«Моє перше фентезі»: лабораторія читацької творчості

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 13 листопада 2018 10:26

perhse_fentezi_217 листопада центральна бібліотека для дітей радо вітала гостей та читачів у лабораторії читацької творчості "Моє перше фентезі".

Творчість, творити... Що це таке? Це діяльність людини, результатом якої виступають нові духовні чи матеріальні цінності. Створюючи нові цінності, людина спирається на свої знання і водночас розширює їх. Водночас акт творчості є і актом пізнання. Отже, сьогодні у нас зустріч таких натхненних людей, наших читачів, що самі багато читають і в той же час пробують сказати своє слово, пробують себе у творчості. А ви, шановні друзі, перші їхні поціновувачі.

Коротко про жанр, у якому творять наші сьогоднішні учасники лабораторії читацької творчості.

Це фентезі. Класично фентезі — це література, що ґрунтується на міфах і легендах, а герої шукають пригод у вигаданому світі, де магія — один з основних елементів. Проте нині фентезі розвинулася так широко, що її межі вже дуже складно визначити, тут можна знайти все: від простеньких дитячих оповідок до глибоко філософських історій про правду, людяність і боротьбу.

Фнтезі - це світ уяви, призначений для кожного індивідуально. Скільки людей читає фентезійний твір, стільки світів буде у кожній голові.

Проте всі вони показують нам наш світ, але в цікавому ракурсі, незвичайному вимірі. У фентезійних книгах проблеми нашого світу показані у такому дивному вигляді, тому набувають особливої гостроти, і ми їх краще розуміємо. Ці книжки вчать нас ламати стереотипи, плекати власну думку, опиратися тиску будь-яких систем. Фентезі розвиває критичне мислення, вчить читача емпатії, орієнтує у складних життєвих ситуаціях, виступає як своєрідний «тренажер для мозку».

Тому, напевно, цей жанр викликає таке захоплення у сучасних дітей, підлітків та і дорослі не оминають цей жанр.

Яких авторів, що працюють у жанрі фентезі, ви знаєте? Що читали? Що вразило?

Учасники заходу називали класиків жанру та їхні видатні твори: Джоан Ролінг та її твір «Гаррі Поттер», К.Льюїс «Хроніки Нарнії», Річард Адамс «Небезпечні мандри», Ніл Гейман «Зоряний пил», В.Рутківський «Сторожова застава», Террі Пратчетт «Колір магії» цикл «Дискосвіт», Р.Желязни «Хроніки Амбера», К.Коуелл «Як приручити дракона», М.Енде «Пунш бажань», тощо.

 Проба пера у творчості

tvorhsi_dityНадаємо слово нашим творчим читачам. Знайомтесь, Амброзяк Вікторія, учениця 8 класу загальноосвітньої школи №5. Представляє свій твір «Не Ті полюють за нами» з циклу «Інший світ».

Кліщ Анастасія, учениця 9 класу загальноосвітньої школи № 21. Представляє свій твір «Ігрища богів».

Гатич Анна, учениця 5 класу загальноосвітньої школи № 12. Представляє свій твір «Ніколь і кошеня».

Кожен учасник читацької лабораторії представив свій твір, зачитав уривки з них. Амброзяк Вікторія презентувала не тільки свій твір, але й ілюстрації до нього.

Кліщ Анастасія показала мапу нового світу, у якому відбувається дія твору. Найменша учасниця творчої лабораторії забула принести ілюстрації до твору, проте дуже артистично його презентувала та зачитувала уривок з нього.

А потім було жваве обговорення. Всі присутні на презентації були приємно вражені творчими починаннями дітей. Своє захоплення та подяку висловили письменниця Леся Геник, вчителька німецької мови пані Надія та мама Гатич Анни також пані Надія, завідувачка бібліотекою Іванцева Ганна Дмитрівна.  Хвалили, радили не полишати писати, вірити в себе, постійно та наполегливо працювати, не боятися невдач та постійно практикувати, виступаючи перед однолітками.

Письменниця Леся Геник прокоментувала кожен твір, що презентувався. Побачила в кожному учаснику сильну сторону: у Вікторії - філософське сприйняття навколишнього світу, у Анастасії - науковий підхід до того, про що пише, а у Анни - легке, артистичне сприйняття дійсності.

Діти уважно слухали кожне слово про свій твір, про свій виступ, про себе. І дякували всім, хто прийшов, за те, що слухали, за поради, за віру в їх сили та творчі можливості.

У бібліотеці відбулася дуже приємна, позитивна розмова. Відкрита та щира. Вікторія, Анастасія та Анна отримали неабиякий досвід, адже перевірили свої творчі здобутки на практиці. 

На завершення зустрічі творчим дітям ще раз побажали влаштовувати зустрічі, давати читати свої твори одноліткам, викладати їх у соцмережах. І нехай на них чекає така ж участь, як у 17-річній Беат Ріклз, якій набридло читати про вампірів і перевертнів. Вона вирішила написати власний роман і опублікувати його на онлайн. Після того, як її роман набрав 19 мільйонів переглядів, на нього звернули увагу британські книговидавці. (Роман «Будка поцілунків»).

Бажаємо і вам такого ж успіху!

Фотомоменти лабораторії читацької творчості

 

Знайомтесь: книжка!

Наші звичаї і традиції. Марія Морозенко

15_04_2024_2Українські традиції та звичаї вражають своєю різноманітністю,

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу