8 лютого — 185 років від дня народження Жуля Верна

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Субота, 09 лютого 2013 15:47

Важко знайти країну, діти якої не читали б пригодницькі й науково-фантастичні романи великого французького письменника Жуля Верна. Він був і залишається невмирущим супутником юності. Вже перші романи принесли йому всенародне визнання. З появою друком книжок французького письменника вони відразу перекладалися на інші мови і поширювалися в усьому світі. Сучасники називали його «винахідником без майстерні». А задумав він описати усю земну кулю — природу різних кліматичних зон, тваринний і рослинний світ, вдачу і звичаї усіх народів планети. Свій надзвичайний задум він втілив у багатотомній серії романів, які назвав «Незвичайні подорожі».

Творчий доробок Жуля Верна вражає масштабністю. Серія містить 63 романи і 2 збірки повістей та оповідань, виданих у 97 книжках. Працював письменник над «Незвичайними подорожами» понад 40 років. Його романи одразу після виходу у світ ставали знаменитими. Хто не пам'ятає ще з дитинства ці літературні шедеври: «Подорож до центра Землі», «Від Землі до Місяця», «Діти капітана Гранта», «Двадцять тисяч льє під водою», «П'ятнадцятирічний капітан», «Навколо Місяця», «Подорож навколо світу за 80 днів».

Серед персонажів «Незвичайних пригод» можна знайти представників усіх людських рас і націй, народів і племен. Галерея образів, що включає кілька десятків тисяч персонажів (населення цілого міста!), надзвичайно багата за етнічним походженням. У цьому відношенні з Жулем Верном не може конкурувати ніякий інший письменник.

Як прийшов Жуль Верн до письменництва?

Дещо з біографії

Жуль Верн з дитинства мріяв про подорожі, адже народився майбутній письменник 8 лютого 1828 року у місті Нанті, великому порту, що лежить на березі річки Луари. Будинок Вернів знаходився на острові Фейдо, що височів на середині ріки і здавався малому Жулю величезним кам'яним кораблем, що пливе вниз Луарою. З балкона було видно міські квартали, мости, зелені луки заріччя, а вдалині – океанські судна, які манили в дальні краї. І в 11 років майбутній письменник вирушив у свою першу мандрівку. Літнього ранку 1839 року, взявши торбинку з одягом, книжками і двома жменями сухарів, Жуль потайки пішов з дому і найнявся юнгою на шхуну «Коралі», яка вирушила до Індії. Зникнення хлопчика вдома помітили не відразу, а потім на паровому катері наздогнали судно вже в гирлі річки, на порозі океану, і повернули маленького мандрівника додому.

Шість років Жуль Верн був учнем Нантського королівського ліцею. Вчився гарно, навіть отримав другу премію з риторики, мистецтва красномовства. Але найбільше захоплювався географією, яка розкрила перед ним весь багатий земний світ.

Батько письменника був адвокатом. Жуль Верн мав продовжити родинну справу, тому вступив до Паризької школи права, яку закінчив у 1849 році. Але працювати юристом не захотів, бо зрозумів, що його покликання – література. На той час Жуль Верн уже був знайомий з письменниками В. Гюго, Т. Готьє, А. Дюма. Під впливом останнього почав писати п'єси. Перша з них – «Зламані соломинки» — була поставлена А. Дюма на сцені його історичного театру. Але інші п'єси Жуля Верна успіху не мали. В цей час від батька прийшов лист, в якому він наполягав повернутися у рідне місто Нант, щоб працювати адвокатом у його конторі. Жуль Верн відповів: «Доля прикувала мене до Парижу. Пізніше я зможу стати хорошим літератором, але ніколи не зроблюсь нічим, крім поганого адвоката... Єдина кар'єра, яка мене захоплює і до якої я прагну: література».

Ці слова стали пророчими. Адже згідно з даними ЮНЕСКО, за кількістю перекладів мовами світу книги Жуля Верна займають третє місце, поступаючись лише творам сценаристів студії Уолта Діснея та книгам Агати Крісті.

Цікаве про письменника

Якби видавці Книги рекордів Гіннеса вирішили визначити, про якого письменника 19 століття існує більше легенд і чуток, то в перших рядках, без сумніву, було б ім'я французького письменника Жуля Верна.

За однією версією він – невтомний мандрівник, який об'їхав увесь світ і змалював власні пригоди і спостереження. За другою – він ніколи й нікуди не виїжджав, а писав, користуючись книгами географів. За третьою – був він літературним секретарем Александра Дюма і справжнім автором «Трьох мушкетерів». Четверта легенда стверджує, що ніякого Жуля Верна не було взагалі. Це колективний псевдонім, під яким писала група людей.

Сам письменник не спростовував ці легенди. Він рідко спілкувався з пресою, ніколи не говорив про особисте життя і навіть друзям не відкривав таємниць своєї творчості.

Українська письменниця – перша перекладачка творів Жуля Верна

Марко Вовчок – перша перекладачка творів Жуля Верна українською та російською мовами. Жуль Верн надав виняткове право на перекладання своїх творів Марії Олександрівні, з якою був особисто знайомий і якій цілковито і безумовно довіряв як кваліфікованому перекладачеві та бездоганному знавцеві французької мови. Українська письменниця переклала 15 пригодницьких та науково-фантастичних романів Жуля Верна і цим посприяла залученню широкої аудиторії до читання найкращих творів світової літератури.

Геніальні передбачення Жуля Верна:

Жуль Верн. 20000 льє під водою.

«Що б я не вигадав, все це буде поступатися істині, бо настане час, коли досягнення науки перевершать силу вигадки».

Жуль Верн

Із 108 наукових передбачень письменника-провидця на сьогодні не справдилось лише 10!

Жуль Верн перечитував велику кількість наукових журналів, знайомився з науковими гіпотезами і це ставало поштовхом для його творчості. Про це свідчать картотека, яка містить понад 20 000 зошитів з відомостями з усіх галузей людських знань, що залишилися після смерті письменника. Згодом вже його фантастичні твори сприяли розвитку науки і техніки, його наукові передбачення справджувалися один за одним. Вже давно увійшли у наше життя пристрої, що придумав та описав Жуль Верн: скафандри для занурення під воду, вертоліт, автоматична зброя, електромобілі, підводні човни, телевізори, телефони, міжпланетні подорожі та багато іншого. А башта у центрі Парижу за описом дуже нагадує Ейфелеву вежу.

Роман «П'ять тижнів на повітряній кулі» спонукав людство до нових географічних досліджень. 1863 року англійці Спік і Грант, що вийшли із Занзібара в 1860 році, досягли того місця, де Ніл витікає з озера Вікторія, утворюючи кілька водоспадів, — зовсім так, як це описано в романі.

Мрія письменника про повітряні подорожі втілилася в життя через два десятиліття, коли з'явилися перші керовані повітряні кораблі – дирижаблі, що могли літати проти вітру. Видатний російський вчений, засновник космонавтики К. Ціолковський запозичив у Жуля Верна ідею температурного керування і застосував її для свого суцільнометалевого дирижабля, але вже на базі зовсім іншої техніки, техніки 20 століття.

Він описав метро підземне...

«Чотири концентричні кільця залізничних колій тепер утворюють цілу транспортну мережу(...), завдяки застосуванню нових матеріалів потяги стали дуже легкими. Кожні десять хвилин вони забирають і везуть у своїх швидких і зручних вагонах тисячі пасажирів».

І повітряне...

«Кожна з цих колій була прокладена вздовж бульварів(...) на елегантних бронзових колонах, скріплених каркасом(...). Цей довгий віадук, що несе залізничну колію, являє собою закриту галерею, в якій ті, що там прогулюються, укриті від дощу і сонця(...) ».

Він передбачив, що автомобіль стане одним із головних засобів пересування...

«Незліченні машини борознять бруківку бульварів; усі вони їдуть без кінської тяги; їх рухає невидима сила – мотор, в якому відбувається згорання газу(...). Мотор Ленуара застосовується як двигун».

Письменник уявляв та описав, як будуть керувати машиною...

«Механік, сидячи на своєму сидінні, керував рульовим колесом, а педаль, розташована під його ступнею, дозволяла регулювати хід автомобіля».

Жуль Верн передрік перенаселеність...

«Париж зламав свої кордони ще 1843 року, й ніщо тепер його не стримує(...) він поглинув увесь департамент(...) стало просто неможливо розміститися у столиці, занадто малої для п'яти мільйонів мешканців(...). У багатьох кварталах уже немає житла бодай для ще однієї людини(...)».

І забрудненість навколишнього середовища...

«У десяти льє від Парижа не залишилося ні природи, ні атмосфери». (Сучасний Париж – це збита разом добра сотня тисяч будівель, між якими височіють труби, що прикрашають десятки тисяч заводів).

На його честь

Ювілейні монети "Жуль Верн".Перший електричний підводний човен, побудований у 1886 році двома англійцями, було названо «Наутілусом» на честь вернівського судна. Перший атомний підводний човен, спущений на воду в 1955 році, також називався «Наутілус». В березні 2008 року на орбіту було виведено перший безпілотний вантажний корабель, створений Європейським космічним агентством. Його назва «Жуль Верн».

Коли на Землю було вперше передано фотографії зворотної сторони Місяця, одному з місячних кратерів було присвоєне ім'я «Жуль Верн».

У 2005 році з нагоди 100-річчя з дня смерті Жуля Верна у Франції було випущено серію срібних монет номіналом 1,5 євро:

«Жуль Верн» «На Місяць» «Навколо світу» «20 000 льє»

У такий спосіб вдячне людство уславлює ім'я людини, яка подарувала нам неоціненний дар – книги! Приємного Вам читання та цікавих подорожей разом з книгами Жуля Верна!

 

Коментарі 

 
0 #1 Ігор 11.02.2013 23:20
Чудова стаття!
Жюль Верн - один з моїх найулюбленіших письменників. Його пригодницькі фантастичні романи захоплюють від першої і до останньої сторінки.

Раджу прочитати "Подорож до центру землі" Книжка просто супер!
 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу