкувати у єдиному на той час дитячому видавництві України «Веселка», проте в перекладі російською мовою приймалися до друку у видавництвах Москви.

Широке визнання в незалежній Україні Рутківському принесла пригодницька трилогія про джур, видана видавництвом «А-ба-ба-га-ла-ма-га»: «Джури козака Швайки» (2007), «Джури-характерники» (2009), «Джури і підводний човен» (2010).

Як народилися історичні книги В.Рутківського?

Історія здавна його вабила. У школі навіть очолював археологічний гурток, який брав участь у розкопках найдавнішого поселення України в околицях рідного села. І Володимир Рутківський засів за книжки. Його манить те, що досі залишається невідомим. Чому Іллю Муромця, який народився в Чернігові, а похований у Києво–Печерський Лаврі, повністю собі "привласнила" Росія? Одесит пише повість "Сторожова застава", в якій подає інакший погляд на усталені події.

Чому про битву на Синіх Водах, яка була за 18 років до Куликовської, ніхто не згадує? Адже саме після неї була визволена Україна від монголо-татарського іга! І В. Рутківський створює великий роман для дітей "Сині Води".

Народившись на Черкащині, письменник не міг оминути й козаччини. Але манять його не переможні баталії та славні гетьмани, а самі початки. Звідки взявся цей відомий на весь світ феномен народного лицарства? Так з'являються "Джури козака Швайки". Але шлях до читача у цього твору був дуже довгий. 15 років пролежав рукопис у письменницькому столі! І жодному видавництву в часи найбільшого дефіциту текстів для дітей не було до нього діла. Не друкували тому, що не збирався В.Рутківський міняти українську літературу на якусь іншу. І далі писав рідною, хоча міг би стати потроху класиком радянським, перекладаючи свої власні твори. Так В.Рутківський вирішив остаточно податися у "внутрішню еміграцію". Себто, писати в стіл. Нарешті, на 70-му році життя В.Рутківський витягає щасливий квиток: "Джури козака Швайки" виходять у видавництві "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" в чудовому оформленні Максима Паленка. Так книжка знайшла свого читача. У 2007 році вийшла перша частина історико-пригодницької трилогії для підлітків про добу козацтва "Джури козака Швайки". Письменник вже у поважному віці, але треба встигнути написати продовження. Кожного ранку він сідає за комп'ютер і творить по кілька годин. Так з'являється продовження. У 2009 році – "Джури–характерники", у 2010 році – "Джури і підводний човен". Ці книжки – своєрідний підсумок ідейних і художніх шукань В. Рутківського в царині історичної тематики. Ці книжки принесли йому заслужене визнання.

Про успіх трилогії "Джури козака Швайки","Джури–характерники","Джури і підводний човен".

Трилогія В. Рутківського "Джури козака Швайки", "Джури-характерники", "Джури і підводний човен".Трилогія про джур і козака Швайку має неабиякий читацький успіх. Загальний наклад книг вже сягає десятків тисяч, а загальний обсяг їх складає понад тисячу сторінок. Нічого схожого за двадцять років Незалежності створено для дітей не було.

Трилогія В.Рутківського завжди в лідерах: друге місце у Всеукраїнському рейтингу «Книжка року», перше – у рейтингу радіослухачів.

Останнім часом «Джури...» здобули поважні літературні премії «Літакценту» та Бі-Бі-Сі, а також Національну премію ім. Тараса Шевченка - 2012.

Якщо...

Ви бажаєте поринути у світ пригод

Вам подобаються гостросюжетні романи

Вам до душі «хлопчачі» книжки і справжні чоловічі вчинки

Ви хочете пережити разом з героями різні почуття: радість і гнів, біль і насолоду, сльози і сміх

Ви не боїтеся опинитися в часах сивої давнини Київської Русі серед характерників і мореплавців

Ви хочете прочитати книжку разом з усією родиною,

...тоді обирайте трилогію про джур!

Приємного Вам читання разом з книжками В.Рутківського!

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу