До 105-річчя від Дня народження Миколи Трублаїні

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Понеділок, 23 квітня 2012 19:18

Це письменник, який був постійно у дорозі, який і свою творчість, і власне життя присвятив мандрівкам і пригодам, щедро, щиро, талановито розповівши про них у своїх книгах. Для вас, хлопчики та дівчата, писав М.Трублаїні. Візьміть у руки його книги, відкрийте їх і ви втамуєте свою «мандрівну та пригодницьку спрагу».

Життя М.Трублаїні було не менш «пригодницьке», ніж його твори. Давайте здійснемо мандрівку в біографію М.Трублаїні , зазирнемо до деяких подій, якими жив-подорожував невтомний письменник-мандрівник.

Мандрівка у дитинство

Народився Микола Трублаїні 25 квітня 1907 року в селі Вільшанці на Вінниччині. У 1915 році Микола вступає до Немирівської гімназії, але довго в ній учитися не довелося: хлопчик тікає на фронт першої світової війни! Та, на жаль – чи на щастя? – втеча не вдалася: хлопчик зірвався з підніжки вагона, до якого причепився, пошкодив ногу, а тому й не добрався до фронту.

Мандрівка в юність

У 17 років юнак починає співпрацювати з вінницькою міською газетою. Від роботи його посилають на Всеукраїнські курси журналістики до Харкова. Це був кароокий, стрункий юнак у солдатський шинелі. Серед однокурсників його вирізняла величезна працездатність, гостре відчуття усього нового, принциповість, щирість почуттів, кришталева чесність. Він ніколи не витрачав час на теревені, а багато працював! Навчаючись на журналістських курсах, він водночас встигав працювати кореспондентом у кількох газетах. Йому доводилося багато ходити-їздити, тож повертався додому пізно. Тоді Миколі однокурсники й дали італізоване призвісько-жарт Трублаїні, порівнюючи М.Трублаєвського (справжнє прізвище)з італійськими журналістами, які мали вроджену непосидючисть. Так воно і стало для нього на все подальше життя літературним псевдонімом-прізвищем.

Мандрівка в мандрівки

Після закінчення журналістських курсів М.Трублаїні багато подорожує. Він бачить далекі краї, накопичує враження і матеріал, який так потрібен у професії журналіста.

1929 рік, квітень – червень: тропічний рейс легендарного криголама «Літке», на якому в ранзі рядового матроса Микола Трублаїні проплив морями-океанами від Севастополя до Владивостока.

1929 рік, липень – жовтень: небезпечна подорож на тому ж самому криголамі, але вже рейсом арктичним – від Владивостока до острова Врангеля, та вже не матросом, а кочегаром!

1930 рік. Здійснює мандрівку на криголамі «Сибіряков» до суворої і таємничої Землі Франца-Йосифа.

1931 рік. Подорож до Сибіру, на ріку Ангару.

1932 рік. Плавання на криголамі «Русанов» Білим морем. А далі мандрівки до Карелії, на Кольський півострів, у Крим, на Кавказ.

Мандрівка до дітей

Багатющі враження від численних мандрівок М.Трублаїні описав у нарисах, оповіданнях. Саме з них він і визначив остаточно головне покликання свого життя – писати для дітей! З'являються пригодницькі повісті «Лахтак» та «Шхуна «Колумб», роман «Глибинний шлях». М.Трублаїні не тільки писав для дітей, він створив перший у світі клуб юних дослідників Арктики і став його капітаном. На початку шкільних канікул, 1 січня 1935 року, вагон з вихованцями клубу, найменований «Криголам на колесах», вирушає до Мурманська на чолі зі своїм капітаном у першу подорож дітей за Полярне коло!

Потім був створений клуб юних дослідників підводних глибин, з вихованцями якого М.Трублаїні мандрує узбережжям Чорного моря.

Твори Миколи Трублаїні

Остання мандрівка письменника

Коли фашисти напали на його країну, М.Трублаїні відразу ж став кореспондентом в одній із газет діючої армії. За завданням редакції Микола Петрович їде на передову. Жорстокий бій, що спалахнув несподівано, застав Трублаїні в окопах. І хоча він як журналіст мав право відійти в тил, М. Трублаїні не полишив поле бою, а підмінив пораненого кулеметника.

4 жовтня 1941 року машина з журналістами потрапила під ворожий вогонь. Від вибуху бомби Микола Петрович Трублаїні був важко поранений і наступного дня помер у санітарному поїзді. Поховано письменника неподалік залізничного насипу поблизу міста Ровеньки на Донбасі.

Мандрівка книг М.Трублаїні

Книги М.Трублаїні і сьогодні кличуть юних читачів-романтиків у захоплюючі мандрівки. Адже дороги цих мандрівок – і молоді, і вічні.

В нашій бібліотеці є його книги «Лахтак», «Шхуна «Колумб», «Глибинний шлях».

Приходьте! Читайте! Вам відкриється захоплюючий світ пригод та мандрівок, адже з книг М.П.Трублаїні промовляє до вас, діти, гаряче серце письменника-романтика.

 

Коментарі 

 
+3 #1 rool 03.11.2012 12:53
:sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: :-| :-* :D :lol: :-) ;-)
 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу