21 лютого – Міжнародний день рідної мови

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
П'ятниця, 21 лютого 2014 18:59

Це безцінний скарб, який треба берегти і примножувати. Життя мови залежить від народу, який несе її у своїй душі й культурі, у своїх звичаях, традиціях і піснях. Рідна мова – це батьківська мова, мова народу, мова серця. Рідна мова – це мова, яку виробили рідні по крові покоління, саме цю мову людина в нормальних соціальних умовах вивчає найперше. Незнання рідної мови не виключає її існування і не означає автоматичного привласнення цього означення засвоєній чужій мові.

У декого може виникнути запитання: а для чого стільки уваги мові загалом і рідній зокрема? Хоч би яка вона була, своя чи чужа, досконала чи покалічена, - спілкуйтеся собі нею, аби вас розуміли. Аби жилося добре, аби було вдосталь їсти, пити. І справді, все одно, коли йдеться про існування людини як біологічної істоти, але коли йдеться про духовність, - далеко не все одно. Адже людина – істота насамперед одухотворена. Великий педагог Константин Ушинський писав: «Не умовних звуків тільки вчиться дитина, вивчаючи рідну мову, а п'є духовне життя й силу з рідної груді рідного слова. Воно пояснює їй природу, як не міг би пояснити її жоден природознавець; воно знайомить її з характером людей,що її оточують, з суспільством, серед якого вона живе, з його історією і з його прагненнями, як не міг би ознайомити жоден історик; воно вводить і в народні вірування, в народну поезію, воно дає логічні поняття й філософські погляди».

Зречення рідної мови, сформованої протягом багатьох століть рідним народом на рідній землі, перетворюється, на думку видатного мовознавця Олександра Потебні, «на моральну хворобу, на неповне користування засобами сприйняття, засвоєння, на ослаблення енергії думки». Рідна мова, мова рідного народу й рідної землі, посилює інтелект людини, помножує її творчі можливості.

Олена Теліга, Григір Тютюнник, Володимир Сосюра, Олександр Пушкін з дитинства розмовляли не рідною мовою та розкрили свої творчі здібності, досягнувши вершин тільки тому, що повернулися до мови свого народу. Така мова якнайкраще сприяє всебічному виявленню творчих духовних сил народу і кожної окремої людини.

«Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, бо вона не що інше, як жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвіт, почування», - писав Панас Мирний. Тільки користуючись рідною мовою, той чи інший народ може справно виконувати свою місію на землі. Народові, який нехтує цим, приготовлена лише одна доля, як писав І.Франко – «в сусідів бути гноєм, тяглом у поїздах їх бистроїздних». Тож не зрадьмо ту землю, де жили наші предки, де живемо нині ми. Нехай повносило лунає рідне слово в кожній родині.

Чи знаєш ти...?

  • Чи знаєш ти, якою мовою розмовляє найбільше людей у світі? Китайською! Саме цією мовою спілкуються понад 885 млн. мешканців нашої планети.
  • Чи знаєш ти, якою мовою розмовляє найменше людей у світі? Яганською мовою! Населення племені яганів – індіанського народу, що мешкає на острові Наварино, - становить лише 70 людей. Всі вони вже розмовляють іспанською. А мовою яган нині володіє лише одна літня особа – Крістіна Кальдерон.
  • Чи знаєш ти, алфавіт якої мови найкоротший у світі? Це алфавіт мови ротокас. В ньому – лише 12 літер. Мовою ротокас розмовляють лише 4000 людей. Це мешканці острова Бугенвіль у Тихому океані.
  • Чи знаєш ти, алфавіт якої мови найбільший у світі? Це алфавіт кхмерської мови, який налічує 72 літери. Кхмерською мовою розмовляють мешканці Камбоджі – держава у Південно-Східній Азії.
  • Чи знаєш ти, яка мова наймілозвучніша у світі? Звичайно, наша, українська! Ще у ХVІІ столітті французький учений і дипломат П'єр Шевальє зазначав, що українська мова «дуже ніжна і сповнена пестливих виразів та надзвичайно витончених зворотів. А турецький мандрівник Евлія Челебі тоді ж шукав в український мові лайливі слова. І знайшов їх... аж чотири: «щезни, собако», «свиня», «чорт», «дідько». Тобто лайливі слова були невластиві нашій мові.
  • Чи знаєш ти,що приблизно 200 років тому пісня «Їхав козак за Дунай» вважалася .... шотландською народною піснею, що «примандрувала» в Україну й прижилася тут. Однак дослідники з'ясували, що народилася вона в Україні, її автор – Семен Климовський. Пісня так сподобалась, що її перекладали багатьма мовами: згодом у Шотландії вона стала народною, звучала французькою, польською, болгарською та іншими європейськими мовами.
  • Чи знаєш ти, що Іван «подарував» 130 прізвищ. Чимало українських прізвищ походять від імен. Найпоширеніші серед них ті, що походять від імені Іван – близько 130: Іваненко, Іванишин, Іванів, Іванькович, Іваниця...
 

Знайомтесь: книжка!

Наші звичаї і традиції. Марія Морозенко

15_04_2024_2Українські традиції та звичаї вражають своєю різноманітністю,

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу