Наталя Забіла – 110 років від дня народження

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Субота, 02 березня 2013 15:40

Оповідання Наталі ЗабілиПроте визначальною віхою на творчому шляху Наталі Забіли стає «Ясоччина книжка», яка виходить друком у 1934 році. Цій невеличкій за обсягом збірочці судилося велике і славне життя. Вона і зараз залишається одним з найулюбленіших творів дітвори.

За півстоліття плідної роботи Наталя Забіла написала біля двохсот різних за тематикою та жанром творів: вірші, оповідання, повісті, драматичні поеми, розповіді про рідну країну, життя народу, про сучасний світ і відносини між людьми. Її твори – це зразки високої мистецької якості, яким притаманні класична простота поетичної розповіді і водночас виразність та образна ємкість. У цьому й криється один з основних секретів незмінної популярності її творів.

«Всю творчість Н. Забіли можна сміливо назвати материнською піснею, цікавою, барвистою, розумною, клопіткою, дбайливою. Як мати, розповідає Н.Забіла дітям казки, сама їх створюючи. Як мати, Н.Забіла веде з дітьми розмову у своїх віршах і оповіданнях про все, що їх цікавить». Так про творчість Наталі Забіли писав Валентин Бичко, а закладалися ці основи творчості з її дитинства.

Вірші Наталі ЗабілиНародилася майбутня письменниця у дворянській родині з великими мистецькими традиціями. Мала Наталя виховувалася в атмосфері сердечних взаємин, у родині, де любили поезію, живопис. Вона згадувала, що батькова рідна тітка була дружиною талановитого російського художника Миколи Ге. А мати закінчила художнє училище, гарно малювала, любила вірші і читала їх напам'ять своїм дітям, вкладаючи спати, - замість колискових. Дітей у родині було семеро, Наталя серед них – друга дитина. Не дивно, що майже всі діти змалку любили малювати, писати вірші та казки – це було їхньою найулюбленішою розвагою. Тому дівчинка Наталочка написала свій перший вірш у чотирирічному віці. Про це поетеса розповідає: «Сидимо, бувало, біля столу, малюємо й проказуємо хором усім нам відомі вірші. Одного разу сиділи отак, коли це я й кажу: «Арифметика любить свою Метику, часто гуляє та її стрічає!» ». Вже тоді, у 4-річному віці дівчинка мала чуття до слова, хоча інколи не знала й значення цих слів. З дитинства слова, легко римуючись, складали строфи – і народжувались вірші.

Наталя Забіла закінчила історичне відділення Харківського інституту народної освіти. Ще в студентські роки Наталя пише твори для дітей. Довгий час була редактором журналу «Барвінок». Поетеса широко відома як перекладач і популяризатор в Україні дитячої літератури інших народів. Їй належать переклади творів О. Пушкіна, М. Некрасова, А. Барто, С. Маршака, К. Чуковського. Плідно працювала і в галузі перекладу з французької, польської та інших мов. Твори письменниці перекладено багатьма мовами. Крім того, Наталя Забіла була автором підручників «Читанка» для другого класу (1933) і «Читанка» для третього класу (1939), які перевидавалися кілька разів.

Запитуйте в бібліотеках книжки Наталі Забіли.

Бажаємо маленьким читачам гарного читання разом з батьками і книжечками Наталі Забіли.

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу