Незвичайні бібліотеки світу

PDF Print E-mail

Новини,

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Субота, 24 вересня 2016 14:01

Сьогодні бібліотека - це культурний центр, де користувач може відпочити, розвиватися як особистість і вдосконалювати свої здібності. Відповідно і будівлі та її внутрішній інтер'єр мають нести культурний і естетичний початок.

Сучасне бібліотечне середовище - це синтез думок архітектора, художника і фахівця- бібліотекаря.

Насолоджуйтесь спогляданням сучасних бібліотек світу! Розкішні та комфортні, стильні та сучасні не тільки зовні, але і всередині, вони дуже промовисто говорять про час, про людей та про відношення влади до культури.

Приємного перегляду!

Оце книги! Бібліотека в Канзасі. США

Бібліотека в Канзасі. СШАЗавітаймо до бібліотеки, що в американському місті Канзас. Ще здалека побачимо книги. Це фасад публічної бібліотеки, зроблений у вигляді книжкової полиці.

Унікальний дизайн цієї бібліотеки зробив її відомою на весь світ. Стіни будівлі виконані у вигляді книг, розташованих на бібліотечній полиці з назвою та іменем автора. Розміри кожної з таких "книг" приблизно 8х3 метра. Допомагали відбирати книги для будівлі городяни. Всього представлено 22 літературних твори, які певною мірою пов'язані з містом. Серед них декілька всесвітньовідомих творів: «Ромео і Джульєтта» Шекспіра, «Повість про два міста» Діккенса, «Володар Перснів» Толкіна, «Сто років самотності» Маркеса, «Вінні-Пух» Мілна, «Чарівник Країни Оз» Баума. Проте в основному представлені твори американської літератури: «Пригоди Тома Сойєра» Твена, вірші Л.Хьюза, знамениті романи «Убити пересмішника» Харпер Лі, «Пастка на дурнів» Джозефа Геллера, «451 градус за фарінгейтом» Р.Бредбері та інші.

Мабуть, до такої бібліотеки хочеться ходити щодня

Бібліотека СінгапураУ Сінгапурі знаходиться громадська бібліотека Bishan. Бібліотека виглядає стильно і сучасно не тільки зовні, але і всередині. Там є спеціально відведені місця для обговорення думок з приводу тієї чи іншої прочитаної книги. Приміщення ці оброблені барвистими яскравими кольоровими скельцями, які створюють приємну атмосферу і змушують внутрішнє оздоблення світитися всіма барвами веселки. Дах також скляний, що збільшує потік світла всередину будівлі і висвітлює його зсередини. І молодим, і старшим людям приємно знаходитися у такому приміщенні, яке заряджає позитивом.

У бібліотеці наче на природі! Бібліотека LiYuan Library, Китай

В КитаїБібліотека побудована в 2011 році поблизу Пекіна. Вона є скромним доповненням до інфраструктури маленького села Huairou. Сучасна архітектура підкреслює близькість до природи. Гарні природні умови лягли в основу проекту. Архітектори зробили все можливе, щоб бібліотека гармонійно зливалася з навколишньою природою завдяки вдалому місце розташуванню і вибору матеріалів. Відзначивши, що практично навколо кожної будівлі в селі присутні нагромадження з дерев'яних палиць, було вирішено використовувати їх і в роботі над фасадом бібліотеки.

Інтер'єр бібліотеки відрізняється виразним характером. Численні рівні, полиці, сходинки нагадують про нерівності місцевості, де зведена бібліотека. Також будівля повністю засклена, що робить її неймовірно світлою і візуально просторішою, незважаючи на малу площу.

Бібліотека не має електропостачання і закривається з сутінками.

В Китаї

Нова Олександрійська бібліотека на місті своєї знаменитої попередниці!

Нова Олександрійська бібліотека Чудовий архітектурний комплекс, який споруджений на місці знаменитої стародавньої бібліотеки в місті Олександрії - миттєво вражає! З басейну прісної води "піднімається" 7-поверхова будівля у вигляді сонячного диска. Будівля розташована так, що знаходиться прямо навпроти висхідного через Середземне море сонця. За задумом архітектора, будівля мала символізувати схід Сонця Знань.

Будівля складається з 7 поверхів: 3 поверхи згори і 4 - під землею. Архітектори в розробленій ними споруді передбачили все, що може бути корисним і потрібним бібліотеці.

Сховище Олександрійської бібліотеки здатне вміщувати близько 8 млн книг. Головний читальний зал розмістився на 11 каскадних рівнях на площі в 70 тис. кв. метрів під скляним дахом будівлі, що символізує сонячний годинник. У комплексі передбачені спеціалізовані бібліотеки для сліпих, дітей і підлітків, є свій власний планетарій, конференц-зал, декілька музеїв і галерей мистецтв, безліч Інтернет-ресурсів, аудіо-, відео- і графічних матеріалів.

Нова бібліотека Олександрину має відродити у єгиптян інтерес до читання та вченості, що були властиві античним ученим, знову зробити Олександрію, як і в давнину, одним з головних культурних центрів Середземномор'я.

До бібліотеки в «розкидисте дерево»!

Бібліотека Гейзеля, США

Бібліотека гейзеляБібліотека Гейзеля (м. Сан Дієго) -  це головна бібліотека Каліфорнійського університету. Вона побудована в сімдесяті роки минулого століття і включена в список найкрасивіших бібліотек світу за дивну форму будівлі, що нагадує розкидисте дерево. Довгі роки бібліотека називалася просто Центральною бібліотекою, проте в 1995 р., після реконструкції, отримала ім'я Бібліотеки Гейзеля на честь Теодора Гейзеля, який упродовж багатьох років сприяв формуванню і розвитку бібліотечного фонду.

Теодор Сьюз Гейзель чи просто доктор Сьюз – автор 40 книг, написаних для наймолодших читачів. Найбільш відомий його твір «Кіт у капелюсі». Саме він зображений у скульптурній композиції разом з письменником біля бібліотеки.

Родзинкою бібліотеки вважаються вхідні двері бібліотеки, які прикрасила кольорова інсталяція художника Джона Балдессарі. Зверху на дверях написано: «Читай/ Пиши /Думай /Мрій». Скло в дверях різних кольорів, з обох боків у вхідних дверях на склі знаходяться фотографії студентів у повний зріст на стосах книг. Інсталяція натякає на колосальне значення науки і освіти у наш час.

Гейзель

двері

«Кругла» бібліотека, Німеччина

КруглаВ 2011 році для студентів університету Дуйсбург-Ессен було відкрито «круглу бібліотеку» - незвичайну бібліосферу. Вона містить в собі елементи еко-архітектури: енергозберігаючі технології, сонячні батареї, систему очищення води і таке інше. Книгосховище у формі усіченої кулі розташовується на відстані від інших висотних будівель і вентилюється за рахунок природного повітрообміну. З верхніх поверхів будинку відкривається чудовий вид на місто.

А тепер гайнемо у джунглі!

Бібліотека у вигляді величезних валунів, Колумбія

ВалуниБібліотека зовсім не обов'язково має знаходитися в центрі. У джунглях, за межами міста, у вигляді покинутого міста стародавньої цивілізації - саме так існує бібліотека Медельїна. Розкішна будівля - одна з головних визначних пам'яток міста і туристична Мекка - розташована на скелі.

Колишня світова столиця наркобізнесу, місто Медельїн, сьогодні докладає чимало зусиль, щоб повернути собі репутацію «Міста вічної весни», як колись його називали. Міська публічна бібліотека - яскраве свідоцтво тих перетворень. Розкішна будівля розташована на скелі. Бібліотека Парк Іспанія, створена архітектором Джанкарло Маззанті, - унікальний об'єкт, що на вигляд більше нагадує інопланетну споруду, покинуте місто древньої цивілізації або знаменитий Стоунхендж, ніж класичне сховище знань. Будівництво комплексу загальною площею 4 тис. кв. м велося більше двох років. Для втілення грандіозного задуму міській владі довелося знести півтори сотні житлових будинків, а їх мешканцям надати нову житлову площу. Важка кам'яна конструкція є продовженням скель, що потопають в зелені. За основу проекту архітектор узяв три багатогранники неправильної форми – «куби». Завдяки нестандартному розташуванню вікон світло, проникаюче всередину будівель, створює відчуття додаткового об'єму в інтер'єрі. Натуральний камінь і скошені грані «кубів» дуже ефектно гармонують з ландшафтом. У трьох корпусах, сполучених на рівні землі платформою, знаходиться власне бібліотека та аудиторії, комп'ютерні класи, культурний і комунікаційні центри. На відкритті бібліотеки в 2007 році був присутнім не лише президент Колумбії, але й іспанська королівська пара, що допомагала фінансувати будівництво. А дістатися до Biblioteca Parque España можна дуже незвичайним способом - за допомогою канатної дороги.

Валуни   

Бібліотека просто неба

Бібліотека з пивних ящиків, Німеччина

З пивних ящиківУ німецькому Магдебурзі з ініціативи городян з'явилася незвичайна бібліотека просто неба з пивних ящиків.

Бібліотека просто неба - це історія про те, як громада міста допомогла створити втрачений культурний центр та соціальну скульптуру нового часу.

Почалося все з того, що в 2005 р. в покинутому районному центрі Salbke виникла імпровізована бібліотека, у рамках відкритого воркшопа «Місто на пробу», що проводила команда архітекторів. Щоб перевірити доцільність проекту відкритої бібліотеки, вирішено було побудувати пробну модель на основі майбутнього дизайну в реальному масштабі. Бібліотеку спорудили за підтримки цивільних асоціацій Salbke з 1000 пивних ящиків, які надала проекту місцева компанія - виробник напоїв. Виглядала бібліотека украй нестандартно і, можливо, саме завдяки своїй непересічності, вона відразу стала центром тяжіння для жителів району, а згодом і усього міста.

Відразу після будівництва місце стало заповнюватися книгами - з 2005 р. зібрано більше 20 000 книг.

У відкритій бібліотеці знято багато обмежень: вона працює у будь-який час доби, в ній не потрібно оформляти членство, і навіть не обов'язково повертати книги. Проте, вона використовується за призначенням і постійно поповнюється. Жителі називають її «Бібліотекою довіри».

Проект перетворився на значний культурний центр міста, де регулярно проводяться читання, літературні вечори, концерти, театральні вистави та інші культурні події.

Чорний діамант

Королівської бібліотеки Данії

Чорний діамантЯкщо в словосполученні якогось об'єкту присутнє слово «королівський»,- це завжди асоціюється із золотим блиском, палацовими елементами, традиціями...

Нова будівля Королівської бібліотеки Данії вражає уяву: побудувати ультрасучасну будівлю і при цьому зберегти камерність в атмосфері - це мистецтво!

Нова будівля королівської бібліотеки, зведена в 1999 р., не вписується в архітектуру древнього Копенгагена: вона має неправильну форму зі стінами, нахиленими в різні боки (форма ромба). Побудована зі скла та чорного мармуру, який добували в Зімбабве, а потім вирізували і полірували в Італії. Площа облицювання - 2500 кв. м, кожен камінь важить 75 кг. За свій зовнішній вигляд ця архітектурна перлина отримала гідну назву «Чорний діамант». Black Diamond відокремлений від старої будівлі, але сполучений з нею за допомогою повітряних мостів.

6 читальних залів, декілька електронних каталогів, колекції фільмів, книжковий магазин, концертний зал на 600 місць, актовий зал, арт-галерея, виставкові зали, конференц-зали, ресторан... - усе це входить до складу Королівської бібліотеки сьогодні.

Ось така гармонія фундаментального змісту і сучасної архітектури в одній будівлі.

А ще бібліотека сумно відома фактом найбільшого пограбування, яке сталося між 1968 і 1978 роками. Невідомі викрали приблизно 3200 історичних книг вартістю близько 50 млн. доларів США. Крадіжка була виявлена тільки в 1975 р. У 1998-2002 роках на різних аукціонах були продані крадені екземпляри на суму близько 2 млн. доларів. У вересні 2003 р. вдалося вислідити викрадача по лоту, виставленому на аукціоні Крісті в Лондоні. Ним виявився службовець бібліотеки Ф. Меллер-Крістенсен, який помер незадовго до аукціону. Торгівлю краденими книгами після його смерті продовжували члени сім'ї. При обшуку в їх будинку було виявлено 1500 викрадених екземплярів. У 2004-2005 роках вони були засуджені до ув'язнення на терміни від 18 місяців до 3 років.

                                                                                                             Чорний діамант                          

Кубик Рубіка - сучасна бібліотека - медіацентр

Міська бібліотека Штутгарта, Німеччина

Кубік РубікаУ Штутгарті діє новітній сучасний медіацентр - бібліотека Штутгарт-Сіті. Ця дивовижна біла будівля не залишить байдужим жодного відвідувача. Центральне сховище бібліотеки являє собою монолітний куб з двома підземними та дев'ятьма надземними поверхами. Зовні будівля схожа на двоколірний Кубик Рубіка, а всередині вражає простотою організації простору. Інтер'єр – яскравий, без прямого сонячного освітлення, переважають теплі пастельні кольори. Центральна частина є відкритою, а по колу розміщені сходи. Книги зберігаються уздовж стін на кожному поверсі. Дизайн продуманий таким чином, що увагу на себе привертають виключно книги, тоді як інші частини конструкції непримітні. У центрі споруди знаходиться великий зал кубічної форми висотою в 4 поверхи. Навколо нього - зали бібліотеки. Кожен поверх присвячений певній темі: музика, всесвіт, діти і т. д. Відкрите планування внутрішнього простору засліплює великою кількістю світла і білосніжними стінами.

Єдиний кольоровий акцент в світлому інтер'єрі – книги. Знаходячись у бібліотеці, відчуваєш ніби потрапив на полотно художника-модерніста.

Бібліотека Штутгарта була побудована в 2011 р. за проектом корейського архітектора Eun Young Yi, а на її будівництво було витрачено понад 80 млн.євро!

Крім містких стелажів, бібліотека надає зони для відпочинку дорослих і дітей, кафе та кімнату для ігор, які виділяються із загального контексту більш барвистим дизайном.

Кубік Рубіка, бібліотека

Бібліотека у ромбокубооктаедрі!

Білоруська Національна бібліотека

БеларусьНезвичайну будівлю отримала Національна бібліотека Республіки Білорусь в 2006 році. Причому, вона настільки незвичайна, що потрапила відразу в два списки видатних споруд світової архітектури.

Незвичність будівлі полягає в її оригінальній формі – ромбокубооктаедр (тривимірна фігура з 18 квадратів і 18 трикутників) більше 70 метрів заввишки. Незвичайна підсвітка будівлі - велетенський багатоколірний екран, включається щодня із заходом сонця і працює до півночі. Малюнок і візерунки на ньому постійно змінюються.

Національна бібліотека Білорусі розташована на в'їзді до Мінська. Вже під час свого будівництва бібліотека стала однією з головних визначних пам'яток міста. Будівля являє собою двадцятиповерховий ромбокубооктаедр висотою 72,6 метрів і вагою 115 000 тонн.

Нескінченна бібліотека

Стокгольмська громадська бібліотека, Швеція

Нескінченна бібліотекаПроект Стокгольмської громадської бібліотеки був розроблений шведським архітектором Гуннаром Аспландом. Будівництво почалося в 1924 р., а завершилося в 1928. Фактично, це була перша шведська публічна бібліотека, яка застосувала принцип відкритих полиць.

Архітектор Ч. Олив'є (Olivier Charles) створив свій проект Стокгольмської громадської бібліотеки. Він передбачає створення у бібліотеці величезної «нескінченної» стіни з книг.

Архітектор спробував поєднати у своєму проекті архітектуру і сучасне цифрове мистецтво. І це йому цілком вдалося!

Головна особливість цієї бібліотеки майбутнього - величезна, у багато поверхів заввишки і в сотні метрів шириною стіна, що складається з книг. Уздовж цієї стіни йдуть галереї, що сполучаються зі сходами. І кожен відвідувач цієї бібліотеки може прогулятися уздовж цієї розумної краси, знаходячи книги до душі. Для того, щоб стіна книг здавалася ще переконливішою, з обох її сторін знаходяться величезні дзеркала, які збільшують перспективу до безкінечності.

«Мислення в коробці»

Центральна бібліотека в Ніцці, Франція

Мислення в коробціЯкщо деякі бібліотеки захоплюють своєю архітектурою та дизайном, то будівля Центральної бібліотеки в Ніцці вражає своєю оригінальністю. Ця споруда, мабуть, проектувалася, з метою залучення якнайширшого кола читачів в бібліотеку. Скульптура під назвою «La Tete au Carre», що буквально означає «Мислення в коробці», дійсно схожа на велику голову, засунуту в коробку. Але аж ніяк - на храм знань.

Авторство абстрактної скульптури належить художникові і дизайнерові Саші Сосно, який працював над проектом разом з архітекторами Івом Баярдом і Френсісом Чапуісом. Монументальна споруда була побудована в 2001 році. Висота будівлі - 26 метрів. Всередині голови - три поверхи бібліотеки.

Бібліотека-мушля, Казахстан

Бібліотека мушляНаціональна бібліотека Казахстану, що будується зараз у столиці цієї держави - Астані, більше схожа на літаючу тарілку або черепашку якогось морського молюска. Вибір форми будівлі не випадковий. Адже в такому варіанті побудови сонце максимально довго і яскраво зможе освітлювати приміщення всередині бібліотеки. Проект бібліотеки задуманий як симбіоз урбаністики з природою. Дизайн парку, який оточуватиме будівлю, є сукупністю всіляких дерев, рослин, кольорів, мінералів і гірських порід. Основною метою зведення Національної бібліотеки є створення інтелектуального, багатофункціонального і культурного центру країни, відображаючи становлення і високий рівень розвитку суверенного Казахстану.

«Книжкова гора»

Бібліотека в Голландії

Книжкова гораКниги не втрачають своєї цінності, навіть, незважаючи на технічний прогрес. Це підтверджує незвичайне спорудження у нідерландському місті Спейкеніссе.

Нещодавно там, відкрився книжковий квартал - бібліотека, що одержала назву «Книжкова гора». Вона так називається тому, що нагадує гору книг, покритих скляною раковиною. Це не просто будівля, а цілий квартал пірамідальної форми з численними книжковими стелажами, на яких розміщені більше 70 тис. книг. «Фішка» бібліотеки полягає в тому, що її будівля абсолютно прозора, щоб зручно було всім - як відвідувачам, оскільки таким чином у читальні зали проникає більше світла, так і перехожим, оскільки вони зможуть з вулиці милуватися красивими холами і великим зібранням книг. Уряд, якому проект обійшовся у 30 млн. євро, вважає, що це допоможе популяризувати читання та збільшити відсоток відвідуваності бібліотек у невеликих голландських містах.

 Книжкова гора

Бібліотека медуза

Національна бібліотека Чехії

МедузаНаціональна бібліотека Чехії отримає вигляд фіолетової медузи, що буде змінювати свій колір залежно від часу доби. Англійська компанія Future Systems перемогла в конкурсі на проект бібліотеки. У ньому брали участь 355 архітекторів, але саме задум засновника Future Systems Яна Каплицького визнаний найперспективнішим і оригінальним. Проект повністю унікальний за формою й змістом. Величезні вікна в читальних залах дозволять заощаджувати електрику в денний час, а вмонтовані в дах батареї будуть акумулювати й використовувати сонячну енергію. Крім того, будинок вкриють спеціальними алюмінієвими плитками, які зможуть змінювати свій колір залежно від часу доби.

У бібліотеки загальною площею близько 40 тис. квадратних метрів буде дев'ять рівнів. Нагорі розташуються читальні зали й кафе з панорамним видом на історичну частину міста. На рівні парку для відвідувачів буде працювати вулиця магазинів і батиків, а під землею розміститься сховище для 10 мільйонів книг – основного бібліотечного фонду. Книжковий фонд, видача книг будуть повністю автоматизовані: щоб знайти потрібну книгу й доставити її читачеві по спеціальній конвеєрній стрічці, системі знадобиться менше п'яти хвилин.

Медуза

Бібліотека у баштах-книгах

Національна бібліотека Франції

Книги-баштиУ 1996 році в Парижі з'явилася нова пам'ятка – було урочисто відкрито нову будівлю Національної бібліотеки Франції (Bibliotheque Nationale de France), яка носить ім'я колишнього президента країни Франсуа Міттерана. Це основне бібліотечне сховище. Будівля складається з чотирьох башт-корпусів, що нагадують відкриті книги, які охоплюють парк площею в 12 тис. кв. метрів. Кожна з чотирьох башт має свою назву – башта Часу, башта Законів, башта Чисел і башта Букв і Листів.

Будівництво нового корпусу бібліотеки почалося в 1988 році за ініціативою президента Міттерана. За його задумом вона повинна була стати однією з найбільших бібліотек в світі, яка мала б володіти всіма сучасними засобами передачі і обміну інформації. Мрія Міттерана здійснилася. Фонд бібліотеки щороку збільшується на 130 тис. книг. Вона отримує як мінімум один екземпляр будь-якої книги або газети, яка була опублікована у Франції. А загальна чисельність бібліотечного фонду оцінюється в 30 мільйонів книг та історичних документів.

Книги-башти

Бібліотека-вігвам

Бібліотека Дельфтського технічного університету

ВігвамУ Голландії дуже люблять незвичайні бібліотеки. Дозвольте вам представити ще одну з них. Вона знаходиться в місті Дельфт і схожа на вігвам.

Бібліотека Дельфтського технічного університету побудована в 1997 році. Вона включає у себе великі підземні архіви, читальні зали, видавництво, офіси, стенди з історичними книгами та виставками, приміщення для занять, палітурний відділ та книжковий магазин. Проект цієї незвичайної бібліотеки розробило відоме нідерландське архітектурне бюро Mecanoo. Бібліотека знаходиться за внутрішнім двором університету і є конічною спорудою, що підноситься над горбом. Будівля увінчана сталевим конусом, що надає йому унікальної форми. Протилежна до двору стіна повністю складається зі скла. Вражаючий дах будівлі, покритий газоном слугує як ізолятор: він протидіє надмірним коливанням температури, поглинає дощову воду і залишається при цьому відмінним місцем для відпочинку: влітку для загоряння на сонці, а взимку зелений дах перетворюється на схил для катання на санках. Один із кутів величезного даху-газону підноситься таким чином, неначе аркуш паперу тримають за один кінець. Всередині приголомшує високий підвісний стелаж для книг, в якому розміщені менш коштовні екземпляри. У центральному залі розташовані колони, які є не лише структурними елементами, а й виконують функцію освітлення і опалення. Будівля відповідає високим стандартам екологічної відповідності: зелене покриття даху, високоякісні глянцеві фасади, підземні системи опалення і кондиціювання.

Бібліотека – літаюча тарілка

Бібліотека імені Сандро Пенна

Літаюча тарілкаВ 2005 р. швейцарська компанія Herzog&Demeuron здивувала всіх, побудувавши в німецькому місті Котбус незвичайну будівлю бібліотеки для технічного Бранденбургського університету. До речі, в 2006 р. бібліотека отримала премію «Бібліотека року — 2006». Місцеві жителі називають будівлю «замком», оскільки вона нагадує фортецю на горбі. Але архітектори переслідували зовсім іншу мету, коли створювали проект дивовижної бібліотеки-медіацентру. Своєю формою вона нагадує амебу. Як відомо, амеба міняє свою форму, ніколи не повторюється, так і в бібліотеці дев'ять поверхів, які між собою мають відмінності. Фасад виконаний із скла і покритий тисячами букв молочного кольору з різних алфавітів. Колір їх змінюється залежно від точки спостереження і погодних умов. Зовні майже не видно, що відбувається усередині, при цьому зсередини відкривається прекрасний вигляд назовні. У будівлі сім верхніх і два підвальні поверхи. Всі відділи бібліотеки - каталожний зал, приміщення для конференцій і телеконференцій, зал для роботи в інтернеті та інші приміщення – максимально зручні і теж не мають чітких кордонів. Особлива заслуга Ж.Херцога і П.деМерона в тому, що вони розробили інтер'єр різними кольорами. Запропонований розподіл зон за кольором, легко піддається функціональній інтерпретації. Так, наприклад, зона контакту з персоналом пофарбована в один колір, зона зберігання літератури – в інший. У приміщеннях, де читають, на підлозі – м'який ковролін нейтральної кольорової гами. Приміщення бібліотеки досить незвичайне. Не кожен відразу визначить, де знаходиться фасад, а де задня сторона будівлі. А вся річ у тому, що бібліотека виглядає однаково з усіх боків. Лише зовні: всередині, кожен поверх ексклюзивний.

Бібліотека зі скла та сталі

Бібліотека Чикагського Університету

Зі скла і сталіНа кампусі університету Чикаго відкрилася спроектована Хельмутом Яном бібліотека імені Джо і Ріки Мансуето. В ній вражає не лише архітектура читального залу, але і впроваджена автоматизована система пошуку і доставки книг читачеві (ASRS). Нова споруда розмістилася поряд зі старою будівлею бібліотеки, що була побудована в 1970 р. недалеко від знаменитої скульптури Генрі Мура «Ядерна енергія» (1967), яка була створена на честь першої в історії ядерної реакції. Архітекторові потрібно було зробити будівлю прозорою і скромною за об'ємом, щоб вона не загороджувала види на монумент і доступ до нього. Тому Ян вирішив заховати книгосховище під землею, а надземну частину, включаючи читальний зал на 180 місць, накрити ефектним скляним куполом. Наповнений світлом простір зали повинен створювати у читачів відчуття свободи і широти можливостей.Конструкція куполу створена зі сталевих трубок діаметром 15,2 см, які утворюють решітку. У нижньому ярусі скло абсолютно прозоре, що дозволяє милуватися навколишнім видом, а всі інші панелі до 50% прозорі і відображають до 73% сонячного тепла, що скорочує витрати на охолоджування приміщення. Опори приховують в собі системи опалювання та вентиляції. Але справжнє диво інженерії приховане від очей публіки під землею. Тут, на п'яти поверхах обладнане сучасне сховище на 3,5 млн. книг. Кожен екземпляр книги забезпечений штрих- кодом, що містить всю інформацію про видання. Відвідувачі роблять замовлення через комп'ютер, і електронний «бібліотекар» передає інформацію в підземне сховище, звідки роботизована техніка доставляє фізичний екземпляр книги читачеві протягом декількох хвилин або виводить текст з оцифрованого видання на екран монітора. Asrs-система протягом багатьох років використовувалася в автомобільній промисловості, і, нарешті, цю технологію адаптували для роботи бібліотек. Все це стало можливим завдяки меценатам Джозефу і Ріки Мансуето, що пожертвували університету Чикаго 25 млн. доларів на розвиток бібліотеки.     

                                      зі скла

Бібліотека в метро

В метроБагато мешканців мегаполісів Землі щодня проводять величезну кількість часу під землею, в метро. А один з кращих способів корисно провести час - це читання. Ось для таких підземних книголюбів в Нью- Йоркському метро на станції 50th street і існує бібліотека, в якій можна знайти книгу для читання по дорозі на роботу і додому.

Таку ж бібліотеку на радість любителям читання в метро було відкрито в столиці Румунії Бухаресті на станції метро Площа перемоги. Стіни станції перетворили на книжкові стелажі, розмістивши на обкладинці кожної з книг QR- код. На мобільні телефони або планшети можна безкоштовно скачати уривки з 49 книг для читання і 10 книг для прослуховування. Вибираєш книгу з картинок на стіні, скануєш QR- код і читаєш на телефоні. Послуга доступна для всіх пасажирів метро.

Пляжні бібліотеки

ПляжнаДеякі люди навіть на відпочинку не можуть розлучитися з книгами. Ось для них і створений отельThe Library Resort, відкритий в Таїланді. Головна його фішка - бібліотека, побудована прямо біля басейну. Лежиш на шезлонгу під пальмами, читаєш книгу.

Книгу можна взяти цілком безкоштовно. Умова лише одна - її треба повернути на зворотному шляху. Організатори вже мають кілька пляжних бібліотек з досить великою кількістю книг різноманітних жанрів.

Окрім того, кожен охочий може передати "пляжним бібліотекам" свої книги. А після завершення сезону всі томи ініціатори передадуть у фонд міських бібліотек.

Для тих, хто звик до тиші справжніх бібліотек, "пляжна" пропонує окрему послугу - парасоля для читачів: можливість усамітнитися під такою парасолькою в тихому, віддаленому куточку пляжу, куди не долітають бризки та галас тих, хто грає, наприклад, у пляжний волейбол.

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу