До 105 –річчя від дня народження Астрід Ліндгрен

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Середа, 24 жовтня 2012 11:56
Пеппі-Довга панчоха

Астрід була звичайною дитиною, такою, як її ровесники. Але особливістю її було те, що вона ніколи не розлучалася із книгою. Вона була найзапеклішим читачем шкільної та сільської бібліотек, де читала все підряд.

У Астрід Ліндгрен, як і у більшості дітей, у дитинстві було прізвисько. Але Астрід не ображалася, адже звали її малою «Сельмою Лагерлеф» (дитяча письменниця). Сталося це так. Астрід, як ви вже знаєте, дуже багато читала, а тому і шкільні твори писала найкраще. Один із них – «Життя у нашій садибі» - отримав першу шкільну нагороду і був надрукований у місцевій газеті. Відтоді однолітки стали називати Астрід малою «Сельмою Лагерлеф».

Після школи Астрід переїхала у Стокгольм. Їй довелося працювати на кількох роботах: вона була і секретаркою в Королівському товаристві автомобілістів, і в книжковому видавництві. А коли вийшла заміж, то перестала працювати і майже весь час займалася своїми дітьми та писала книжки.

Ліндгрен написала 35 всесвітньо відомих книг. Дві книги стали найбільш популярними: «Пеппі Довгапанчоха» та «Пригоди Карлсона».

«Андерсен наших днів», «чарівниця зі Швеції», «мама Карлсона» – як тільки не називали Астрід Ліндгрен, найзнаменитішу казкарку у світі.

Чому писала саме для дітей?

Сама письменниця відповідала: «Я хочу писати для таких читачів, які здатні творити чудеса. А чудеса творять діти, коли читають книги. Вони беруть наші убогі слова та думки, вони вселяють у них життя і блиск...»

Хто ж надихає її на створення дивовижних книг для дітей?

І на це запитання журналістів Астрід Ліндгрен однозначно відповідала, що одна-єдина дитина на світі може її надихати: та, якою була колись вона сама. Може, тому її твори так подобаються дітям. До останнього дня у душі А. Ліндгрен жила дитина, тому так добре вона розуміла дитячу душу і так правдиво та переконливо змогла описати життя дітей. Маленькі читачі вірили і вірять своїй улюбленій письменниці, довіряють їй у листах свої радості, тривоги та переживання.

Листів на її ім'я було дуже багато. Частенько на конвертах замість адреси Астрід Ліндгрен дитячим почерком було виведено: «Швеція, Стокгольм, Карлсону» або «Дівчинці Пеппі Довгапанчоха». І листи знаходили свого адресата, бо цих героїв знають усі!

А це і є найголовніше визнання для шведської дитячої письменниці – незгасаючий інтерес до її творів та любов дітей. Хоча відзнак та нагород, які А. Ліндгрен отримала за свою творчість, дуже багато. Цікаво, що Астрід Ліндгрен двічі отримала Андерсенівськову премію.

Цікаво знати, як з'явилися-народилися Пеппі та Карлсон, герої головних її книжок?

Про Пеппі можна сказати прислів'ям: «Не було б щастя, та нещастя допомогло». Карін, маленька донечка Астрід Ліндгрен, тяжко захворіла. Вона лежала в ліжку кілька довгих місяців і просила матусю розповідати їй якісь історії. Астрід Ліндгрен уже й не знала, що розповідати, тоді доня сказала: «А ти розкажи про Пеппі Довгапанчоху». Так письменниця почала вигадувати дивовижні пригоди, які б відповідали незвичайному імені дівчинки. Ось так і народилася перша героїня Астрід Ліндгрен – рудоволоса весела дівчинка.

Малюк і Карлсон

Цікаво, що Карлсон з'явився на світ теж завдяки Карін. Вона дуже не любила залишатися дома сама, як і всі діти. Тому вона попросила розказати про доброго дядечка, який прилітає до дітей, коли вдома нікого немає: ні друзів, ні песика, ні кицьки. Астрід Ліндгрен так розповідала читачам про свою «зустріч» з Карлсоном: «Він сам прилетів до мене, коли я не могла довго заснути. Сів на ліжко і запитав, де можна знайти Малого. Це був товстенький чоловічок із пропелером на спіні і кнопкою на животі. Він назвався Карлсоном, що живе на даху.» А до письменниці він прилетів тому, що вона написала книжку про найкращу у світі дівчинку. Звісно ж письменниця дала йому адресу Малого, і Карлсон відтоді там і оселився.

Астрід Ліндгрен придумала багато героїв: це і детектив Калле Блюмквіст, брати Лев'яче Серце, Роня, дочка розбійника, Міо. Всі вони стали улюбленими героями дітей всього світу. Адже їх вирізняє безпосередність, допитливість, винахідливість, а пустування поєднуються з добротою, серйозністю і зворушливістю. Казкове і фантастичне у творах письменниці переплітається з реальними картинами життя звичайного шведського містечка.

Діти, читайте книжки А.Ліндгрен! Вони подарують вам незабутні хвилини радості, світла і тепла! Разом з її героями ви будете творити чудеса! У це вірила письменниця.

Цікаві факти!

  • За творами А. Ліндгрен знято більше 40 фільмів, телесеріалів, мультфільмів, театральних вистав та мюзиклів.
  • У Швеції засновано Міжнародну премію пам'яті Астрід Ліндгрен. Премія вручається щорічно окремим письменникам або організаціям, чия діяльність спрямована на заохочення до читання серед дітей та молоді.
  • Завдяки А. Ліндгрен вперше у світі прийняли закон, що забороняв тілесні покарання та інші види насильства з боку батьків по відношенню до дітей.
  • Завдяки її виступам в пресі з проблем жорстокого поводження з тваринами був прийнятий закон про захист тварин, який отримав назву «Закон Ліндгрен».
  • Премії та відзнаки, які отримала Астрід Ліндгрен:
  • Медаль Нільса Хольгерссона
  • Веселий орден Посмішки
  • Диплом почесного доктора університету Лінчепінге
  • Золота Медаль Ганса Хрістіана Андерсена (двічі!)
  • Незвичайний подарунок отримала Астрід Ліндгрен в 1997 році в день свого 90-річного ювілею – 350 дерев, що їх посадили 350 депутатів шведського парламенту.
  • Астрід Ліндгрен проголошено жінкою століття.
  • В 1997 році письменниця отримала «зіркову прописку». На її честь названо одну із малих планет в Сонячній системі.

Ми впевнені, що і ви читали більшість з її творів, тому з задоволенням пограєте! Ми вирішили запропонувати вам літературну вікторину за творами А.Ліндгрен.

Можна перевірити свої знання просто зараз, для себе, а якщо ви хочете прийняти участь у конкурсі і побачити своє ім'я серед переможців, то укажіть своє прізвище та ім'я, школу, клас та відповідайте на запитання. Грайте!

 

Коментарі 

 
+1 #1 анна 13.05.2015 20:02
:lo :lol: :-) :P l: дуже гарно у мене за це дві 12 :-* :D :D
 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу