З Днем міста, шановні відвідувачі!

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Середа, 07 травня 2014 15:31

Історія міста від заснування до сьогодення.

Макет Станіславівської фортеці

Що читати про історію міста.

  • Івано-Франківськ. Енциклопедичний словник/Автори-упорядники Карась Ганна, Діда Роман. –Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2010. – 496 с.

Енциклопедичний словник присвячений 350 – річчю міста. Перше в історії міста видання, що подає систематизовану новітню інформацію про Івано-Франківськ з різних галузей: історії, природи, економіки, політики, освіти, науки, літератури тощо; містить відомості про визначних уродженців міста та відомих людей, які тут жили та творили.

  • Моє місто. Хрестоматія з історії Івано-Франківська/Автор ідеї, упорядник та науковий редактор Іван Монолатій. – Івано-Франківськ: Видавництво «Лілея-НВ», 2012. – 671 с.

Книга запрошує читача у мандрівку всіма історичними епохами сучасного Івано-Франківська. А поведуть читачів у різні епохи і різні куточки міста станиславознавці і франківськознавці - представники різних національностей (поляки, євреї, німці, росіяни, українці ), яких об'єднує любов до міста.

Ця книга може змінити уявлення кожного, хто відкриє її, про минуле нашого міста та через знання історії рідного міста привідкрити хвіртку в сад історії.

  • Грабовецький В. Історія Івано-Франківська. -Івано-Франківськ: Нова Зоря, 1999. – 304 с.

Історію Івано-Франківська від праісторичних часів до початку ХХ століття відтворив академік, доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Володимир Грабовецький.

Книга написана з використанням широкого кола першоджерельних та історичних матеріалів, ілюстрована автентичними гравюрами, картинами, світлинами.

  • Гаврилів Б., Арсенич П., Процак Р. Літопис Івано-Франківська (Станиславіва). - Івано-Франківськ: Нова Зоря, 1998. – 136 с.

У книзі в хронологічному порядку подана історія одного з середньовічних міст України – Івано-Франківська. У книзі подано близько 500 подій, фактів, дат та 100 ілюстрацій.

Книга призначена для широкого кола читачів.

  • Романюк В. Місто між двома Бистрицями. – Івано-Франківськ: Симфонія форте, 2012. – 164 с.

Книга вийшла до 350 – річчя Івано-Франківська та розповідає про найважливіші для колишнього Станиславова події, про господарку давнього міста, побут його мешканців. Наводяться маловідомі цікаві факти про життя людей, що мешкали на рівнині між двома Бистрицями.

  • Макар В. Мій Станиславів. – Івано-Франківськ: Видавництво «Лілея-НВ», 2008. – 75 с.

У книзі подана історія Івано-Франківська на підставі спогадів однієї конкретної людини: що вона робила, думала, що її штовхало до дій, чому вона об'єднувалась в якісь групи.

Спогади В.Макара з яскравою виразністю відтворюють живі картини та різноманітні подробиці подій національного життя українського Станиславова.

  • Храбатин Н., Гречаник О., Яковин Т. Івано-Франківськ у плині часу. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2013. – 104 с.

Увазі читача пропонується тематичний збірник «Івано-Франківськ у плині часу», в якому поєднано: «Станиславіськіцікавинки» краєзнавця Наталії Храбатин – розповідь-колаж про побут, духовне, культурно-мистецьке життя Станиславова, «Зупинені миті історії старого Станиславова» - листівки із збірки колекціонера Олега Гречаника та художні фотографії сучасного Івано-Франківська Тараса Яковина.

Пройтися вулицями та майданами міста, пізнати їх історію можна з такими книгами.

Станіславівский ринок
  • Арсенич П., Гаврилів Б., Головатий М. Меморіальний сквер в Івано-Франківську. - Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2004. – 112 с.

У книзі подані матеріали про найдавніший (1782) станиславівський міський цвинтар, про його історію і трагічну долю в період комуністичного режиму, коли було майже повністю знищено цей некрополь.

  • Вуянко М., Томенчук Б. Археологія середньовічного Івано-Франківська (Станиславова). Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2002. – 160 с.

В книзі розглядаються матеріали досліджень «старого міста», які здійснювала Івано-Франківська археологічна експедиція обласного краєзнавчого музею протягом 90-х років ХХ ст. – на початку ХХІ ст.

  • Гаврилів Б., Бойчук З., Головатий М. Довідник вулиць міста Івано-Франківська. – Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2000. – 80 с.

У краєзнавчій публікації подається повний список 517 вулиць і площ обласного центру. До основних назв вулиць, а також тих, які були перейменовані в останні роки, подаються історичні довідки.

  • Грабовецький В. Нарис історії Княгинина. – Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2000. – 152 с.

На березі Бистриці Солотвинської розкинувся міський квартал – колишнє мальовниче село Княгинин, яке має свій багатовіковий літопис. Завісу його історії від праісторичних часів аж до приєднання до колишнього Станиславіва відкриває академік Володимир Грабовецький.

  • Головатий М. 200 вулиць Івано-Франківська. – Івано-Франківськ: Видавництво «Лілея-НВ», 2010. – 463 с.

У книзі подається історія вулиць, усі дати та назви перейменувань. Наведені короткі біографії і портрети всіх діячів, імена яких у назвах вулиць міста. Книга багато ілюстрована. Дається детальна мапа-схема, на якій зазначена більшість вулиць міста.

Основою для книги послужили краєзнавчі матеріали програми «Вулиця» на обласному телебаченні «Галичина», яку автор веде від 2003 року.

  • Діда Р. Алеями міського парку. – Івано-Франківськ: Видавництво «Лілея-НВ», 2010. – 87 с.

В різні часи парк був душею міста. Його історія – цікава сторінка життя міста.

Автор запрошує пройтися алеями старовинного міського парку і побачити його від заснування і до поважного 115-річного віку.

  • Івано-Франківський некрополь. /Упорядник М.Головатий. - Івано-Франківськ: Видавництво «Лілея-НВ», 2008. – 47 с.

У цьому виданні подається коротка історія цвинтаря, опис могил, що збереглися, повний список стрільців УПА, що тут поховані. Для унаочнення того, що місто втратило, наведені архівні знімки окремих мистецьких надгробків.

  • Полєк В. Майданами та вулицями Івано-Франківська. - Івано-Франківськ: Видавництво «Лілея-НВ», 2007. –1 48 с.

У пропонованому путівнику подається коротка історія походження різних назв і гіпотез про дату заснування Івано-Франківська, розкрита історія його вулиць і площ в історичному розрізі, тобто від першої згадки до сьогодення, а отже, і через історико-літературні портрети його видатних мешканців.

  • Станиславські ратуші. Збірник статей./Упорядник І.Бондарев. - Івано-Франківськ: Видавництво «Лілея-НВ», 2011. –1 43 с.

Свого часу її увінчували архангел та двоголовий австрійський орел. Вона горіла у «мармуровій пожежі» і здригалась від німецької вибухівки. В її підвалах сиділи опришки та Іван Франко. Вона довго була найвищою будівлею міста, а сьогодні єдина в Україні має позолочений купол. Її зображення можна побачити на конвертах, поштівках, календариках, на значках, медалях, у випускних альбомах, телезаставках та на коробках із сірниками та цукерками. Вона – це наша Ратуша!

  • Станиславська фортеця. Збірник статей. /Упорядник І.Бондарев та З.Федунків. - Івано-Франківськ: Видавництво «Лілея-НВ», 2001. –1 91 с.

Головним чинником перетворення Станиславіва на найзначніший економічний і культурно-освітній осередок була Станиславівська фортеця, що своєю міццю, красою і неприступністю притягувала магнатів, ремісників, купців й усіх, хто потребував захисту.

У збірнику статей розповідається про історію фортеці, її оборонні особливості, картографічні й археологічні дослідження.

Насолодитися архітектурними пам'ятками, місцями відпочинку та просто милими куточками міста Івано-Франківська допоможуть фотоальбом

Герб Івано-Франківська
  • Від Станиславова до Івано-Франківська. – Івано-Франківськ: Молодіжна Мистецька Формація «Форум», 2009. – 119 с.

Інформація про Івано-Франківськ подана трьома мовами. Книжка містить фотоальбом, який вирізняється серед інших фотоальбомів тим, що, з одного боку, має панорамні фотографії, а з іншого – звужує погляд до дрібниць, демонструє фотографії, на яких читач зможе роздивитись декоративні елементи фасадів будинків, сюжети архітектурного оздоблення, скульптурне оздоблення , фрагменти орнаментів будинків.

  • Грабовецький В., Гаврилів Б., Карась Г. Івано-Франківськ у пам'ятниках історії та культури. – Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2001. – 180 с.

В історико-краєзнавчій публікації за хронологічно – тематичним принципом висвітлюються пам'ятники історії та культури Івано-Франківська – одного з найбільших міст на західноукраїнських землях.

Видання ілюстроване автентичними матеріалами, гравюрами, світлинами і розраховане на всіх, хто цікавиться пам'ятниками матеріальної культури рідного краю.

  • Івано-Франківськ. Місто інспірацій. Мистецтво в місті. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2012. – 22 с.

Фотоальбом – презентація мистецьких закладів міста Івано-Франківська. Книжка містить юридичні та електронні адреси, телефони всіх установ культури міста.

Фотоальбом знайомить із конкурсами та фестивалями, які вже традиційно проводяться у місті.

  • Петрич С. Івано-Франківськ – графічні нариси. – Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2005.

Серія робіт з видами міста Івано-Франківська, які увійшли до альбому «Івано-Франківськ – графічні нариси», створена в 1997 – 2004 рр. Петрич Сергій професійно художньою графікою займається з 1994 року, учасник багатьох міжнародних виставок і конкурсів з малої графіки в Україні, Польщі, Бельгії.

  • Пилип'юк В. Івано-Франківськ. Фотоальбом. – Львів: Світло й Тінь, 1999. – 99 с.

Василь Пилип'юк видав 22 книги-фотоальбоми, які принесли йому визнання вдома й за кордоном. Його робота «Івано-Франківськ» – це фотопоема його серця. Над нею він працював з особливим душевним трепетом та дуже хотів, щоб люди побачили місто його очима.

  • Третяк А. Мандрівки Івано-Франківськом. - Івано-Франківськ: Видавництво «Лілея-НВ», 2011. –72 с.

Зі світлин фотоальбому Анастасії Третяк постає дуже романтичне місто, яке авторка зупинила у кадрі в різні пори року та в різні години доби.

Літературний Івано-Франківськ.

Площа Ринок в Івано-Франківську
  • Від Карпат до Опілля. Твори письменників Івано-Франківщини: проза, поезія.– Коломия: «Вік», 2001. – 488 с.

Книга представляє різні жанри художньої літератури – прозу, поетичні твори, драму, публіцистику, гумор, сатиру, літературну критику майже п'ятдесяти авторів – членів Івано-Франківської організації Національної Спілки письменників України.

Книга познайомить широкий загал читачів із своєрідним авторським стилем письменників прикарпатського краю.

  • Костів М.І., Микула Н.П., Скиба Я.В. Література рідного краю. Хрестоматія. – Івано-Франківськ: Симфонія форте, 2005. – 548 с.

У хрестоматії з літератури рідного краю вперше систематизовано твори письменників Івано-Франківщини та короткі розповіді про них. Видання містить додатки, у яких зазначено лауреатів різноманітних літературних премій, літературна карта Івано-Франківської області.

  • Літературний StanislawІФ: від Ф.Карпінського до наших днів/Упорядник В.Л.Єшкілєв. – Харків: Фоліо, 2012. – 284 с.

«Літературний StanislawІФ» - це антологія, присвячена 350-річчю Івано-Франківська, до якої увійшли твори відомих містян за три з половиною століття.

Сучасний літературний Івано-Франківськ репрезентовано творчістю письменників різного віку і різних напрямів. Твори антології надають змогу спостерігати розмаїття творчих стилів і методів красного письменства цього міста.

Для вас, користувачі бібліотеки!

Постійно діюча виставка «Мій край – моя гордість»

Постійно діюча виставка «Мій край – моя гордість», яка пропонує читачам літературу за тематикою

  • «Історія малої Батьківщини»
  • «Місто посмішок і вітань»
  • «Чарівні місця рідного краю»
  • «Славетні Прикарпатці»

Приємного вам відпочинку! Візьміть з собою фотоапарат і помандруйте святковими вулицями міста. Все, чим пишаєтеся, нехай попаде в об'єктив.

Гарних всім святкових днів! І не забудьте завітати до бібліотеки!

 

Знайомтесь: книжка!

Пінзель. Фантазія на тему біографії. Ірина Пустиннікова

15_04_2024_5Йоганн Георг Пінзель (? — осінь 1762) — найвидатніший скульптор епохи рококо на українських теренах.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу