Презентація казки "Колобок" з магією доповненої реальності

PDF Print E-mail

Останні новини

Автор: Івано-Франківська центральна міська дитяча бібліотека   
Вівторок, 02 липня 2019 11:11

66_66

11 липня в центральній бібліотеці для дітей зібралися діти віком від 2 до 8 років разом з батьками на презентацію книжки «Колобок» з доповненою реальністю.

Казка «Колобок» - проста й мудра казка - знайома всім. Здавалося, що ще можна додати до відомого поєдинку Колобка з лісовими звірями?! Виявляється, можна! Колобок покотився не тільки у казці та у дитячій уяві, але й у книжці.

Під час презентації діти з захопленням слухали казку та одночасно дивились її на екрані ТВ, гралися, взаємодіючі з героями казки, співали пісеньку Колобка, спілкувалися і творили разом з книжкою «Колобок»: розігрували сценки та розмальовували казкових героїв. Було дуже атмосферно!

Цю чудову книжку, ілюстрації якої оживають, подарував бібліотеці автор проекту TaleAR Олександр Музика. Як виник задум зробити саме таку книжку. Автор проекту TaleAR розповів, що підштовхнув його на створення казки «Колобок» з доповненою реальністю власний син: «Колись мій старший син, якому було тоді три роки, запитав мене про те, чому Колобок, який ожив у баби на віконечку, не може ожити у нас на книжці?» « Тоді я зрозумів, що повинен це зробити – оживити для сина Колобка», - говорить Олександр Музика, автор TaleAR проекту. «Колобок» - перша книжка проекту. Плани – великі та амбітні: створення розвиваючих коротких, повчальних історій та народних казок з доповненою реальністю.

Цікаві факти про книжку «Колобок» з технологією доповненої реальності

  • Книжка говорить трьома мовами: українською, англійською та російською. Тож дітки зможуть вивчити улюблену казку різними мовами.
  • Українською мовою книжку озвучила дівчинка, яка зараз проживає у Донецьку. Тож поки що вона не зможе отримати таку книжку.
  • Книжка з доповненою реальністю розвиває емоційний інтелект, уяву, увагу, допитливість та вміння дивуватись.
  • Книжка з доповненою реальністю навчає використовувати сучасні технології та закладає фундамент для розвитку молоді в IT.
  • Розгорнута книжка має формат А4.
  • Віддрукована зі спеціального картону та спеціальною фарбою, що дозволена для використання дітям в країнах ЄС та Україні.
  • Кожна сторінка створена з картону, що дозволить використовувати її довгий час.
  • Задля підвищення безпеки дітей, кути книжки заокруглені.

Як користуватися книжкою

Сторінки з яскравими малюнками можна гортати, як звичайну паперову книгу. При цьому читати текст на трьох мовах – українською, англійською і російською. Українською мовою читання можна здійснювати по-складах. Для цього кожен склад розділено знаками тире.

Малюнки і текст можна привести в дію. Для цього потрібен гаджет. На нього завантажити додаток, безкоштовний. Електронний пристрій навести на відкриту сторінку книги і зображені малюнки оживатимуть. Рухливим можна зробити окремого героя чи предмет, зображені на малюнку. Варто тільки доторкнутися до них на екрані мобільного пристрою. У такому випадку колобок покотиться, а дід з бабою «охатимуть» від того, що він втік від них. Казка починає говорити мовою тої країни, прапорець якої натисниш на зображенні.

Презентація книжки «Колобок»

Фотомоменти заходу

Матеріали, що були використані для проведення заходу

«Казки – це різні сценарії людських життів. Наші предки були настільки мудрими, що знайшли унікальну форму, аби якнайкраще передавати соціальний досвід. Назвали це казкою і заповіли читати дітям, та ще й на ніч, коли вмикається права півкуля мозку, яка відповідає за образне мислення і впливає на підсвідомість»,- каже психолог Людмила Підлипна.

Тож над чим заставляє задуматися дітей казка «Колобок»?

Діти на підсвідомому рівні відчувають, що в цій казці все правильно. Вони розуміють, що Колобок помилився, пішовши від Баби й Діда, перебільшив власні сили і можливості, а також недооцінивши небезпеки. Бабуся і Дідусь – прості наївні люди похилого віку, від них легко піти. Заєць хоч і не проти був поласувати Колобком, але зацікавився пісенькою і дав Колобку піти. Вовк і Ведмідь повели себе аналогічно – і, тим самим, дали Колобку привід думати, що його пісенька володіє прямо-таки чарівними властивостями. Колобок втратив пильність, Лисичка його й з'їла. Казка вчить найважливішого для дитини: ніколи не слід перебільшувати свій життєвий досвід, ніколи не довіряти чужинцям.

А дорослі бачать в історії Колобка життєву схему, що досить часто зустрічається в повсякденності. Дід і Баба, "шкребли по засіках і коробах", щоб виростити онука. Сподівалися, що буде онук їм опорою у старості. А онук при першій нагоді втік від рідних і "покотився" по незвіданих доріжках.

Як відомо, незвідані доріжки ні до чого хорошого невдячних дітей не призводять. Пісенька Колобка "Я від Дідуся пішов, я від Бабусі пішов" – самовпевнена похвальба наївного Колобка, який вважає себе здатним перехитрити кого завгодно. Але на таких онуків завжди знайдеться набагато досвідченіша в інтригах Лиса, яка Колобка з'їсть.

Подібні за сюжетом казки існують в численних хліборобських народів: американська «Пряничний чоловічок», англійська «Джонні-пончик», подібні історії зустрічаються у скандинавських, німецьких, узбецьких, татарських казках.

У багатьох слов'янських народів існує казка про Колобка з певними відмінностями в сюжеті. В Україні — це одна з перших казок, яку розказують дітям.

Словникова робота

Казка «Колобок» — українська народна казка, яка складена була дуже давно. Тому в ній вживаються деякі слова, які, можливо, для вас будуть незрозумілими.

  • Засік – відгороджене місце в коморі або великий ящик для зсипання зерна, борошна.
  • Комора – окрема будівля для зберігання зерна.
  • Крильце – пензлик з курячого пір'я для змазки випечки.
  • Грубка – піч. Споруда з цегли або каменю, призначена для опалення приміщення, випікання хліба та інших борошняних виробів, варіння страв, напоїв.

 Гра «Впізнай казкового героя»

Ця вправа допоможе дітям згадати особливості характеру цих казкових героїв, щоб передати їх в інтонації, міміці та жестах при інсценізації казки.

  • Жорстокість, жадібність, злість... (вовк).
  • Сила, незграбність , вайлуватість... (ведмідь)
  • Боягузтво , слабкість, несміливість... (заєць).
  • Баба й дід – старенькі
  • Колобок – веселий, безтурботний, безпечний, нехитрий

Інсценізація казки

Герої: дід, баба, Колобок, Заєць, Вовк, Ведмідь, Лисиця. Беремо героїв з лялькового театру. Поділ на групи за бажанням дітей.

Розігруються уривки казки, використовуючи героїв лялькового театру.

І група – в будинку баби та діда.

ІІ група – зустріч Колобка з Зайчиком.

ІІІ група – зустріч Колобка з Вовком.

ІV група – зустріч Колобка з Ведмедем.

V група – зустріч Колобка з Лисичкою.

Обговорення

  • Чи можна назвати Колобка веселим, довірливим, хвалькуватим? Чому?
  • Чому Колобок втік від діда та баби?
  • Чим погрожували Колобкові Зайчик, Вовк, Ведмідь, Лисичка?
  • Як рятувався Колобок від небезпеки?
  • У чому виявилася хитрість, підступність Лисички?
  • Чому Колобок втратив пильність у спілкуванні з Лисичкою?
  • Чого навчає нас казка «Колобок»?

Творче завдання: розмальовки до казки

Під час роботи з розмальовками діти по черзі можуть підходити до книжки та ще раз подивитися доповнену реальність та взаємодіяти з героями, натискаючи на смартфоні любий предмет чи героя, і він буде рухатися та звучати.

 

Знайомтесь: книжка!

«Роденія, або Подорож за веселку» Надія Гуменюк

rodenijaОднієї ночі хтось у білій тозі скрадається до книжкової шафи в кімнаті Маркіяна.

Детальніше...

Опитування №11

Що читаєш влітку?

Літературу за шкільною програмою - 24.2%
Додаткову літературу - 33.3%
Обидва варіанти - 42.4%

Всього голосів: 33
голосування за це опитування закінчилось на: 31 серп. 2019 - 00:00
Електронний каталог
Віртуальна реальність
Переможець конкурсу