105 років від дня народження Миколи Носова

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Четвер, 21 листопада 2013 00:35

Літературний доробок М. Носова умістився в чотирьох томах його творів. Проте кожен його твір, виходячи у світ, ставав справжнім бестселером. А його повість «Вітя Малеєв в школі і дома» принесла письменнику загальнолітературне визнання. Його ім'я стало відомо далеко за межами його країни. Погляньте на обкладинки його книжок.

Твори Носова іноземними мовами

Що так притягувало в книжках Миколи Носова? Сміх! Навіть при довгих пошуках не знайдемо хоча б одну несмішну книжку письменника. Сміх – гарний, добрий сміх – головна рушійна сила його творчості. Проте за веселими ситуаціями, забавними історіями та дуже кумедними діалогами завжди проглядається дуже мудра думка. Вона допомагає маленькому читачеві краще роздивитись та зрозуміти життя, оцінити важливість для людини таких понять як праця, дружба, доброта, надійність, чесність. Про все це Микола Носов говорить, не хмурячи брів, без моралізаторства. Життя героїв Миколи Носова сповнене веселими пригодами та серйозними почуттями.

Але час познайомитись з письменником!

Коли говоримо про Миколу Носова, то уявляється дуже весела, добра, активна людина з фонтануючими ідеями, завжди в колі друзів, в шумній, веселій компанії. Але це не так. Насправді Микола Носов був зосередженою, мовчазною, замкнутою людиною.

Звідки ж в нього стільки фантазії та гумору у творах?

Звернемося до біографії.

Народився Микола Носов 23 листопада 1908 року у Києві в сім'ї актора. Письменник згадує себе у трьох-чотирьох річному віці. Він бачить себе в оточенні різних речей, які пробуджували фантазію та почуття. Згадує велику шафу, серйозну та мовчазну, буфет, легковажний та франтуватий. Від страшного старця – нічного вікна – спасає ліжко та ковдра. Ця пам'ять дитинства допоможе пізніше Носову стати дитячим письменником.

У 1924 році, закінчивши семирічну школу, письменник починає своє трудове життя. Треба було заробляти гроші. Працював на цегельному заводі, вивозив шлак з печі. Працював тяжко, але й знаходив час на продовження освіти й на захоплення. А захопився він фотографією. Тому після закінчення середньої школи він поступив у Київський художній інститут на відділення фотографії та кіно. 1929 року М.Носов продовжує навчання у Московському інституті кінематографії. Закінчивши його, майже двадцять років працював у кіно. Був режисером мультфільмів, наукових та учбових картин. Під час війни знімав військово-технічні фільми.

Писати почав у 1938 році для дитячих журналів. Ця робота захопила настільки, що стала його основною справою. Мільйони листів, яки приходили на адресу письменника від дітей своєї країни та із зарубіжжя, підтвердження того, що він обрав шлях до дитячих сердець невипадково. Його творчість вшанована різними відзнаками:

Державна премія

1952 рік за повість «Вітя Малеєв в школі і дома»

1969 рік за трилогію про Незнайка

Але головна нагорода для письменника Миколи Носова у тому, що його книжки й досі видаються великими тиражами та з захопленням читаються.

Як писалася книжка про Незнайка читайте тут.

Діти!

  • Якщо ви хочете почитати щось веселе, читайте М.Носова.
  • Якщо ви хочете почитати прості та чудові історії, читайте М.Носова.
  • Якщо ви хочете впізнати себе в героях оповідань, читайте М.Носова.
  • Якщо ви не хочете читати, то візьміть в руки книжку М.Носова і почніть читати...
  • І ви не встигнете отямитись, як будете на останній сторінці!
Книги Носова українською мовою
 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу